10.07.2020, 19:11 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Седмица на професионалните умения Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 31 Октомври 2019 19:53

Инициативата под мотото на „Европейската седмица на професионалните умения” е организирана от Министерството на образованието и науката, провеждана от 28.10-31.10.2019 г. В рамките на Седмицата на професионалните умения се проведеха и „Дните на отворените врати”, което е съвместна дейност, инициирана между работодатели и професионални гимназии. По този повод на 29 октомври по покана на ръководството на „СВИЛОЦЕЛ” ЕАД-Свищов възпитаници на професионалната гимназия посетиха целулозния завод. Това бяха ученици от XIIа клас - професия „Електромонтьор” и от XIа - професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации”.
Производственият директор инж. Пламен Петров презентира производствената линия на завода за целулоза, който е част от групата Свилоза. Той сподели  необходимостта от бъдещи специалисти, които се обучават по тези професии в училище. Обясни и политиката на фирмата да изплаща стипендии на студенти, които, завършили своето образование, ще работят в целулозния завод. Учениците посетиха командна зала, в която се контролират процесите в котел за изгаряне на биомаса. Чрез изгаряне на отпадна дървесна суровина се осигурява производствения процес с топлинна енергия.
На срещата присъстваха инж. Михаил Колчев - изпълнителен директор на „Свилоцел“ ЕАД и Петко Петков - менижър Човешки ресурси. Кристиян Кирилов от XI клас изрази желанието си след дипломирането си да потърси работа във фирмата. Ръководителите на групата г-жа Сребрина Лилова и инж. Зорница Минчева благодариха на домакините за ползотворната среща.
На 30 октомври в сградата на СПГ„Алеко Константинов” се проведе инициатива на тема: „Представяне на професионалните умения по професии”. Бяха поканени директори на училища и техни възпитаници от VII клас, които да се запознаят с професиите, по които се обучават средношколците в училище. В учебните работилници възпитаниците на гимназията показаха своите знания и умения, придобити в образователния процес.
Бъдещите техници по автотранспортна техника демонстрираха своите шофьорски умения. Те шофираха учебния автомобил, закупен по проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул "Модернизиране на системата на професионалното образование", дейност 1 "Модернизиране на материалната база".
Имаше домашно приготвена лимонада и сладки вкусотии, приготвени от деветокласници и десетокласници, обучаващи се по професия „Ресторантьор”. В учебната работилница по готварство учениците приготвяха и декорираха сладки.
Учениците от професии „Техник-технолог в дървообработването” и „Оператор в дървообработването” демонстрираха уменията си при изработване на канцеларско бюро. Възпитаниците ни  от професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации”  показваха уменията си да заваряват ъглови шевове. Учениците от професия „Техник на компютърни системи” изработваха бягащи светлини по зададена принципна схема и електронни елементи. Момичетата от професия „Моделиер-технолог на облекло” и професия „Оператор в производството на облекло” показаха последователността при изработването на дамска рокля. В клуба по интереси „Зная и умея да чертая” показаха желанието си да изучат тънкостите при изработване на чертежи и скици на детайли.
Голяма част от нашите професии са защитени от държавата и обучаемите получават стипендии.

инж. Зорница Минчева

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1349
mod_vvisit_counterВчера1632
mod_vvisit_counterТази седмица7028
mod_vvisit_counterТози месец13129
mod_vvisit_counterВсичко1749968
В момента има 341 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School