31.07.2021, 15:54 ч.


Банер
Обучение на педагогическите специалисти от ПГЛПС Печат
Понеделник, 16 Декември 2013 09:36

Основната фигура в образователния процес е учителят. Голямата отговорност на тази професия в един свят на сложни, противоречиви и динамични социални, икономически и политически промени поставя високи изисквания към личността на учителя.

Съществуват множество неблагоприятни фактори, свързани с неговата работна среда: ниско ниво на независимост и контрол върху учебната програма, чувство за монотонност, слаба мотивация за учене на учениците, невисок престиж на професията, ниското заплащане. Всичко това я прави особено трудна и рискова. Редица проучвания доказват, че при нея степента на психично натоварване е далеч по-висока, отколкото в останалите професии, което се превръща в причина, както за множество психични и физически проблеми, така и за редица професионални заболявания. Животът в условията на постоянен училищен стрес усложнява професионалната работа на учителя. Всичко това прави изучаването на професионалния стрес на учителите в България една много актуална тема, която е с голяма значимост. Затова на 13 и 14 декември 2013г. в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство се проведе обучение за повишаване квалификацията на учителите на тема „Самопознание и развитие - ключ към психическото здраве на учителя”. Лектор на семинара беше проф. Стойко Иванов, преподавател в СУ „Климент Охридски” – гр.София. Изясниха се същността, причините и факторите за стреса при учителите. Отрабитиха се стратегии за справянето с този глобен проблем. 

Обучението беше полезно за всички учители, защото всеки намери подходяща стратегия за справяне със стреса в забързаното ежедневие.

Елза Божанова
 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2084.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1214
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10395
mod_vvisit_counterТози месец44841
mod_vvisit_counterВсичко2235746
В момента има 265 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School