15.07.2020, 04:08 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Гимназия с много лица Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 17 Декември 2018 18:11

Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ обединява четири професионални гимназии, закривани поетапно през годините. Неслучайно усилията на педагогическия екип са насочени главно към това да се запази спецификата на закритите учебни заведения. Затова не е чудно, че тук се преподават най-различни специалности – ресторантьорство, дървообработване, оператор в шевното производство.

„Професиите са много и това прави училището ни интересно – подчертава директорката Веска Николова. – Всяка година приемаме паралелки, в които има по две специалности, за да отговорим в максимална степен на интересите на учениците, както и на работодателите. Моделът ни на работа е доста сложен – това са различни учебни планове, различна материално-техническа база. Но за наше щастие вече четвърта година той работи и дава добри резултати. По национална програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“ сме успели да се снабдим със съвременна техника – дори в някои от фирмите нямат толкова модерни машини.“

От седем години гимназията усилено работи и по програма „Еразъм+“. Стремежът е деца и преподаватели от всички специалности да пътуват в чужбина за обмяна на опит, като тази година ще има три групи – две с ученици и една с учители. Много важно е възпитаниците на гимназията да видят на място как се работи в чуждите фирми, какви са условията и изискванията там, подчертава директорката.

Възпитаниците на гимназията се включват в различни състезания. Наскоро представител на училището завоюва второ място в надпреварата, организирана от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, което е сериозно постижение за целия екип. От миналата година тук има и дуална форма на обучение по специалността "Монтьор на селскостопанска техника". Това е нова специалност, създадена по желание на работодателите.

Наскоро учители на гимназията изкараха курс, в който научават техники за справяне със стреса. "В последно време отговорностите и задълженията на учителите се увеличават, което води и до стресови ситуации,- казва Веска Николова. - А един стресиран преподавател ще предаде това и на децата и няма да бъде ефективен. Затова в плана за квалификационна дейност по желание на учителите включихме и такъв курс. Колегите останаха доволни, дълго коментираха след това научените по време на курса поведенчески стратегии за преодоляване на напрежението".

Източник: в-к "Аз-Буки", Брой 50 (1393), Година XXVII, 13-19 XII 2018 г., с.8, www.azbuki.bg

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2019 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2024.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес281
mod_vvisit_counterВчера1735
mod_vvisit_counterТази седмица3634
mod_vvisit_counterТози месец20491
mod_vvisit_counterВсичко1757330
В момента има 207 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School