20.06.2021, 10:20 ч.


Банер
Национален учителски събор Печат
Сряда, 22 Юни 2016 09:34

На 19 юни 2016г. в зала „Арена Армеец“ в гр. София се проведе Национален учителски събор под надслов „Мисия учител“. В него взеха участие над 12 хиляди учители от цяла България. Организатор на събитието бе МОН, а техни партньори са Синдиката на българските учители (СБУ), Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Независим учителски синдикат (НУС), Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), Сдружение на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ) и Българска Асоциация на Частните Училища (БАЧУ).

Целта на събора бе да се разясни образователната реформа и да се повиши доверието към учителите, а образованието да се отвори към обществените потребности.

Сред делегатите бяха и трима учители от нашата гимназия – г-жа Ценка Петкова, г-жа Зорница Минчева и г-жа Елза Божанова.

Преди откриването свириха гайдари - народната песен „Рипни, Калинке“. Съборът бе открит тържествено с изпълнението на химна на Република България. Поздрав към участниците отправиха Президента г-н Росен Плевнелиев, Министъра на образованието и науката и вицепремиер г-жа Миглена Кунева и кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова.

По време на откриването на Националния учителски събор бе излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

Заместник-министърът г-н Диян Стаматов разясни какви са новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и възможностите, които Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" предоставя в областта на средното образование. Той представи  и новостите в закона, свързани с автономията на училищата, със свободата на учителя да избира учебници и с начина да преподава материала, акцентира и върху възможностите на дуалното обучение.

Водещи на събитието бяха актьорите Мария Игнатова и Димитър Рачков, а за доброто настроение се погрижиха рок групата "Легендите".

Съборът бе закрит от детски хор, който изпълни "Върви, народе възродени".

Елза Божанова

 

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес540
mod_vvisit_counterВчера1353
mod_vvisit_counterТази седмица10717
mod_vvisit_counterТози месец24747
mod_vvisit_counterВсичко2177205
В момента има 1562 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School