15.07.2020, 01:35 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”- 2018/19 г. Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Сряда, 13 Март 2019 22:20

„Участието в интердисциплинарни състезания провокира мисленето на учениците и подтиква към решаване на проблемни ситуации”, - с тези думи заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова се обърна към участниците в национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“ - 2018/2019  г., проведено на  8-9 март в Горна Оряховица. По думите й, полезното в това състезание е, че помага за прилагането на знанията и развитието на ключовите компетентности чрез връзките между различните технически дисциплини, които дават комплексно решение на конкретен казус.
Приветствие към участниците отправи и Началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева, пожелавайки им успешно представяне. Председателят на фондация „Милен Григоров“, инж. Владимир Григоров също поздрави бъдещите специалисти в областта на машиностроенето, металообработването и моторните превозни средства.
Тази година състезанието чества 20 години от своето начало. В него участваха 68 ученици от 35 професионални технически гимназии. От нашето училище участва Николай Методиев от ХIIг клас, който достойно представи гимназията.
Изпитът включваше решаване на тест с 40 задачи в областта на техническото чертане, материалознание, техническа механика, машинни елементи, информатика и електротехника. Практическата част включваше две приложни задачи – щриховане на сглобен възел и скица на детайл от сборен чертеж.
Както всяка година, състезанието се проведе в ПТГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица. На него присъстваха учители, директори, преподаватели от техническите университети и бизнеса.
Представителите на ТУ - Русе, Варна, Габрово и София. във вид на презентации показаха възможностите за обучение на студенти.
Госпожа Михайлова отговаряше на въпроси на учители, свързани с новите учебни планове и възможността всяка професионална гимназия, подкрепяна от бизнеса  да обучава учениците по съответните специалности по предмети от разширената подготовка.

                                                                                                                     инж. Зорница Минчева 


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2028.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес111
mod_vvisit_counterВчера1735
mod_vvisit_counterТази седмица3464
mod_vvisit_counterТози месец20321
mod_vvisit_counterВсичко1757160
В момента има 309 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School