01.12.2021, 03:06 ч.


Банер
Новини
Нов проект "Знания за правата на човека" Печат
Вторник, 16 Ноември 2021 21:15

СПГ „Алеко Константинов“ е едно от 10 те училища в страната, които ще участват в реализирането на Проект "Знания за правата на човека" на сдружение "Знание" – Ловеч. Сдружението е с нестопанска цел, регистрирано през 1994 г. В организацията членуват 54 интелектуалци, преподаватели и специалисти, обединени около идеята за учене през целия живот.

Основната цел на проект "Знания за правата на човека" е постигане на положителна промяна спрямо тенденциите на нарушаване на човешките права, проявата на нетолерантност, дискриминация и използване на език на омразата сред младежи и ученици.

Екипът на СПГ „Алеко Константинов“, който ще реализира дейностите по проекта включва: Елза Божанова – старши учител по български език и литература, Галя Недялкова – училищен психолог, Снежана Цветкова – ресурсен учител и трима ученици.

На първия етап от проектните дейности всички участници ще преминат през тридневно онлайн обучение. На втория – ще се реализира пилотното тествана на програмата "Толерантност, антидискриминация и права на човека", която цели повишаване на чувствителността на младежите по темата.

Участвалите в обучението ученици ще инициират младежки дейности, с които да провокират и мотивират останалите ученици да учат и обсъждат човешките права, да са чувствителни срещу тяхното нарушаване и да имат активна гражданска позиция.

В дългосрочен план, проектът ще даде възможност за изграждането на неформална мрежа от младежи, които ще могат да си сътрудничат и реализират съвместни дейности.

Галя Недялкова - психолог, училищен


 
Месец октомври - месец на пътната безопасност на територията на област Велико Търново Печат
Понеделник, 25 Октомври 2021 18:33


СПГ  "Алеко Константинов " се включи в дейностите организирани от РУО Велико Търново по повод на инициативата "Месец октомври  - месец на пътната безопасност на територията на област Велико Търново" , която се провежда под патронажа на Областния управител на област Велико Търново с  изработване на плакат на тема "Пази децата на пътя - те са нашето бъдеще" от Кадяр Фейзулова, ученичка от 11б клас и с демонстрацията на майсторско шофиране на училищния полигон и в градски условия под зоркото ръководство и инструкции на Тони Вързалов.

Галя Недялкова

 
Виртуалната реалност в клас Печат
Понеделник, 25 Октомври 2021 18:30

На 21.10.2021 г. с учители от СПГ "Ал. Константинов" се проведе обучение чрез телеконферентен мост с ORAK Academy в STEM-центъра на гимназията на тема "Виртуалната реалност в клас", в което бе представена платформа за VR-обучение (ClassVr).
 
Училищен мост „Вдъхновението да учим за храната“ Печат
Петък, 15 Октомври 2021 16:49

Ученици от СПГ „Алеко Константинов“  вдигнаха „зеления картон“, за да отбележат Световния ден на прехраната.  Инициативата е на Фондация „Българска месна традиция”, която през 2007 година стартира изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред достъпа до добра храна в България.
В навечерието на Седмицата на достъпа до добра храна за 2021 година ние от Свищовска професионална гимназия организирахме две инициативи, едната от които осъществихме заедно с нашите приятели от Центъра за обществена подкрепа – град Свищов и децата потребители на социалната услуга. Нашите млади кулинари със съдействието на учениците от Ученическия съвет и социалните работници в Центъра  организираха „Училищен мост между гимназията и Центъра за обществена подкрепа“  на тема: „Вдъхновението да учиш за храната“.
В обновената  готварска работилница на Центъра нашите ученици по забавен и достъпен начин  разкриха тайнствата на добрите и полезни храни, които ежедневно трябва да консумираме. Акцент поставиха върху есенните дарове характерни за нашите географски ширини. И за да привлекат вниманието на малчуганите, Вероника от 10б, презентира есенните плодове облечена с пола под формата на тиква изработена от моделиерите ни по учебна практика. С помощта на учениците и социалните работници от Центъра за обществена подкрепа Маги и Мария,  малките палавници приготвиха здравословни плодови шишчета.
В края на събитието всички опитахме от шишчета и приготвените от учениците здравословни десерти по специални рецепти предоставени от госпожа Таня Василева, учител по Хигиена в храненето и стандарти в кетъринга: Ябълков сладкиш с карамел и аромат на канела; Джиджифилов кекс със сушени кайсии, стафиди, ябълки, орехи и мед; Мъфини с овесени ядки, червени боровинки, стафиди и бадемов тахан.
Нашата среща приключи здравословно и  вкусно! С цел да популяризират Световния ден на прехраната и Достъпа до добра храна „зеления картон“ вдигнаха и учениците ни в работилницата по готварство в гимназията.  Под наставничеството на инж. Анета Владимирова – старши учител практическо обучение,  младите ресторантьорите и готвачи се развихриха в кухнята и се проявиха като истински виртуози в кулинарното изкуство. Те приготвиха и презентираха ястия традиционни за българската кухня, тяхното мото бе  “По-вкусно и здравословно от нашето няма“.
През предстоящата седмица нашите инициативи за популяризиране на Световния ден на прехраната и Достъпа до добра храна ще продължат, защото ние вярваме, че храната е здраве и източник на дълголетие.

Галя Недялкова – психолог, училищен

 
Учебни практики в СПГ "Алеко Константинов" Печат
Вторник, 12 Октомври 2021 09:14

В Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов" с притегателна сила са часовете по учебна практика по избраната специалност. Целите на практиката са да развие практическото приложение на получените знания от теоретичните предмети и от предходните години, както и да позволи на учениците да развият практически навици и умения за екипна работа, да се подготвят за успешното полагане на държавните изпити в дванадесети клас.

Днес ще ви представим моменти от часовете по различните специалности. В часа по практика - моделиране на облекло, ще разпознаете нашите момичета от специалност "Производство на облекло от текстил" в действие - моделиери и модели!

По Учебна практика диагностика на автотранспортната техника - учениците от специалност "Автотранспортна техника" подготвят автомобила за зимния сезон по указания на г-н Тони Вързалов.

Ще разпознаете и учениците от специалност "Компютърна техника и технологии" - комплексна практика по специалността. Дефектация и подмяна на електронни компоненти на дънна платка под наставничеството на инж. Пламен Енчев.

Разкрояване на плочести детайли на циркуляр с подрезвач в час по практика по дървообработване с 9 "а" клас, специалност "Мебелно производство", дуална форма на обучение, под ръководството на г-н Николай Николаев.

В час по учебна практика на тема "Изтънчеността на френската кухня", под наставничеството на г-жа Светослава Йорданова младите ни кулинари приготвиха Пиле фламбе със сос от цвеклo.

За специалност "Топлотехника" и другите професии в гимназията, бонус е придобиването на свидетелство за правоспособност по заваряване.

"Чрез практиките придобихме нови умения и затвърдихме вече научени неща. Като цяло практиката затвърждава уменията ни за работата в екип.” - споделят учениците.

Ценка Петкова

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 114


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2024.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес124
mod_vvisit_counterВчера1187
mod_vvisit_counterТази седмица2596
mod_vvisit_counterТози месец124
mod_vvisit_counterВсичко2389147
В момента има 164 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School