27.07.2021, 14:55 ч.


Банер
СПГ „Алеко Константинов“ се включи в Национална седмица на четенето Печат
Вторник, 17 Декември 2019 09:44

По инициатива на МОН с партньор ИБЕ „Проф. Любомир Андрейчин“ в периода 09 - 13.12.2019 г. се организира провеждане на Национална седмица на четенето в изпълнение на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Учениците от СПГ „Алеко Константинов“ посетиха филиал към ДГ „Васил Левски“. Те прочетоха на децата от група „Слънчице“ откъс от произведението „Пътешествието на Гъливер“ на Джонатан Суифт. Усмивките на децата и на тяхната г-жа Мирела Филипова бяха доказателство за ползотворната ни среща. Най-активни в провеждането на мероприятието бяха учениците от IX „б“ клас Анабела Филева, Вилимира Димитрова и Татяна Ницова.

Доказателство, че различията трябва да се приемат и уважават бе посещението на младите хора в Дневен център за деца с увреждания с ръководител Теменужка Тодорова. Най-активни четящи от СПГ „Алеко Константинов“ бяха Вилимира Димитрова и Теодора Людмилова от IX „б“ клас, Мариела Андреева от IX „в“ и Антонио Цветанов X „а“ клас. Възпитаниците на гимназията бяха много развълнувани и удовлетворени, че могат да помогнат и развеселят децата от Дневния център.

Младите хора стигнаха до извода, че четенето е важно за тях, защото развива умствената им дейност и въображение. Повод бе проведената дискусия на тема „Различен прочит на „Под игото“ на Иван Вазов“. Състоя се среща между ученици от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и СПГ „Алеко Константинов“. Събитието се проведе в аулата на ПДТГ. Най-активен в дискусията бе Антонио Цветанов от X „а“ клас при СПГ „Алеко Константинов“. Акцентира се на отношението към нашето минало: кое е по-важно - да разбираме смисъла или да възпроизвеждаме формата? С въпроси участваха Теодора Людмилова и Вилимира Андреева от IX „б“ клас, Мариела Андреева от IX „в“ клас, Николай Великов от XI „в“ клас. Активно участие взеха учениците от XI „б“ клас – Севил Яшарова, Станислав Атанасов, Татяна Илиева, Мутлу Сюнетчи и Велизара Божанова. Ръководството на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ приветства идеята за дискусията и изказа предложение за повече взаимни изяви и в Общината.

Размяната на любими книги ангажира ученици от X „а“ и X „б“ клас при СПГ“Алеко Константинов“. Младите хора се впечатлиха от Мирела Атанасова от X „а“ клас, която представи Чудомир и неговите забавни текстове. Това бе повод за посещение в ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови -1856“. Учениците бяха организирали мероприятие под надслов „Царството на книгите". Активно участие взеха Аксения Атанасова от XI „а“ клас, Теодора Маринова и Димитър Шарков от X „а“ клас. С интерес разгледаха тефтерчето на Васил Левски и „Абагар“ - първата печатна книга на новобългарски език.

Нека повече млади хора участват в инициативи за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността.

Веселина Владимирова

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2084.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1220
mod_vvisit_counterВчера1512
mod_vvisit_counterТази седмица2732
mod_vvisit_counterТози месец37178
mod_vvisit_counterВсичко2228083
В момента има 521 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School