20.06.2021, 09:42 ч.


Банер
Участие в четвърта международна конференция „Пътят на коприната” Печат
Понеделник, 05 Юни 2017 08:24

На 1 - 2 юни 2017 г. се проведе Четвъртата международна конференция „Пътят на коприната”, организирана от Институт Конфуций - София към Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Срещнах стари приятели и се запознах с университетски преподаватели и ерудити с интереси в китаистиката, лингвистиката, философията, историята.

Конференцията има за надслов названието на известния древен междуконтинентален път, свързващ Азия, Североизточна Африка и Европа, превърнал се в символ на богатия културен обмен между Китай и света, между Изтока и Запада. Конференцията обхваща широк кръг от теми в областта на китаистиката и изтокознанието: за китайския език и литература - традиции, съвременност, перспективи; развитие на китаистиката в България и българистиката в Китай; духовни традиции, философия, култура на Китай; Пътят на коприната като връзка между цивилизации и мост между Изтока и Запада; съвременен Китай и светът; историческо и културно наследство на Китай, културен обмен и туризъм.

В качеството си на преподовател по философия в Професионална гимназия по лека промишленост – Свищов, имах честта да участвам в тази конференция с доклад на тема „Философското есе „И джъ” - Yi Zhi 弈旨 - за значението на „И”, на китайския историк Бан Гу от династия Източна Хан (25-220 г. н.е.). Това е най-древното есе, посветено на философията, символиката и същността на интелектуалната и стратегическа игра вейци или Го. В дискусионната част един от слушателите на лекцията посочи, че би било добре играта Го да се изучава в училищата като наред с игровата техника учениците се запознават и с философските й аспекти.

Радвам се, че бях част от това събитие!

Константин Байрактаров


 

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2020.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес511
mod_vvisit_counterВчера1353
mod_vvisit_counterТази седмица10688
mod_vvisit_counterТози месец24718
mod_vvisit_counterВсичко2177176
В момента има 1854 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School