19.04.2024, 02:15 ч.


Обучение в Пловдив Печат
Вторник, 15 Октомври 2019 15:43

Преждевременното напускане на училище е значим социален и икономически проблем. За съжаление обаче той се превръща в комплексно явление, което оказва сериозно влияние върху пряко засегнатите като намалява възможностите на младите хора за успешна реализация в живота и на пазара на труда, ограничава възможностите за развитие и води до повишаване на рисковете от социално изключване. Преодоляването на проблема изисква интегрирана политика и ангажираност на всички сектори и особено на институциите, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и младите хора в България.

Какво се крие зад понятието „отпадащ от училище“? Кои са причините, индикаторите и ресурсите за превенция на отпадането? Как училището и в частност учителят да реагира адекватно на проблемите по отпадане на учениците и се справи с т.нар. „скрито фактическо отпадане“? На тези и още въпроси търсиха отговор педагозите от СПГ „Алеко Константинов“ по време на обученията, проведени от 11 до 13 октомври 2019 год. в гр. Пловдив от Сдружение „Алтернатива за теб“. Лектори бяха проф. д-р Милена Алексиева, доц. д-р Боряна Здравкова и доц. д-р Стоян Денев, преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велико Търново. Обученията протекоха в две части: теоретична - с дискусия по проблемите на отпадането от училище, обсъждане на ресурсите на училищната среда, взаимодействието с родителите и междуинституционалните взаимоотношения като ефективни мерки за превенция и практическа част – развиване на умения за управление на ефективни екипи.

След края на обученията педагогическите специалисти имаха възможност се насладят на панорамна обиколка из стария Пловдив, да научат интересни факти за създаването и историята на града от екскурзовод и да посетят Античния театър. На път към дома групата посети историческия музей и къщата на великия българския поет и революционер Христо Ботев в град Калофер.

Йонка Петрова











 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School