08.07.2020, 05:27 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

136 години от Освобождението Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 03 Март 2014 10:13

3 март – Освобождението на България. На този ден преди 136 години е подписан Санстефанския мирен договор. Ние живеем в земята на Ботев, Ръковски, на баба Илийца и сме синове и дъщери на гордо и юнашко племе. 3 март е също и един от най-светлите ни празници. Трябва да бъдем горди от това, че сме българи, да почитаме загиналите за Освобождението на нашата страна.

От тази велика дата през 1878г. България е свободна страна, свободна да продължи напред. Руско-турската война сложи победоносен край на вековната борба на поробения ни народ.

Това е така благодарение на борците за свобода, на тяхната всеотдайност и любов към родината-България. На този ден ние празнуваме нашата свобода, но на този ден преди 136 години са загинали много хора в борбата за нашето освобождение. На Шипка оставиха костите си много герои и ние пазим спомена за тях в душите си. Освобождението ни не е дошло даром, а е заслужено! На Шипка и до днес стоят и ни говорят за Освобождението един паметник, един храм и една картина “На Шипка всичко е спокойно.” Народът ни е имал три свещени неща: Род-царствен и вековен, Християнска вяра и любов, Език като молитвен мълвеж и бунтовни песни, чутов ни герои. България и днес ни зове към към единство и мир. 3 март отбелязва възкресението на един народ, който близо 500 години е бил без своя политическа и духовна свобода, народ, подложен на мъчение и унищожение.

Трети март е дата, която свързваме със Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на Руско-турската война. С разрешение на парламента от 5 март 1990г. датата  е обявена за национален празник. Всяка година на този ден честваме нашето освобождение. България е свободна страна вече 136 години. Тя е нашата родина, нашият дом. Трябва де се гордеем с нашата история.

Деница Цветанова

10 б клас


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2051.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес338
mod_vvisit_counterВчера1566
mod_vvisit_counterТази седмица2897
mod_vvisit_counterТози месец8998
mod_vvisit_counterВсичко1745837
В момента има 254 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School