31.07.2021, 16:03 ч.


Банер
Национално съвещание на директорите на професионални гимназии по лека промишленост Печат
Понеделник, 23 Ноември 2015 16:58

Национално съвещание на директорите на ПГ по лека промишленост, посветено на въпроси, свързани с осъществяването на обучение по професии от професионално направление „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи” се организира и проведе в град Свищов от 19 до 21 ноември 2015 година. Тема на работното съвещание беше „Предизвикателствата пред професионалното образование по лека промишленост”. Домакин на събитието бе Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов. Участници в съвещанието бяха директори и преподаватели от над 20 професионални гимназии по лека промишленост от 18 населени места.

През първия ден г-жа Фани Тодорова – главен експерт в МОН представи доклад, в който обобщи състоянието, проблемите, приоритетите и мерките, свързани с професионално образование и обучение през изминалата 2014/2015 година. След това работната среща продължи с обсъждане на процедурите за изменение и допълнение на Списъка на професиите за професионално образование и обучение, както и на необходимостта от въвеждане на нови професии и специалности в професионалното направление. След обяд директорите на гимназиите запознаха своите колеги с предстоящите инициативи за учебната 2015/2016 година в техните училища.

На 20 ноември г-жа Таня Димитрова – старши експерт по професионално образование в РИО – Велико Търново, запозна присъстващите с промените в нормативната уредба. След това председателят на Националната асоциация на училищата по мода – г-жа Росица Иванова представи дейностите, предвидени за тази година от асоциацията.

След приключване на работната среща домакините организираха посещение на културни и исторически обекти в Свищов. Участниците в съвещанието посетиха къщата-музей на Алеко Константинов, местността Калето, паметника на Дарителите и Ректората, сградата на Държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев”, Местността Паметниците, археологическите разкопки край римския град Нове и разгледаха църквата „Св. Троица”, построена от Уста Колю Фичето.

В последния ден от пребиваването си участниците бяха поканени в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство и разгледаха обновената сграда и учебни работилници по различните професии. Те останаха впечатлени от модерното обзавеждане и съвременно оборудване в специализираните кабинети и работилници. Директорът на гимназията инж. Веска Николова обобщи, че всичко това е резултат от упорит труд и участия на училището в национални програми на МОН.

инж. Веска Николова

Директор на ПГ по ЛПС
 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2088.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1228
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10409
mod_vvisit_counterТози месец44855
mod_vvisit_counterВсичко2235760
В момента има 287 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School