02.07.2020, 21:41 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Обучение в ЦЕРН, Швейцария Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 07 Юли 2014 19:39

Г-жа Диана Петкова, старши учител по физика и астрономия в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство, беше класирана сред много учители в страната, кандидатствали да посетят Швейцария за четвъртата Националната програма за квалификация на учителите по физика и астрономия в Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН. Българската група ще се състои от 32 души. Участниците в нея са подбрани според професионалната им квалификация, участие в проекти и научно-практически разработки, семинари и конференции, участие на техни ученици в олимпиади, национални състезания и др. Обучението ще бъде на български език и ще се води от наши учени.

Какво е ЦЕРН?

Организацията e разположена на границата между Франция и Швейцария, западно от Женева. Споразумението за създаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 г. от представителите на 12 европейски държави. Организацията е основана на 29 септември 1954 г.. Понастоящем броят на страните-членки вече е 20 (съотнесено към 2011 г.). Освен това, някои страни и международни организации имат статут на наблюдатели.

В ЦЕРН постоянно работят приблизително 2500 човека, както и около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти, от 85 националности участват в международните експерименти на ЦЕРН и работят там временно.

Основната функция на организацията е да осигури поддръжката на няколко ускорителя и друга апаратура, необходими за изследвания в областта на физиката на елементарните частици.

Територията на ЦЕРН се състои от две основни площадки и няколко по-малки. Големият комплекс от сгради включва работни кабинети, лаборатории, производствени помещения, складове, зали за конференции, жилищни помещения, столови. Комплекс е разположен, както на повърхността (старите ускорители Linac, PS), така и под земята на дълбочина около 100 метра (съвременните SPS, LHC).Основната площадка е на територия, намираща се близо до швейцарския град Мейрин (Meyrin), т. нар. обект Meyrin. Друга основна площадка е територията близо до френското градче Превесан-Моен (Prévessin-Moëns) — обект Prévessin. По-малките площадки са разпилени в близките околности по протежение на подземния пръстен, построен за ускорителя LEP.

Годишните вноски на страните участници в ЦЕРН през 2008 г. са в размер на 1075,863 милиона швейцарски франка (около 990 милиона американски долара).

Радваме се, че нашата колежка ще присъства на това обучение с международно значение от 27 юли до 2 август 2014г.

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2022.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1333
mod_vvisit_counterВчера1561
mod_vvisit_counterТази седмица5875
mod_vvisit_counterТози месец2894
mod_vvisit_counterВсичко1739733
В момента има 186 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School