20.06.2021, 07:34 ч.


Банер
Екскурзия до Дряновски манастир, Етъра, Габрово и Приключенски парк "Незабравка" Печат
Неделя, 26 Юни 2016 18:17

На 24 юни, т.г. нашата сговорна дружина, съставена от ученици и учители от ПГ по ЛПС, Свищов, тръгна на екскурзия с автобус. Това събитие бе много радостно и очаквано, затова всички бяхме весели и усмихнати. Ние, учениците, бяхме от 9, 10 и 11 клас, придружавани от любимите си учители: г-жа Ценка Петкова, г-жа Галя Недялкова и г-жа Даниела Минзилева.

Първата спирка от нашия маршрут бе Дряновският манастир, който носи името „Св. Архангел Михаил”. Той е разположен в долината на река Дряновска, в много красива местност, на 4 км. от гр. Дряново, на 14 км. от гр. Габрово и на 24 км. от гр. Велико Търново.

Този манастир е със много стара история, пази спомените за Априлското въстание, за подвига на отряда на поп Харитон и Бачо Киро.

С голям интерес се запознахме с храма, както и с музейната колекция с експонати от различни исторически епохи. Забавен момент бе разглеждането на малката зоологическа градина, в която видяхме пони, кози, пауни, патици и зайци. Разбира се, нямаше как да отминем и малките сувенирни магазинчета, от които всеки си избра по нещо за спомен.

Автобусът потегли към друга чудесна дестинация, която бе архитектурно-етнографския комплекс „Етъра”, който се намира близо до Габрово. В този музей на открито видяхме различни технически съоръжения, които са задвижвани с вода: воденица, точило, тепавица и други. Занаятчийската чаршия ми напомни Самоводската чаршия във Велико Търново, само че тук тя е по-голяма и включва 16 къщи. Запознахме се с различни занаяти като грънчарство, шекерджийство, кожухарство, тъкане и други.

Посещението на Етъра ни върна обратно във възрожденската история на България и благодарение на екскурзоводката се превърна в един урок под открито небе.

Нямаше как да пропуснем и посещение на самият град Габрово, където подкрепихме силите си в пицария „Темпо”. След като видяхме храм „Св.Троица” и се разходихме в един от моловете, нашата славна дружина продължи към хотелски комплекс „Незабравка”, където бяхме удобно настанени.

Приятно ни изненадаха уютната обстановка и прекрасната природа, тъй като хотелът е разположен сред борова и брезова гора.

След вкусната вечеря в двора на хотела си организирахме парти, на фона музика по избор на всеки нас. Незабравими ще останат за нас песните и танците, които продължиха до късно.

На другия ден веселията ни продължиха в приключенския парк „Незабравка”. Аниматорите ни разделиха на два отбора и се състезавахме помежду си в разнообразни игри, които ни показаха, че сред природата е също така интересно, както и пред компютъра.

Потеглихме към родния Свищов, изпълнени с прекрасни впечатления и ободрени от чудесните преживявания, за които сме благодарни на организаторите на нашата ученическа екскурзия.

Лилиана Анатолиева, 9 б клас

 

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2022.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес384
mod_vvisit_counterВчера1353
mod_vvisit_counterТази седмица10561
mod_vvisit_counterТози месец24591
mod_vvisit_counterВсичко2177049
В момента има 432 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School