18.05.2022, 05:49 ч.


Еразъм+
Връчване на сертификати за владеене на чужд език по програма „Еразъм+” Печат
Сряда, 11 Май 2022 22:30


На 11.05.2022 г. ученици и учители от СПГ „Ал. Константинов“, участващи в проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“ получиха сертификати за владеене на чужд език след проведени езикови и тематични подготовки в Център за професионално обучение към СА „Д. А. Ценов” – Свищов. Проектът се финансира с подкрепата на Европейската комисия чрез Център за развитие на човешките ресурси. Една от основните цели на проекта е насърчаване на чуждоезиковото обучение, поради което важна част от предварителните подготовки е изучаването на чужд език на страната-домакин.

По проекта са сформирани две групи ученици, които ще проведат двуседмични производствени практики през месец юли 2022 г. в Италия и Германия, и една група учители, които ще проведат едноседмична мобилност в Испания. За изпълнение на дейностите по проекта училището работи с три партньорски организации от страните-домакини: Sistema Turismo – Италия, Berlink - Германия и Malaga Tribeka - Испания.

Първата целева група е от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", професия „Ресторантьор” и включва 14 ученици от XIб клас. Те изучаваха италиански език с водещ лектор хон. преп. Димитрина Проданова и ще проведат своята производствена практика в град Римини, Италия.
Втората целева група е от професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, професия "Техник на компютърни системи” и включва 6 ученици от XIв клас. Те изучаваха немски език с водещ лектор д-р Виктор Монев и ще проведат своята практика в град Берлин, Германия.

Цел на езиковата подготовка е да формира у учениците комуникативни умения по чужд език, които да улеснят общуването с работодатели и партньори по проекта. В предвидената програма е включено изучаване на специфичната за съответното професионално направление терминология, което да ги подпомогне при адаптирането им в реална работна среда. Езиковите си умения те ще прилагат по време на практиката в съответната страна.

По същия проект 6  учители /трета група/ по предмети от професионалната подготовка от СПГ „Алеко Константинов” - Свищов, обучавани от  ст. преп. д-р Петър Тодоров, получиха сертификати за владеене на английски език. Учителите ще проведат мобилност в град Малага, Испания. Мобилността в гр. Малага цели подобряване на квалификацията на преподавателския състав чрез натрупване на международен опит и езикови компетентности с акцент върху запознаването с испанския опит при работа с деца със специални образователни потребности (СОП)..

Дейностите по проект „Европейска мобилност за професионално обучение” бяха представени от инж. Веска Николова – директор на СПГ „Ал. Константинов“ - Свищов. Доц. д-р Христо Сирашки, директор на ЦПО, запозна учениците с три проекта на СА "Д.А.Ценов” - Свищов, реализиращи се по програма "Еразъм+” - „Търговско ориентирано обучение по социално предприемачество в професионалното образование и обучение (COM-SET)", „ECVET Дигитално обучение за предприемачески умения по екологосъобразни бизнес иновации (ECO-VIBES)” и „Обучение по бизнес устойчиви стратегии на малки и средни предприятия (МСП) в резултат на COVID-19 (CORONOMICS) ”, след което връчи сертификатите на успешно завършилите езиковата подготовка.

Константин Байрактаров,
КПУМ
 
Крайно класиране по проект „Европейска мобилност за професионално обучение” по програма „Еразъм+” Печат
Неделя, 08 Май 2022 08:43


Крайно класиране при подбора на ползватели
по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение”
по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани",
Сектор "Професионално образование и обучение"


Крайно класиране на ученици от професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг"- 1 група. Списък може да видите ТУК.

Крайно класиране на ученици от професионално направление "Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника"- 3 група. Списък  може да видите ТУК.

Честито на класираните!

 
Професионална подготовка за ресторантьорите по Еразъм+ (1 гр.) Печат
Вторник, 03 Май 2022 15:54


През месец март и април  2022 г. се проведе професионалната подготовка на учениците  от СПГ „Алеко Константинов“ - Свищов, които ще проведат своята двуседмична производствена практика в гр. Римини, Италия по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118„Европейска мобилност за професионално обучение”по Програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионално направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг". Професионалната подготовка бе разделена на модули. Ръководител на занятията беше Инж. Светослава Йорданова.

Под ръководството на г-жа Йорданова  участниците в проекта имаха възможност да се запознаят с особеностите и традициите в италианската кухня, смятана за една от най-добрите кухни в света. Запознаха се с историята на италианската паста, нейните съставки, начин на приготвяне на тестото и технологични изисквания при приготвяне на прясна и суха паста с плънка. С голям интерес приготвиха канелони с рикота, ньоки с пиле, пица Калцоне, Пица Неаполитана, паста папарделе, паста фузили.

По време на занятията учениците се запознаха и приготвиха някои основни сосове за паста. Интерес у тях предизвикаха съставките на сосовете както и технологията на приготвяне на сос Карбонара, сос Аматричане, доматен сос. Под формата на презентация им бяха показани специфичните подправки използвани при приготвянето на италианските сосове и правилата за съчетаване на паста със сос.

Най-голям интерес у ползвателите по проекта предизвика приготвянето на различни асортименти пица - Маргарита, Неаполитана, Куатро Формаджо, Калцоне, както и десерта Пана кота. Италианската кухня има много интересна история. Разнообразието и богатството на вкусове и кулинарните традиции силно отличаващи се от българските, изкушават и предизвикват наслада за сетивата и възприятията. С преплитащи се багри и ухания италианската кухня е част от съкровището на изкуството Кулинария. Учениците с нетърпение очакват провеждането на своята лятна практика в Римини.

Инж. Светослава Йорданова

 
Културна подготовка по Еразъм+ (1,2 гр.) Печат
Понеделник, 02 Май 2022 21:14


Приключи културната подготовка на учениците от единадесети клас  по проект 2021-1-BG01-KA121-VET-000011118 „Европейска мобилност за професионално обучение” по програма „Еразъм +”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за професионалните направления "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" (1 гр) и „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” (2 гр.).

В началото на месец юли двете групи ученици заминават в Италия и Германия, за да проведат производствената си практика. Благодарение на културната подготовка бъдещите ни специалисти се запознаха с географското положение, икономика, история и култура на тези две европейски държави.

Учениците от първата група със специалност „Кетъринг“ научиха интересни факти за създаването и културата на град Римини, който е наричан още „Ибиса на Адриатика“ и един от най-големите и любими морски курорти на италианците.

Втората група със специалност „Компютърни системи и технологии“ ще посетят град Берлин, който е една от забележителните европейски столици. Учениците научиха, че въпреки историческите катаклизми столицата на Германия е един от примерите за бързо и успешно възстановяване.

Програмата и на двете групи предвижда културни визити, по време на които  ще разгледат забележителности на Римини и Берлин, събрали миналото и настоящето.

Елза Божанова

 
Окончателно класиране за учители по проект „Европейска мобилност за професионално обучение” по програма „Еразъм+” Печат
Понеделник, 28 Март 2022 20:30КПУМ

Честито на класираните!

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 26

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес152
mod_vvisit_counterВчера958
mod_vvisit_counterТази седмица1542
mod_vvisit_counterТози месец10361
mod_vvisit_counterВсичко2554193
В момента има 71 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School