11.07.2020, 04:17 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Становище за резултатите от Конкурса за лого/емблема на гимназията Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Четвъртък, 28 Февруари 2019 00:00

логоДнес, 26.02.2019 г., се проведе заседание на Комисията по съхраняване паметта на училището във връзка с Конкурса за лого на гимназията.

Дневен ред:
1. Преразглеждане на постъпилите предложения за лого/емблема на гимназията за периода 5.11.2018-5.01.2019.

2. Разглеждане на постъпилите предложения за емблема на гимназията, получени в рамките на удължаването срока на Конкурса за лого/емблема на гимназията за периода 7.01.2019 – 15.02.2019 г.

3. Формулиране на становище за цялостните резултати от конкурса.По първата точка, за двумесечния период са получени четири писма с предложения на официалната поща на училището. След подробно разглеждане на проектите за емблеми Комисията фиксира явни и не толкова явни недостатъци в графичното оформление. Всеки от разгледаните проекти се отличава по степен на приемливост откъм символика и естетическо изпълнение.

А) В проекта на бургаския дизайнер Димитър Бонков се използват три елемента: лик, щит, дантела и текст „СПГ „Алеко Константинов””. Описание: „Предложението за емблема на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов" включва няколко елемента - векторизиран профил на Алеко Константинов, конвертиран в криви от автора на предложението. Профилът е обрамчен в класическата форма - щит, който има за цел да затвори предложението за емблема в строго геометрична форма. Към щита е включен и елементът - стилизирана дантела, в която са изографисани с главни букви съкращението и името на образователната институция. Цветовете са примерни, два от тях са пълноцветни, един черно бял и монохром - черен. Емблемата е подходяща за брошури, проспекти, плакати, визитни картички, рекламни бордове, реклама върху порцелан, стъкло, текстил, пластмаса и др. В емблемата са включени общо три символа - профил, щит, дантела + текст.”.


Становище на Комисията: Проектът е привлекателен и семпъл, съпроводен с портфолио за начина, по който би могло да се използва изработеното лого в документи и рекламни материали в различни разцветки, но липсва обосновката на използваните елементи във връзка с тяхната символика. Използвана е известна, но не особено популярна фотография на Алеко Константинов, в рамките на щита, което е оригинален ход. Елементът „щит”, макар и допустим в рамките на конкурса, не е обоснован от автора на проекта.

Б) В проекта на Розка Виткова предложението за емблема е в няколко варианта, които графически и естетически имат определена привлекателност, но се използва популярен лик на Алеко Константинов, което лишава проектът от оригиналност. В изпълнението присъстват  житни класове, които са неуместни с неясната си символика за случая.

Становище на Комисията: Предложението, с отчитане на общия дизайн и наличието на житни класове за „достолепие”, както е указано в обосновката, е неудовлетворително.

В) В проекта на Анелия Петрова (също) се използва популярен лик на Алеко Константинов с произтичащите от това предходни изводи.
Становище на Комисията: Обосновка на символиката на използваните елементи липсва и предвид общия дизайн, предложението е неудовлетворително.

Г) В проекта на Кристияна-Михаела Иванова, ученичка от СПГ (XIб), са използвани дизайнерски решения, които не са на достатъчно естетическо ниво. Предложението е в две разновидности. По периферията е изписано наименованието на гимназията, а в центъра е поставена звезда. Обосновка и описание на използваните елементи на вариант №1: „Звезда, молив, текст. Основния елемент е звездата - тя символизира единството в училището.” Обосновка и описание на използваните елементи на вариант №2: „Звезда с девет лъча - 9 професии в СПГ „Ал.Константинов“ и единството между тях.”

Становище на Комисията: Наличието на обосновка и символистично мислене е похвално, но предложението от естетическа гледна точка е неудовлетворително.


По втората точка, след удължаване на срока на конкурса до 15.02.2019 г. са получени три предложения, които са неудовлетворителни предвид поставената конкурсна задача. Получените предложения са следните:

А) В проекта на Росица Самоковлиева се използва образът на Алеко на фона на Европа. Обосновката е: „Алеко Константинов е обичал да пътува. Той посещава редица европейски държави и дори Северна Америка. По време на пътуванията си той е събирал много впечатления за нравите и културата на различните народи, които умело е вплел в своите произведения. Алеко Константинов по свой начин, с тънък хумор се е опитал да пренесе част от европейските порядки в България, както и да разшири мирогледа на българите, именно затова в моето лого съм представила Алеко Константинов, обърнат с лице към Европа. СПГ „Алеко Константинов“ също като него гледа в тази посока. Училището предоставя възможност на своите ученици да участват в различни обучения по програма Еразъм+, като по този начин те пътуват, придобиват нови знания, събират идеи и трупат опит.”.

Становище на Комисията: Като компютърна графика логото е много добре изпълнено, но в него се разпознава дизайнът на монети с номинал от едно и две евро.

Б) В проекта на Кристияна-Михаела Иванова, ученичка от СПГ (XIб), която участва за втори път с предложение за конкурса, не се използва компютърна графика. Конкретна обосновка липсва.

Становище на Комисията: Това е самостоятелно художествено произведение, което не съответства на концепцията за лого със строги форми и ясни съставни елементи.

В) В проекта на Николас Николае Иванов, ученик от СПГ (VIIIа), се използва като базов образ орел, което той обосновава по следния начин: „Орелът е символ на устремения дух, символизира въздуха и огъня. Олицетворява, също така, безсмъртието и е въплъщение на божествената любов, проявена на земята. В света на птиците играе същата роля, каквато има лъвът на земята. Използвана е снимката на Алеко Константинов - патронът на училището.”

Становище на Комисията: Образът на орела в логото не е авторски, а е заимстван и лесно се откриват неговите първоизточници – десетки формални и неформални организации, представени във Фейсбук.  В тези лога се наблюдава модификация на орела, който може да се види в банкнотите с номинал един щатски долар.

По втората точка, цялостното становище на Комисията за резултатите от конкурса е, че предложенията са неудовлетворителни. Наблюдаваните недостатъци са свързани с естетиката като единство на използвани елементи и символика, прилаганите графични техники, неубедителната оригиналност и обосновката. Всяко предложение на лого се явява творчески продукт, но, предвид същността и спецификата на конкурса, Комисията се въздържа да прави класация и да обявява победител.

Решение на Комисията: Предвид създалата се ситуация, Комисията предлага да се възложи задачата по изработване на лого или емблема на гимназията на специализирана фирма в областта на графичния дизайн или на професионален дизайнер в качеството на платена услуга.

Поради изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито.


Комисия:

Константин Байрактаров
Диана Петкова
Ценка Петкова
Лиляна Димитрова
Веселина Владимирова
Емил Иванов
Анатолий Парашкевов

Официален документ със Становището на Комисията - Протокол № 3/26.02.2019 г. /pdf/

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Еразъм+

Уважаеми ученици, родители, учители и всички посетители на нашия сайт,

В сайта
http://pglps-mobilecook.info
ще публикуваме всички събития и новини за изпълнението на проект 2018-1-BG01-KA102-047382 „Обучение чрез работа за успешна професионална раелизация” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”.

За да бъдем по-близо до Вас, създадохме и facebook страница на проекта:

 https://www.facebook.com/mobilecook2018
Тук можете да коментирате, давате предложения или просто да ни харесате :-) Ще се радваме да споделите нашите преживявания!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2028.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес271
mod_vvisit_counterВчера1645
mod_vvisit_counterТази седмица7595
mod_vvisit_counterТози месец13696
mod_vvisit_counterВсичко1750535
В момента има 234 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School