11.07.2020, 04:05 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Стажантска програма в ПГЛПС Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 22 Февруари 2013 08:00

cino_1За пръв път тази учебна година нашето училище работи съвместно с AIESEC - най-голямата световна студентска организация, която развива дейност в 113 страни и територии. Тя възниква с идеята да  свърже младите хора по света и да покаже, че различията вместо да разделят могат да обединяват. Това на практика се реализира чрез професионални стажове, семинари, обучения и

инициативи на младите хора в организацията.
По такава стажантска програма в края на месец януари 2013 година в ПГЛПС дойде студентката от Китай – Чино Лин. Младата китайка избира България и попада в Свищов за своята европейска практика. Тя не се поколебава да се отправи към нашата страна, защото решава, че тук ще е много по-различно и интересно като преживяване и познания за нова култура и срещи с нови хора. За да може да общува с чужденци в една далечна дестинация тя полага изпити по английски език, който е признат като език за международна комуникация. Това, което се опита да внуши на учениците е, да не се притесняват да говорят, независимо от страха от грешки.
Чино Лин се оказа добър посланик на китайската култура в нашето училище. Седмица преди настъпването на пролетния фестивал “Spring festival”, възвестяващ настъпването на Китайската Нова година, на 9-ти срещу 10 февруари, тя направи интересни презентации в учебните часове по  английски език при 9-те и 10-те класове. Тя разказа за историята на празника, за традициите, за типичните празнични ястия и хартиената украса, направена по специална техника на рязане, основно в червен цвят. Чино донесе хартиени китайски фенери, транспаранти с надписи - пожелания и подари на някои ученици малки червени пликове, символизиращи късмет, щастие и здраве. В тях възрастните поставят по малко пари за радост на деца и внуци. Не напомня ли това и на нашите новогодишни традиции?
Много полезна беше презентацията и за традиционните китайски ястия, типични за четирите главни кулинарни области в Китай, особено в паралелките с професионална насоченост готварство. От Чино научихме и историята на китайския зодиак, в който отделните зодии са животни, слушахме китайска

музика. Учениците успяха да обменят информация за семейството и, родния и град, любимите и занимания и интересната китайска писменост. Някои от по-големите ни ученици успяха да я заинтригуват с българската история, което я накара за 2 дни да посети със своите приятели 4 града в България - Варна, Несебър, Бургас и Велико Търново.
Надяваме се, че нашата китайска приятелка завинаги ще помни България и срещата си с българските ученици, а интересът към чуждите култури, който тя събуди у тях ще поддържа желанието им за израстване в професията, за по-добро овладяване на чужди езици и смелост в демонстриране на собствените възможности.

Елена Николаева, Бисерка Славева

учители чуждоезиково обучение

cino_2 cino_3 cino_4
cino_5 cino_6 cino_7
cino_8 cino_9 cino_12
cino_10 cino_11 cino_13


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2088.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес263
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7587
mod_vvisit_counterТози месец13688
mod_vvisit_counterВсичко1750527
В момента има 244 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School