15.06.2024, 10:38 ч.


Подкрепа за успех
Кръгла маса по проект „Подкрепа за успех“ Печат
Четвъртък, 09 Юни 2022 18:41

На 08.06.2022 г. СПГ „Алеко Константинов“ взе участие в проведената информационна кръгла маса във връзка с дейност 7 по проект „Подкрепа за успех“ за представяне на добри практики в областта на приобщаването и образователната интеграция на ученици от етническите малцинства и техните родители. Срещата се проведе в ОУ „Филип Сакелариевич“ на която присъства г-жа Вера Петрова, старши експерт в РУО – В. Търново, представители на Общински младежки център - гр. Свищов, директори на училища, образователни медиатори, социални работници, родители и колеги от шест училища от община Свищов и две от община Полски Тръмбеш.
Социалният работник Милослава Мирчева и образователният медиатор Анатоли Янков представиха презентация на тема: Дейности и добри практики по проект „Подкрепа за успех“.
Благодарим на училищата, които взеха участие в Кръглата маса! Това са:ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – гр. Свищов,ОУ „ Филип Сакелариевич“ – гр. Свищов, ОУ „Христо Ботев“ – с. Алеково, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Морава, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Овча могила, ОУ „Васил Левски“ – с. Петко Каравелово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Раданово

Анатоли Янков - образователен медиатор

 
Представителна изява на клуб „Карвинг и декорация“ Печат
Понеделник, 14 Юни 2021 08:36

„Красивата страна – удоволствие за сетивата“, под това мото премина на 11 юни 2021 година представителната изява на клуб „Карвинг и декорация“, сформиран по проект BG05M2OP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Занятията на клуба през годината бяха интересни, нетрадиционни и забавни. Според ситуацията бяха присъствени и в дистанционна среда. Това не попречи на учениците да се запознаят с изкуството карвинг, използваните инструменти и техниките на работа. Направиха и своите първи опити за изрязване на плодове и зеленчуци. Запознаха се с храната като изкуство. Придобиха умения за декорация с хранителни продукти и за съвременно презентиране на ястия.

С красиво оформена блок маса, на която бях изложени кулинарни изделия, учениците посрещнаха гостите на гимназията от ПГ по земеделие „Климент Тимирязев“, Завет и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин по Национална програма „Иновации в действие“. По традиция изявата бе уважена и от инж. Веска Николова – директор, г-жа Станка Койнова и г-жа Сребрина Лилова – зам.-директори в училището.

Лиляна Димитрова

 
Представителни изяви на клуб „Сладкар-декоратор” и клуб „В тайните на кулинарното изкуство“ Печат
Петък, 11 Юни 2021 12:31

На 9 юни 2021 година в учебната работилница по сервиране се проведе представителната изява на два клуба в гимназията, сформирани по проект BG05M2OP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех", финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз. Това са клуб „Сладкар-декоратор” с ръководител инж. Анета Тодорова и клуб „В тайните на кулинарното изкуство“ с ръководител Ивелина Енчева.

Участниците в клубовете избраха и приготвиха за представителната си изява ястия, които ги впечатлиха най-много по време на проведените занимания в електронна среда: дребни сладки - праскови, петифури червено кадифе и английски фъч с лимонов крем, веган чийз кейк, солена торта с палачинки от тиквички и мини шишчета „Капрезе“. Ястията бяха изложени на блок-маса, която учениците аранжираха сами. Гости на изявата бяха г-жа Веска Николова - директор СПГ „Алеко Константинов“ и г-жа Станка Койнова – зам. директор.

инж.Анета Тодорова

Ивелина Енчева 
Представителна изява на клуб "Карвинг и декорация" Печат
Понеделник, 13 Юли 2020 14:34

Представителна изява на клуб „Карвинг и декорация” - „Красивата страна на храната”. Това мото събра на 9 юли 2020 година участниците в клуб по интереси „Карвинг и декорация” в учебната работилница по сервиране. Групата е сформирана по Проект BG05M2ОP001-2.011 „Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Занятията на клуба бяха интересни, нетрадиционни и забавни. Учениците се запознаха се с изкуството карвинг, използваните инструменти и техники на работа. Направиха своите първи опити да изрязване плодове и зеленчуци. Запознаха се с храната като изкуство. Придобиха умения за различни начини на декорация с хранителни продукти, както и за съвременно презентиране на ястия. Изявата премина без гости и публика. Подредена бе красива изложба от пъстра зеленчукова кошница, бутер рози, чийзкейк в чаша, плато със сезонни плодове, деструктурирана бисквитена торта и декорирани чинии. Отдаваме се на заслужена почивка, а на есен ще продължим да надграждаме своите умения!

Весело лято!

Лиляна Димитрова,
ръководител на клуба

 

 
Представителна изява на клуб „Сладкар-декоратор” Печат
Четвъртък, 09 Юли 2020 20:54

                               

Приключи дейността на клуб „Сладкар-декоратор”, сформиран по проект „Подкрепа за успех". Учениците демонстрираха придобитите умения за приготвяне на десерти и тяхната декорация в своите последни занятия пред гостите, в организирана представителна изява наречена „С дъх на лято”. Присъстваха Директора на гимназията, зам. директори, учители и служители, имайки възможността да се насладят на сладките изкушения.

Пресъздадени в нов модерен вариант и презентирани по интересен начин, старите забравени  рецепти от тефтера на баба  отново напомниха за себе си. Нуга халва с крем  от маскарпоне с чипс от фъстъчена паста или какаова халва с лимонов крем и многолистен чипс, това бяха едни от плейтваните десерти по нов начин. Позабравената салам торта, домашни целувки, обикновена селска торта, бяха пресъздадени в нов стил в мини вариант. А тортата „Червено кадифе”, презентирана по съвсем различен начин в кетъринг вариант, събра овациите на гостите.

По време на занятията през годината, участниците усвоиха майсторство при приготвяне на декорации от шоколад, карамел и айсинг. Научиха се как да създадат нежна дантела (тюйли) , гел и перли за украса. Експериментираха нови техники и технологии в сладкарството и създаваха красиви изделия.

Интерес и желание, това водеше учениците в учебната работилница, където заедно със своя ръководител инж. Анета Тодорова се създаваха красиви, сладки, изкушаващи изделия.

инж. Анета Тодорова
 
« НачалоПредишна12СледващаКрай »

Страница 1 от 2

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School