20.06.2021, 08:46 ч.


Банер
Клуб "Танцувай с нас" на фестивал в Румъния Печат
Понеделник, 23 Май 2016 15:26

За три дни центърът на град Александрия, Румъния се оживи. От 2009 г. се провежда международен танцов фестивал „Чарът на танца“. Тази година той се проведе за осма поредна година от 20 до 22.05.2016г. Над 450 любителите на традиционните танци от Румъния, България и Турция се състезаваха за голямата награда за опазване и насърчаване на културата на държавата, която представяха.

Дефилето от лицея „Александър Куза” до Дома на културата, бе под бурните аплодисменти на местните жители. Събитието бе открито от Chiar Florica – председател на конкурса, Eugen Delcea – директор на лицей „Александър Куза”, Florin Stanoiu – обществен деятел – всички от Александрия. Приветствие поднесе и Nea Marin – хореограф от Букурещ. Откриването завърши с кръшно влашко хоро, в което взеха участие всички присъстващи танцьори.

Сцената на Университета беше многолюдна. Еуфорията завладя всички, а животът стана шумен, пъстър и безгрижен. Очите жадно поглъщаха цветното множеството в очакване на творческите изяви на съставите.

Учениците от клуб “Танцувай с нас“ към ПГЛПС с хореограф г-жа Ели Иванова - художествен ръководител, се включиха за втори път в надпреварата за призовите места. Отново категориите бяха четири – за народни танци, изпълнявани от момичета (момчета), традиционен народен танц – смесен състав, модерни танци и мажоретки. Момчетата и момичетата от ПГЛПС представиха шопско хоро в категория „Традиционен фолклорен танц“ – смесен състав. С изпълнението си нашите ученици внесоха много настроение и повдигнаха духа на публиката. Благодарим на г-жа Иванова за всеотдайния труд, който беше възнаграден от усмивките и всеотдайното изпълнение на младите хора.

Българската общност от окръг Телеорман беше представен от талантливата танцова трупа за български народни танци под ръководството на Irina Mihaela Bleescu – живееща в Александрия българка.

След официалната церемония по награждаването бе организирана тържествена гала вечеря в „Комплекс Рустик“, на която присъстваха всички участници в танцовите формации и техните ръководители. Румънските домакини връчиха грамоти и за сценични костюми, а в края на вечерта изненадаха присъстващите с торта, представяща всички години от началото на конкурса.

По време на пребиваването ни в Александрия бяхме придружавани от Alina Paula и Florin-Narcis Anghel – представители на българската общност. Изказваме им голямата си благодарност за оказаното съдействие. Нека да благодарим и на Anghel Tudor - Председател на Съюза на Банатските българи и Председател на сдружението от област Телеорман с „български корени” за оказаната подкрепа по време на фестивала.

Посещението на нашите танцьори бе подпомогнато от Училищно настоятелство към ПГЛПС.

Нека пожелаем на нашите танцьори нови творчески успехи и амбиция за заемане на призово място.

Поздравления на г-жа Ели Иванова и на нашите танцьори за това, което правят!

Ценка Петкова
 

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2024.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес464
mod_vvisit_counterВчера1353
mod_vvisit_counterТази седмица10641
mod_vvisit_counterТози месец24671
mod_vvisit_counterВсичко2177128
В момента има 325 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School