31.07.2021, 15:22 ч.


Банер
Лятна практика в Албена Печат
Сряда, 17 Юли 2019 11:47

От 30 юни до 15 юли учениците от СПГ „Алеко Константинов“, обучаващи се в професии „Ресторантьор“ и „Готвач“ проведоха своята производствена практика в Курортен комплекс „Албена“.

Вече трета поредна година младите ресторантьори имат възможност да работят в реална работна среда в един от най-предпочитаните курорти по нашето Черноморие, както от българските така и от чуждестранните туристи.

Учениците бяха разпределени по работни места в седем от хотелите на комплекса. Позициите, които заеха по време на лятната си практика бяха помощник-готвачи и сервитьори.

В хотел „Арабела Бийч“ работиха Велизара от 10 б клас – помощник-готвач и Сибел от 11 б клас – сервитьор. „Практиката беше ползотворна, защото имах възможност да приложа наученото от мен в часовете по теория и практика в реална работна среда, както и да усъвършенствам уменията си при сервирането на различни ястия и напитки. Намерих и много приятели, с които се забавлявахме в свободното си време“, сподели Сибел.
Янка и Татяна от 10 б клас помагаха в кухнята на хотел „Оазис“. „В началото бяхме много притеснени дали ще се справим с поставените задачи, защото обслужването на туристите по метода „Ол инклузив” изисква не само качество, но и бързина. Нашите наставници бяха търпеливи и ни поощряваха всеки път, когато се справяхме добре. Това ни мотивира да дадем най-доброто от себе си“ – разказа Татяна.
В хотел „Лагуна Гардън“ Николай от 11 б клас работи като помощник-готвач, а Мария и Мариета обслужваха гостите в търговската зала. Момичетата спечелиха бързо симпатиите на гостите на хотела с усърдието си и финеса им на работа. Николай демонстрира завидни умения при предварителната обработка и приготвянето на морските деликатеси.
Нашите кулинари Мутлу от 10 б клас и Никол от 11 б клас работиха в кухнята на хотел „Нона“. „За мен тази практика ще остане едно незабравимо преживяване, защото не само имах възможност да покажа какво мога в кухнята, но и създадох контакти, които ще ми бъдат полезни в бъдеще“, разказа Никол.
В разположения точно на брега на морето хотел „Гергана“ бяха разпределени четирима от нашите стажанти - Боряна от 10 б и Василена, Илия и Мартин от 11 б клас. Василена работи в студена кухня, където имаше възможност да усъвършенства своите умения при приготвянето на различни видове заготовки, пастети и хайвери. Мартин показа завидна бързина в топла кухня и получи много похвали от главния готвач. В търговската зала сервираха Боряна и Илия. Те бяха безупречни при подготовката на залата и обслужването на гостите на хотела.
Станислав от 10 б клас беше помощник-готвач в хотел „Елица“. „По време на своята лятна практика научих много за работата в кухнята на големите хотели. Опитът, който придобих ме направи по-самоуверен и мисля, че ще ми бъде много полезен в бъдеще“ – сподели ученикът.
В хотел „Боряна“ кулинарни умения показаха Галя и Севил от 10 б клас. Момичетата работиха в студена и топла кухня и по думите на техния наставник притежават умения на истински професионалисти.
Чаровните момичета от 10 б клас Милена и Маргарита сервираха в хотел „Санди Бийч“. „Харесвам избраната от мен професия и работата в комплекса много ми допадна. Приложих наученото в часовете по сервиране и подобрих езиковите си компетентности по английски и руски език“, разказа Маргарита.
Летният стаж на нашите ученици беше съчетан и с много слънце, пясък и море. След приключване на работата за деня те посещаваха красивия плаж на курортния комплекс, разхождаха се по бреговата ивица и до съседни курорти. За доброто си представяне по време на практиката младите ресторантьори бяха наградени с двудневна почивка в комплекса преди отпътуването им за Свищов.
СПГ „Алеко Константинов“ се стреми да осигури на своите възпитаници условия за провеждане на летни практики и стажове в реална работна среда в едни от най-добрите курорти на страната и чужбина. За целта гимназията си сътрудничи с мести фирми от рестотантьорския бранш и курортен комплекс „Албена“, работи по програмата „Еразъм+“ и печели международни проекти, които предоставят на учениците възможност да усъвършенстват и придобият нови професионални умения на европейско ниво.

За нас качествената професионална подготовка и високата конкурентоспособност на учениците е мисия.

Галя Недялкова

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2051.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1166
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10347
mod_vvisit_counterТози месец44793
mod_vvisit_counterВсичко2235698
В момента има 464 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School