26.08.2019, 08:15 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Еразъм+
Ресторантьорите на практика в Римини - „Перлата на Адриатика“ (1 гр.) Печат
Неделя, 11 Август 2019 11:55


Oт 29 юни до 21 юли 2019 г. седем ученици от професия „Ресторантьор“, професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” проведоха производствената си практика в Римини, Италия по проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани". На летище Болоня групата  бе посрещната от представител на фирмата партньор по проекта - SistemaTurismo, а след това бяха настанени в хотел Fantasy от г-жа  Цветомира Георгиева.
На следващия ден учениците посетиха офиса на фирмата-партньор SistemaTurismo и направиха пешеходна разходка в историческия център на Римини, разглеждайки Арката на Октавиан Август, площада „Три Мартири“, църквата „Малатеста“ и моста на Тиберий.
Младите готвачи бяха разпределени в четири ресторанти: в ресторант Diana Riccione - Симеон Филев и Божидар Койнов, в Abocar - Василена Стефанова и Кристияна - Михаела Иванова, в Tiresia - Теодора Детелината и Йоана Кунова и в AllMakers ARE - Надя Игнатова. Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в италианските ресторанти, надградиха знанията, придобити в училище, придобиха опит и умения в областта на ресторантьорството. Бъдещите готвачи усвоиха нови техники и технологии за приготвяне на типични италиански специалитети, характерни за регион Емилия–Романя.
Освен работата в италианските ресторанти, за младежите бе предвидена и интересна културна програма. На 6 юли  учениците посетиха Венеция, едно от най-прекрасните кътчета на Италия, което всеки трябва да посети през живота си, а на 13 юли - Сан Марино - най-старата република и анклав в Италия.  Едно невероятно преживяване беше  посещението на  парк „Италия в миниатюра” на 15 юли.
В края на производствената практика г-жа Цветомира Георгиева, представител на SistemaTurismo, благодари на учениците за чудесното представяне и прекрасните отзиви от наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.


Ивелина Енчева
/придружаващ учител/


 
Мебелистите на производствена практика на в Берлин (3 гр.) Печат
Неделя, 11 Август 2019 11:48


И през това лято ученици от СПГ „Алеко Константинов“ проведоха триседмична производствена практика извън пределите на родината. Градът, който ги прие, бе Берлин. Това стана възможно по проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, Сектор "Професионално образование и обучение".
В ранната утрин на 29 юни 7 ученици от  професия „Оператор в дървообработването“ потеглиха за румънската столица Букурещ, откъдето бе полетът им за Берлин. Заедно с тях отпътуваха и 8 ползватели по същия проект от професия „Ресторантьор“, но тяхната дестинация бе град Римини, Италия.
В немската столица младежите бяха посрещнати от представители на фирмата партньор Berlink с ръководители г-жа Марта Лаубе и г-жа Полина Спартянова, които се погрижиха за настаняването им в City Hostel Berlin.
На следващия ден фирмата партньор разпредели учениците по работни места в немските фирми: – Cewa 2001 TischlereiGmbH, SindemKuchemontagen и FritzSchulzTischlerei&TreppenbauGmbH, където бяха предадени на ментори, които отговаряха за тяхната практика. Бъдещите мебелисти имаха възможност да се запознаят с нови технологии за производство на съвременна мебел за обзавеждане на кухни, спални помещения, холни гарнитури и офис-мебели, а някои от тях участваха и в монтаж на мебели в жилищни сгради. Запознаха се с нови видове сглобки, лазерно разкрояване на кухненски врати и технологии за повърхностна обработка на детайлите.
Всяка работна седмица завършваше с културна визита, която целеше опознаване на историческите и културни забележителности в Берлин – панорамна обиколка на града и посещение на Бранденбургската врата, Берлинската стена и Техническия музей. Последната седмица бе посетен и градът, известен с историческото си минало и като резиденция на пруските крале - Потсдам.
В последния ден от производствената практика на учениците бяха раздадени сертификати от фирмите, в които се обучаваха. Фирмата партньор Berlink в лицето на г-жа Марта Лаубе и г-жа Полина Спартянова също им връчи сертификати за участие в проекта. Точността, дисциплината и спазването на правилата са уроците, които учениците научиха по време на производствената си практика в  Германия.


Николай Любенов
/придружаващ учител/ 
Педагогико-психологическа подготовка с ресторантьорите (1 гр.) Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 27 Юни 2019 22:00


На 25-ти и 26-ти юни в рамките на 10 учебни часа се проведе педагогико-психологическа подготовка с учениците от XI "б" клас - проферионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, професия "Ресторантьор" (1 гр.), участващи в проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“.

Акцентите на педагогико-психологическата подготовка са запознаване на учениците с манталитета и обноските на италианците, работа в екип, умения за адаптация в непозната среда и толерантност към различните култури и езици. Подготовката проведе Галя Недялкова – психологически съветник в СПГ „Ал. Константинов” – Свищов.

На учениците им предстои триседмична производствена практика през месец юли 2019 г. в гр. Римини, Италия с ръководител г-жа Ивелина Енчева.

Константин Байрактаров
Председател на КПУМ 
Педагогико-психологическа подготовка с мебелистите (3 гр.) Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 27 Юни 2019 21:55


На 20-ти и 24-ти юни в рамките на 10 учебни часа се проведе педагогико-психологическа подготовка с учениците от XI "а" клас - професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаса и стъкло“, професия "Оператор в дървообработването" (3 гр.), участващи в проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, сектор: „Професионално образование и обучение“.

Акцентите на подготовката са запознаване на учениците с манталитета и обноските на германците, работа в екип, умения за адаптация в непозната среда и толерантност към различните култури и езици. Подготовката проведе Галя Недялкова – психологически съветник в СПГ „Ал. Константинов” – Свищов.

На учениците им предстои триседмична производствена практика през месец юли 2019 г. в гр. Берлин, Германия с ръководител г-н Николай Любенов.

Константин Байрактаров
Председател на КПУМ 
Родителска среща по Еразъм+ /1 и 3 гр./ Печат
Неделя, 23 Юни 2019 17:11


На 21.06.2019 г. /петък/ от 17.00 ч. се проведе родителска среща по повод изпълняването на проект „Обучение чрез работа за успешна професионална реализация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" и във връзка с уточняването начина на пътуване и условията на пребиваване по време на мобилността на две групи ученици.

Участниците в проекта от XI "б" клас (1 гр.) - професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, професия "Ресторантьор" ще проведат през юли триседмична производствена практика в Римини, Италия с ръководител г-жа Ивелина Енчева.

Учениците от XI "а" клас - професионално направление „Производствени технологии – дървесина, хартия, пластмаса и стъкло“, професия "Оператор в дървообработването" (3 гр.) ще бъдат през юли на триседмична производствена практика в Берлин, Германия с ръководител г-н Николай Любенов.

Екипът на проекта

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 19Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2099.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес483
mod_vvisit_counterВчера1544
mod_vvisit_counterТази седмица483
mod_vvisit_counterТози месец40488
mod_vvisit_counterВсичко1272860
В момента има 199 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School