09.08.2020, 05:47 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

24 март - международен ден за борба с туберкулозата Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 23 Март 2012 16:12
tuberkuloza2

tuberkuloza1

tuberkuloza3
tuberkuloza4

По случай международният ден за борба с туберкулозата – 24 март в ПГ по ЛПС ученици изготвиха табло. Г-жа Янка Михайлова – учител по биология и химия представи презентация, която беше приета с голям интерес от страна на учениците. На вашето внимание предоставяме част от информацията, която се надяваме, че ще е полезна за вас.

Защо туберкулозата е опасна болест?
Туберкулозата е болест на белите дробове. Тя може да засегне и други органи на човешкото тяло. Ако не отидеш навреме на лекар и не се излекуваш има опасност да заразиш най-близките си хора. Болестта се лекува трудно и продължително, когато е минало много време от заразяването. Всяка година в България лекарите откриват 4 000 болни. Важното е да отидеш навреме на лекар – така можеш да се излекуваш напълно!

Как можеш да се заразиш: Когато болен човек кашля или киха срещу теб; когато живееш в една стая с болния; когато не спазваш добра хигиена; когато не се храниш добре, пиеш много алкохол и пушиш. 

Как се чувстваш, ако си болен? В началото се чувстваш отпаднал, лесно се уморяваш, не ти се яде; имаш температура малко над 370С; през нощта се изпотяваш обилно и кашляш повече; после започваш да храчиш. Когато болестта е напреднала, в храчките има кръв.

Кой трябва да се изследва?
- Човек, който кашля непрекъснато повече от 1 месец.
- Човек, който поддържа температура над 370С.
- Човек, който се чувства отпаднал, поти се и кашля силно нощем.
- Човек, който има кръв в храчките си.
Всеки, който е бил в близост до болен от туберкулоза – хора от семейството, приятели, съседи, близки.

Важно е да знаеш, че: Важно средство за предпазване от туберкулозата е БЦЖ ваксината. Тя се прави след 48 час от раждането на бебето. Между седмия и десетия месец се извършва проверка за наличие на белег от ваксинацията. Децата, които нямат такъв белег, се тестват с пробата на Манту и когато резултатът от нея е отрицателен, те се имунизират. На 7, 11 и 17-годишна възраст се правят реимунизации срещу туберкулоза на тези, които са имали отрицателна проба Манту.

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2036.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес434
mod_vvisit_counterВчера1850
mod_vvisit_counterТази седмица13986
mod_vvisit_counterТози месец15851
mod_vvisit_counterВсичко1804830
В момента има 295 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School