07.07.2020, 00:06 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Обучение на педагогическите специалисти от ПГЛПС Печат
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 16 Декември 2013 09:36

Основната фигура в образователния процес е учителят. Голямата отговорност на тази професия в един свят на сложни, противоречиви и динамични социални, икономически и политически промени поставя високи изисквания към личността на учителя.

Съществуват множество неблагоприятни фактори, свързани с неговата работна среда: ниско ниво на независимост и контрол върху учебната програма, чувство за монотонност, слаба мотивация за учене на учениците, невисок престиж на професията, ниското заплащане. Всичко това я прави особено трудна и рискова. Редица проучвания доказват, че при нея степента на психично натоварване е далеч по-висока, отколкото в останалите професии, което се превръща в причина, както за множество психични и физически проблеми, така и за редица професионални заболявания. Животът в условията на постоянен училищен стрес усложнява професионалната работа на учителя. Всичко това прави изучаването на професионалния стрес на учителите в България една много актуална тема, която е с голяма значимост. Затова на 13 и 14 декември 2013г. в Професионална гимназия по лека промишленост и строителство се проведе обучение за повишаване квалификацията на учителите на тема „Самопознание и развитие - ключ към психическото здраве на учителя”. Лектор на семинара беше проф. Стойко Иванов, преподавател в СУ „Климент Охридски” – гр.София. Изясниха се същността, причините и факторите за стреса при учителите. Отрабитиха се стратегии за справянето с този глобен проблем. 

Обучението беше полезно за всички учители, защото всеки намери подходяща стратегия за справяне със стреса в забързаното ежедневие.

Елза Божанова
 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2099.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес5
mod_vvisit_counterВчера993
mod_vvisit_counterТази седмица998
mod_vvisit_counterТози месец7099
mod_vvisit_counterВсичко1743938
В момента има 179 посетителя и 2 потребителя в сайта
  • Bayraktarov

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School