16.04.2024, 18:37 ч.


Развиване на емоционалната интелигентност у учениците Печат
Понеделник, 17 Декември 2018 20:23

На 14.12.2018г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе обучение за учителите на тема „Развиване на емоционалната интелигентност у учениците”. Групата на обучаемите беше сформирана по подадените заявки в сайта на МОН – www.teachers.mon.bg – Информационна система за педагогически специалисти, Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогически специалисти”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Цел на обучението е повишаване на конфликтологичната култура на учителите за ефективно справяне с напрегнати ситуации в образователния процес. Лекцията премина под надслов „Единственият начин да спечелим, е да спечелим децата на своя страна! И пътят към това е да изминем т.нар. стъпки от война към мир.”, което е мисъл на д-р Хаим Гинът (1922–1973) - възпитател, психолог и психотерапевт, учител на родители и пионер в техниките за разговор с деца.

Емоционалната интелигентност е част от комуникативните способности на човека, наред с асертивността – умението да се отстоява позиция без да се накърнява достойнството на опонента, автентичността – умението да бъдем себе си в контактите си с хората и емпатията – умението чрез съпреживяване да се поставим на мястото на другия, за да разберем гледната му точка.

За повишаването на емоционалната интелигентност у учениците се постави акцент върху следните интерактивни упражнения като развиване на саморефлексия и емпатия; споделяне и осмисляне на преживяното; групови дискусии; казуси и истории; разиграване на роли; създаване на правила за сигурност и сътрудничество за предотвратяване на тормоза в училище и др.

Обучението по горепосочения Проект на МОН в тематично направление 18-001-001: „Иновативни методи в преподаването” за 17 учители от СПГ „Алеко Константинов”, избрали темата „Развиване на емоционалната интелигентност у учениците”,  се проведе с лектор Енеида Ненова, която е консултативен психолог от Институт за Човешки Ресурси ООД – София. С успешното завършване на обучението се присъжда един квалификационен кредит за всеки участник.

Константин Байрактаров









 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School