28.10.2021, 04:49 ч.


Банер
24 май в ПГЛПС Печат
Петък, 24 Май 2013 14:39

По традиция на 24ти май се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е празник на Светите братя Кирил и Методий - създателите на глаголицата, основа на кирилицата, азбука, която се използва и до сега.

Почти 200 милиона души по света използват кирилицата днес – българи, сърби, руснаци, украинци, белоруси, черногорци и други. За пръв път кирилицата се появи и на еврото – на 1ви май 2013 година.

По традиция 24ти май се отбелязва с тържества в цяла България. И тази година ученици, учители и служители от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – град Свищов честваха празника и заедно с представители от другите учебни заведения от града се включиха в общоградското шествие и тържествената програма в ПБНЧ Еленка и Кирил Д. Аврамови.

През последните години се утвърди традицията на 24-ти май да се награждават свищовски ученици за високи учебни постижения, участие в извънкласни, извънучилищни и спортни дейности. Нашите дванадесетокласници – Ивайло Пламенов от XIIа,    Йоан Койнов и Дамян Цветанов от XIIб клас бяха отличени с награди за изявени ученици от кмета на гр. Свищов – г-н Станислав Благов в салона на читалището.

За всеки българин 24ти май е празник не само на славянската писменост и култура. Това е и личен празник – от спомена за първата научена буква до книгата, която ни е развълнувала и от първата изписана дума до спомените, записани в дневника. 

„Върви народе възродени,

Към светли бъднини върви,

С книжовността, таз сила нова,

Ти чест и слава поднови.”

Тези думи знаят и малки, и големи. Пеят химна за Кирил и Методий с национална гордост, защото 24ти май е символ на традицията, духовността и достойнството. Традиция, защото това е най-дълго празнуваният празник в България – повече от 160 години. Духовност, защото това е празник на науката и културата. Достойнство, защото на този светъл ден честваме азбуката и се гордеем, че „ … и ний сме дали нещо на света…”.

Двадесет и четвърти май е ден на словото, знанието и духовността, ден, в който  всеки българин осъзнава, че е горд потомък на нация, която има своето място в историята. Нека на този светъл празник си пожелаем трудолюбие, целеустременост, стремеж към непрекъснато развитие, много успехи и нестихваща енергия във всяко ново начинание!


Честит празник!

Елена Николаева


 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2137.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес201
mod_vvisit_counterВчера1228
mod_vvisit_counterТази седмица3508
mod_vvisit_counterТози месец31236
mod_vvisit_counterВсичко2348687
В момента има 210 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School