20.09.2020, 22:43 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Шест педагози от област Велико Търново на обучение в европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН - Швейцария Печат
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Събота, 17 Октомври 2015 18:13

От 3.10.2015г. до 11.10.2015г. се проведе квалификационен курс в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) - най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, за обучение на учители по професионална подготовка в областите на образование „Техника“ и „Информатика“ и на учители по учебните предмети „информатика“ и „информационни технологии“ от общообразователната подготовка. Обучението е по национална програма „Развитие на педагогическите кадри“.  Координатор и организатор бе Директорът на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна г-жа Свежина Димитрова.

Групата се състои от 39 педагози, 6 от които от област Велико Търново: инж. Минко Николов - главен учител по обща, отраслова и професионална подготовка, инж. Анатолий Парашкевов - старши учител по професионална подготовка и инж. Ценка Петкова - старши учител по информационни технологии от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов, инж. Йорданка Илиева - старши учител по информационни технологии от СОУ "Николай Катранов" - Свищов и Елена Илиева - старши учител по информационни технологии от СОУ "Цветан Радославов" - Свищов и Кинка Кирилова-Лупанова - главен учител по информатика от ПМГ „В. Друмев“ В. Търново.  Обучението е открито от г-н Ролф Ландуа (CERN) – директор на образованието в ЦЕРН.  То протича в два етапа – в различни лаборатории и в лекционни зали. Учителите се запознали с 4 вида ускорители и с основните градивни клетки на материята – електрони, протони и неутрони. Кулминацията на посещението е лекцията за откритата т.нар. „Божествена частица” известна още като Хигс бозон по името на нейния откривател.

Обучението е преминало през лекции, посещения на четири вида ускорители и в Европейския център за космически изследвания. Педагозите са успели в лабораторни условия да създадат и наблюдават движението на бързи електрони в камера на Уйлсън. Много интересна е била лекцията на тема „Медицинска физика” в която се показва приложението в медицината на това, което се експериментира в лабораторията.

ЦЕРН се смята и за създател на интернет. През 1989г. за целите на обработка на експериментални данни в ЦЕРН британският учен Тим Бърнърс Лий изобретява технологията World Wide Web (www), която включва хипервръзки, база данни и възможност за редактиране на документи.

За преподавателите по информатика и информационни технологии интерес е представлявало съхранението и обработката на големите масиви от данни, както и използваните GRID технологии в ЦЕРН.

През шестте дни педагозите са съчетали научната работа с туристическа дейност. Опознали са  красива, зелена и чиста Швейцария по време на посещението на градовете Женева, Анси, Монтрьо и Веве. Особен интерес е предизвикало посещението в Двореца на нациите в Женева, символът на Женева - цветния часовник от 6500 цветя - символизиращ световноизвестната часовникова индустрия на Швейцария и най-високият фонтан в света, намиращ се в езерото Леман. Катедралата Сен Пиер и стената на реформаторите   Обучението завършва  с вечер, посветена на България с участието на български физици и инженери, работещи в Церн.

Сега всеки от педагозите ще запознае своите колеги и ученици с научните достижения в ЦЕРН, с възможностите за научно-изследователска работа, като целта е да се повиши интереса на учениците към природно-математическите и инженерни дисциплини.

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2137.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1080
mod_vvisit_counterВчера1457
mod_vvisit_counterТази седмица12321
mod_vvisit_counterТози месец28900
mod_vvisit_counterВсичко1861806
В момента има 290 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School