12.04.2021, 23:14 ч.


Подкрепа за успех
Представителна изява на клуб "Карвинг и декорация" Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 13 Юли 2020 14:34

Представителна изява на клуб „Карвинг и декорация” - „Красивата страна на храната”. Това мото събра на 9 юли 2020 година участниците в клуб по интереси „Карвинг и декорация” в учебната работилница по сервиране. Групата е сформирана по Проект BG05M2ОP001-2.011 „Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Занятията на клуба бяха интересни, нетрадиционни и забавни. Учениците се запознаха се с изкуството карвинг, използваните инструменти и техники на работа. Направиха своите първи опити да изрязване плодове и зеленчуци. Запознаха се с храната като изкуство. Придобиха умения за различни начини на декорация с хранителни продукти, както и за съвременно презентиране на ястия. Изявата премина без гости и публика. Подредена бе красива изложба от пъстра зеленчукова кошница, бутер рози, чийзкейк в чаша, плато със сезонни плодове, деструктурирана бисквитена торта и декорирани чинии. Отдаваме се на заслужена почивка, а на есен ще продължим да надграждаме своите умения!

Весело лято!

Лиляна Димитрова,
ръководител на клуба

 

 
Представителна изява на клуб „Сладкар-декоратор” Печат
Четвъртък, 09 Юли 2020 20:54

                               

Приключи дейността на клуб „Сладкар-декоратор”, сформиран по проект „Подкрепа за успех". Учениците демонстрираха придобитите умения за приготвяне на десерти и тяхната декорация в своите последни занятия пред гостите, в организирана представителна изява наречена „С дъх на лято”. Присъстваха Директора на гимназията, зам. директори, учители и служители, имайки възможността да се насладят на сладките изкушения.

Пресъздадени в нов модерен вариант и презентирани по интересен начин, старите забравени  рецепти от тефтера на баба  отново напомниха за себе си. Нуга халва с крем  от маскарпоне с чипс от фъстъчена паста или какаова халва с лимонов крем и многолистен чипс, това бяха едни от плейтваните десерти по нов начин. Позабравената салам торта, домашни целувки, обикновена селска торта, бяха пресъздадени в нов стил в мини вариант. А тортата „Червено кадифе”, презентирана по съвсем различен начин в кетъринг вариант, събра овациите на гостите.

По време на занятията през годината, участниците усвоиха майсторство при приготвяне на декорации от шоколад, карамел и айсинг. Научиха се как да създадат нежна дантела (тюйли) , гел и перли за украса. Експериментираха нови техники и технологии в сладкарството и създаваха красиви изделия.

Интерес и желание, това водеше учениците в учебната работилница, където заедно със своя ръководител инж. Анета Тодорова се създаваха красиви, сладки, изкушаващи изделия.

инж. Анета Тодорова
 
Изява на клуб „Роботика и програмиране“ Печат
Сряда, 12 Февруари 2020 14:33

                               


На 11.02. се проведе първата представителна изява на клуб „Роботика и програмиране“ с ръководител инж. Пламен Енчев, по Проект BG05M2ОP001-2.011„Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Изявата беше организирана като състезание за изготвяне на приложение (игра Пинг-понг) чрез софтуер SCRATCH. Този софтуер позволява да се реализират основни конструкции от програмирането – команди за преход, команди за цикъл, логически проверки и други. Всичко беше под формата на игра, което особено допада на учениците. В състезанието участваха ученици от IX и X клас. Критериите за класиране в състезанието бяха получени максимален брой точки по следните показатели: време за реализация, съответствие с функциите и брой точки, получени от он-лайн софтуер за логическа проверка и оценка – DrScratch. След оспорваното състезание бяха излъчени следните победители - Радослав Николаев– 1 място, Николай Дойков – 2 място и Иван Иванов – 3 място. На победителите бяха раздадени награди.
Гости на изявата бяха г-жа Станка Койнова – заместник – директор УД, учители и ученици от гимназията.


 
Втора изява на клуб „Роботика и програмиране“ Печат
Сряда, 12 Февруари 2020 14:33

                               


На 14.07. се проведе втората представителна изява на клуб „Роботика и програмиране“ с ръководител инж. Пламен Енчев, по Проект BG05M2ОP001-2.011„Подкрепа за успех“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Изявата беше организирана като изложба–демонстрация на видовете роботи, сглобявани, програмирани и настройвани от учениците през учебната година. Бе демонстриран Zumo-робот, програмиран като Line-Tracer, следващ сложна непрекъсната линия. Другият робот, който предизвика интерес, бе робота на Makeblock – mBot.Той има възможност да бъде управляван с Bluetooth, да избягва препятствия, да следва линия и да възпроизвежда мелодия, кодирана чрез приложение /пиано/ на смартфон. Другият робот беше роботизирана ръка RobotARMforPi. Тя е изградена от четири сервомашини и също се управлява със специализиран софтуер за смартфон.

инж. Пламен Енчев,

ръководител на клуба
 Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School