14.07.2020, 10:57 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”- 2017 година Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 13 Март 2017 16:16

На 11 март 2017 година в град Горна Оряховица се проведе национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2017 година.

Националното състезание се провежда в гр. Горна Оряховица през месец март. Организира се от Министерство на образованието и науката, РУО – Велико Търново, Фондация „Милен Григоров”, ТУ - Габрово и ПТГ „Васил Левски”, град Горна Оряховица.

Гости на състезанието бяха: Заместник - министър Мария Гайдарова, МОН, г-жа Росица Илиева – главен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” МОН, инж. Розалия Личева – Началник на РУО – Велико Търново, представители на Техническите университети – Габрово, Русе и Варна, директори и заместник- директори на професионални гимназии.

По време на официалното откриване на състезанието заместник-министър Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Николай Денков. Адресът бе връчен на директора – домакин инж. Димитър Станчев.

След изтегляне на варианта на състезанието, участниците предварително разпределени в две зали, във време от 3 астрономически часа показваха своите знания и умения.

Националното състезание се състои от две части: тест и две приложно-творчески задачи. Тестът съдържа 40 въпроса като всеки верен отговор се оценява с 2 точки. Вярните решения на приложно - творческите задачи се оценяват с 20 точки. След проверка, комисии определят най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара. Победителите получават сертификати за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната.

В състезанието участваха 90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България.

В отбора на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов бяха учениците Мариел Йорданов от XI клас и Николай Методиев от X клас, които се обучават по професия „Техник на транспортна техника”. Те бяха подготвяни и ръководени от инж. Зорница Минчева.

Особено сме горди, че в индивидуалното класиране на участниците Мариел Йорданов се класира на 8 място, а в отборното класиране заемаме 10 място.

Като класирали се в първите десятки - индивидуално и отборно, учениците ни получиха грамоти. Те получиха и дипломи за участие в национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2017г. Диплом за участие в състезанието получи и ПГ по лека промишленост и строителство.

Състезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София

инж. Зорница Минчева

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2051.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес844
mod_vvisit_counterВчера1618
mod_vvisit_counterТази седмица2462
mod_vvisit_counterТози месец19319
mod_vvisit_counterВсичко1756157
В момента има 283 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School