18.07.2024, 04:39 ч.


СПГ ТВ
Десет години международни проекти в СПГ „Алеко Константинов” Печат
Вторник, 07 Юни 2022 10:01

Десет години и 12 спечелени проекта. Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” е едно от първите училища в областта, което кандидатства, печели и изпълнява проекти по европейски програми. Вдъхновени от възможностите, предлагани от програмите и мотивирани от желанието нашите възпитаници да са успешни специалисти, екип от педагози начело с инж. Веска Николова - Директор на гимназията, прие предизвикателството, работи здраво и наложи европейските стандарти в професионалното образование в училището.

Началото беше поставено през 2012 година, когато гимназията реализира проект „Кулинарно пътешествие – моята европейска практика“ по програма „Леонардо да Винчи” и ученици от професия „Ресторантьор“ проведоха двуседмична производствена практика в Римини, Италия. Предварителните подготовки за участието им в мобилността – професионална, културна, психолого-педагогическа и езикова ги направиха уверени, любознателни и мотивирани да покажат умения и да научат нови. Участниците се завърнаха със спомена за много позитивни преживявания и самочувствие на успешни млади кулинари, за които тайните на италианската кухня, доброто обслужване и усмивката на доволните клиенти не са загадка.

Това първо участие и отлично представяне на нашите възпитаници ни мотивира да продължим с организирането на мобилности по „Еразъм+“ в сферата на професионалното образование и обучение с цел осигуряване на пълноценна социална адаптация и конкурентна професионална реализация на пазара на труда както в България така и в чужбина.

Така и до днес - много спечелени проекти, много групи ученици от различни професионални направления, учители и едно училище, за което качественото професионално образование е мисия.

В момента се осъществяват дейностите по проект „Европейска мобилност за професионално обучение”, който включва две групи ученици и една учители. Учениците от професия „Техник на компютърни системи” ще проведат мобилност през юли в Германия (Берлин), а тези от професия „Ресторантьор“ - в Италия (Римини). Учениците са мотивирани да участват предвид възможността, която дават проектите по програма „Еразъм+“ да придобият опит в изучаваната професия в реална работна среда, да повишават езиковите си компетенции и да опознават отблизо културата в друга европейска страна.

За учителите по този проект се предвижда едноседмична мобилност в гр. Малага, Испания. Мобилността на групата учители е с цел запознаване с испанския опит при работа с деца със специални образователни потребности (СОП). Петдневната работна програма ще включва семинарни занятия и професионални визити.

Същевременно гимназията спечели нов проект, който ще стартира през септември. Новият проект „Европейски опит за професионално образование и обучение” включва също две групи ученици и една учители, които ще реализират мобилности в 2023 г.

Към момента по програма „Еразъм+“ са обхванати всички професионални направления, по които се обучават учениците в гимназията. През 2018 г. СПГ „Алеко Константинов“ получи Харта за мобилност в сферата на професионалното образование и обучение по програма „Еразъм+“, което е признание на качеството на реализираните проекти на образователната институция. Нашите успехи не спряха до тук - през 2020 г. гимназията придоби Акредитация по Програма „Еразъм+“. Предоставянето на акредитация признава качеството на предишните проекти на образователната институция и има за цел да насърчава организации, постигнали резултати с доказано високо качество в подготовката и провеждането на мобилности на обучаеми и персонал в областта на професионалното образование и обучение.

инж. Минко Николов,

Координатор по проектите

 
Вътрешна квалификация Печат
Четвъртък, 17 Март 2022 10:08

На 16 март 2022 г. се проведе вътрешна квалификация на педагогическите специалисти на тема "Алгоритъм за прилагане на единни училищни правила за действие в случай на тормоз".

Беше разгледан механизъм за противодействие на тормоза и насилието в училище и единни училищни правила за действие в случай на тормоз.

 
Маратон на четенето'2021 г. Печат
Четвъртък, 20 Май 2021 00:58

Ученици от Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" участват в маратон на четенето със стихотворението на Иван Вазов "Българският eзик" в месеца на образованието, културата и духовността, 2021 г.

 
Прием за учебната 2022/2023 година Печат
Вторник, 27 Април 2021 18:28


Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" е училище с традиции в професионалното обучение. Гимназията е богата с възможности, които предлага на своите възпитаници. Тук те могат свободно да следват своите мечти, да формират и развиват умения за една успешна професионална реализация. Разнообразието от професии и специалности привлича младите хора не само от община Свищов, но и от съседните общини.

ПРИЕМ 2022-2023 ГОДИНА - ТУК

 
Професия "Техник по комуникационни системи" Печат
Четвъртък, 22 Април 2021 21:02

Описание на професия "Техник по комуникационни системи". КОД: 523010 - Трета степен на професионална квалификация, професионално направление: „ЕЛЕКТРОНИКА, АВТОМАТИКА, КОМУНИКАЦИОННА И КОМПЮТЪРНА ТЕХНИКА“

 
« НачалоПредишна123456СледващаКрай »

Страница 1 от 6

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School