12.07.2020, 22:05 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Тайните на сомелиерството с Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 г. Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 08 Март 2019 22:05

„Виното прави всяко ястие повод за празнуване, всяка маса - по-елегантна и всеки ден - по-цивилизован”, – казва известният французин Андре Симон. За тайните на виното и неговото поднасяне сподели човекът, избран за Сомелиер на 2016 г., г-н  Илиян Петракиев, а срещата се състоя в един учебен час на 05.03.2019 г. с учениците от X - XII клас от професии Готвач“ и „Ресторантьор“. Със своята интересна   презентация той  въведе  младите хора в  света  на една от най-древните напитки, наричана още питието на боговете - виното. Материя, която всеки ден ти дава нещо ново, изненадва и  предизвиква.

За да бъдеш добър сомелиер, освен да отгатваш аромата и вкуса му, трябва да можеш да разкажеш за него и да проявиш индивидуален подход, убеден е г-н Петракиев. А хубавата храна  е неизменно свързана с виното. Основен момент от срещата беше демонстрацията на  декантиране на вино. Като начало сомелиерът  запозна учениците с необходимите винени принадлежности: тирбушон, декантер  и свещ. Обучението продължи с правилата при поднасяне на бутилка вино на госта – отрязване на  фолиото, изваждане на  тапата без звук и почистване на гърлото на бутилката  от коркови остатъци.

Сомелиер на 2016 г. демонстрира  наливане на  вино в декантер. За да е чиста течността и в нея да не  попадне утайка, използва запалена свещ, чрез която осветява гърлото на бутилката, а чрез  въртеливите движения на декантера виното се насища с кислород. Тази демонстрация на г-н Петракиев разкри на учениците някои от тайните на добрия сомелиер и ги убеди, че освен  майсторство при приготвяне на виното се изискват и умения да го презентираш.

Ивелина Енчева


 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2019 - 2020

Свищовска професионална гимназия "Алеко Константинов"

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2019 - 2020 година

За повече информация тук


СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2102.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1639
mod_vvisit_counterВчера1680
mod_vvisit_counterТази седмица10643
mod_vvisit_counterТози месец16744
mod_vvisit_counterВсичко1753582
В момента има 223 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School