12.07.2020, 21:17 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Левски през моите очи - пътят към безсмъртието Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 19 Февруари 2014 11:04

Васил Левски - е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската, национална революция, национален герой. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Левски пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. В моите представи Левски  е винаги на кон, на крак или с писалка в ръка. Човек, който не е бил нито за миг в безопасност, не е имал нито миг свободен, но въпреки това с огромна, лъчезарна усмивка на лицето, с медено слово и с бунтовни песни на уста, които в захлас  е пял дори в студ и мраз. Той превърна от мечтание в необходимост и цел онази „чиста и свята република”, която днес носим в сърцето и ума си, която пазим и защитаваме, както пазим името българин. Той водеше хората чрез магията на своята цялостно завършена личност - този Прометей на българската свобода.

Така изглежда Левски през моите очи, така влезе в нашите сърца едновременно като Апостол на свободата и Апостол на човещината, а неговото име стана символ на нравствена сила и чистота, превърна се в оплодяващо начало и причастие за всеки българин.

Памела Атанасова X б класВ нашата гимназия празникът се отбелязва всяка година. Учениците от ХІІ а клас подредиха кът за Апостола на свободата под ръководството на г-жа Елза Божанова и       г-жа Елена Николаева.  
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2051.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1577
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица10581
mod_vvisit_counterТози месец16682
mod_vvisit_counterВсичко1753521
В момента има 221 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School