15.07.2020, 01:40 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

ЦЕРН – сън или реалност? Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 13 Октомври 2014 13:05

От 27.07.2014г до 02.08.2014г. бях на обучение в Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН – световна лаборатория, изградена в Женева под земята на границата между Франция и Швейцария.

През 2008г. първи варненци проявяват желание за обучение в тази световна лаборатория. Оттогава програмата добива национален мащаб.

Групата, с която заминах се състоеше от 32 учители от страната, преподаващи физика и астрономия и 4 представители на Регионални инспекторати. Координатор и организатор бе Директорът на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна г-жа Свежина Димитрова. Обучението се откри от зам.-министъра на образованието г-жа Мукадес Налбант. То премина в два етапа – в различните лаборатории и в лекционни зали, снабдени с най-нова аудио-визуална техника. Запознах се с 4 вида ускорители и с основните градивни клетки на материята – електрони, протони и неутрони. Успяхме в лабораторни условия да създадем, изградим и наблюдаваме движението на бързи електрони в камера на Уйлсън. Посетихме центъра на НАСА. Кулминацията на посещението бе да се запознаем с откритата т.нар. „Божествена частица” известна още като Хигс бозона по името на нейния откривател. Много интересна бе лекцията на тема „Медицинска физика” в която ни обясниха как се прилага в медицината това, което се експериментира в лабораторията. През шестте дни съчетавахме научната работа с туристическа дейност. Опознах красива, зелена и чиста Швейцария по време на посещението на градовете Женева, Анеси, Монтрьо, Бебе и Двореца на нациите. Обучението завърши с вечер, посветена на България.

ЦЕРН е един оазис на науката, където са си дали среща високите инженерни постижение в областта на физиката и астрономията.

Все още се намирам под въздействието на това обучение и много често се питам – сън ли бе това или реалност?

Благодарна съм на ръководството на моето училище, че прояви разбиране и ми разреши това обучение! Пожелавам на всеки да преживее и види това, което видях и преживях аз!

инж. Диана Великова Петкова,

преподавател по физика и астрономия

в ПГ по ЛПС гр.Свищов 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2027.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес118
mod_vvisit_counterВчера1735
mod_vvisit_counterТази седмица3471
mod_vvisit_counterТози месец20328
mod_vvisit_counterВсичко1757167
В момента има 288 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School