27.07.2021, 14:38 ч.


Банер
Великден Печат
Четвъртък, 17 Април 2014 09:05

Великден е един от най-хубавите и  почитани празници, който християните празнуват. На този ден честваме възкръсването на Сина Божий Исус Христос. В християнската  религия  се чества възкръсването на Исус Христос. Страстната седпица. За нея можем да кажем, че е била последната седмица на Божия Син. Тя се нарича още и "Седмицата на страданията". В тази седмица той влиза в Йерусалим тържествено, но в края на тази седмица той е бил разпънат на кръст. Всеки ден от седмицата се наричал Велик: велик понеделник, велик вторник и т.н. Това е  последната седмица от великия пост.

В седмицата на Великден е имало специална църковна служба. Седмицата свършва с Великден. Великден започва от събота вечер и след приемането на благодатния огън от свещеника  се излиза от храма. След това се бият камбаните и с пеене на Канона на празника - Воскресенния ден.

На този ден се боядисват яйца. Първото яйце се боядисва от най-възрастната жена в къщата, а яйцето се боядисва в червено и докъто все още е топло и боята мокра жената рисува кръстове на челата на деца и по-малките от нея. След това тя  оставя боядисванито на  младите. Яйцата се боядисват на велики четвъртък или на велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството.

Кристина Христова - 10 б клас

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2090.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1197
mod_vvisit_counterВчера1512
mod_vvisit_counterТази седмица2709
mod_vvisit_counterТози месец37155
mod_vvisit_counterВсичко2228060
В момента има 503 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School