12.07.2020, 21:02 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

УЧИТЕЛИ ОБМЕНИХА ДОБРИ ПРАКТИКИ И НАЧИНИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Неделя, 19 Юни 2011 11:55

Преподавателите в едно училище могат да подобрят дисциплината, ако има обща политика с ясни и точни правила

Добри практикиНа 10 юни в гр. Свищов се проведе семинар на тема „Обмен на добри педагогически практики”. Организатори на семинара бяха ПГ по лека промишленост и строителство и община Свищов, a лектор - гл. ас. Фани Тодорова от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски”. Участие в семинара  взеха директори и учители от община Свищов, Бяла Слатина, Плевен и Русе.

В първата част на семинара учители представиха добри практики по общообразователна и професионална подготовка в професионалните гимназии. Участниците споделиха, че традиционните методи на обучение са чужди за съвременното информационно общество и трудно приобщават новото поколение към процесите в училище. Днес една от основните задачи на съвременния учител е да създаде позитивна нагласа за учене и да превърне ученика в активен участник в процеса на обучение. Споделените практики показаха, че използването на ИКТ могат да подпомогнат  развитие на умения за наблюдение, откриване, вземане на решения, общуване, памет, внимание, концентрация, въображение, творчество, решаване на проблеми и критично мислене.

Във втората част гл. ас. Фани Тодорова запозна участниците със система за мониторинг на поведението и оценка на потенциала на ученика. Тази система има коригиращ, а не само информиращ характер. Разгледа проблеми, които днес вълнуват българските учители: Как може да се подобри дисциплината в училище?; Как да се повиши авторитета на учителя не само сред децата, а  сред родителите и обществото?; Как възприемаме и оценяваме децата – изтъквайки и  показвайки им техните негативи или позитиви и потенциални възможности?; Как да приобщим родителите към училищния живот и за какво ги търсим - за да покажем силните или слабите страни на детето?

Добри практикиВ дискусията между участниците, като приоритетен проблем на съвременното училище, учителите от професионалните училища посочиха липсата на добри взаимоотношения и единомислие между учители и родители. Превръщането на родителите в част от училищния живот и формиране у тях на чувство на съпричастност към проблемите в училище е предизвикателство пред учителската общност.

Липсата на педагогически съветник в голяма част от училищата допълнително затруднява работата с децата, които имат нужда от помощ и внимание. Според участниците проблемите със занижената дисциплина и липсата на мотивация до голяма степен се дължат на размитите граници на българското семейство днес, а не рядко и в учителския подход към децата, който се нуждае от осъвременяване. По време на обсъжданията се очерта мнението, че липсва свързващо звено между семейство и училище.

Организирането на такива семинари дава възможност на учителите да анализират проблемите в сферата на образованието и  да предложат методи за тяхното преодоляване.

гл. ас. Фани Тодорова
Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски”

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2112.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1552
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица10556
mod_vvisit_counterТози месец16657
mod_vvisit_counterВсичко1753495
В момента има 208 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School