19.04.2024, 16:47 ч.


Василена Димитрова с призово място в UniChef Junior 2018 Печат
Понеделник, 12 Ноември 2018 11:44

От 7 до 9 ноември Интер Ескпо Център – София бе домакин на престижното кулинарно състезание UniChef 2018. В този кулинарен формат се провеждат състезания в две възрастови групи – професионални готвачи и ученици.

СПГ „Алеко Константинов” се влючи в кулинарната надпревара за ученици - UniChef Junior. Това е кулинарно състезание, в което ученици от гимназии с кулинарен профил могат да покажат своята страст към храната и да пренесат своите умения от „класната стая” в кухнята на професионалния готвач.

Състезанието протича в два етапа. В първият участниците трябва да представят снимка и рецепта на свое ястие, в състава на което са включени продукти на Knorr Азиатска серия. След одобрение на рецептата снимката се качва на сайта Unichef.bg и се гласува за нея. Десетте рецепти, събрали най-много гласове се класират за втория етап - финал в София. Там в рамките на 1 час трябва да се приготвят 3 ястия от избрания специалитет.

Тази година в първи кръг са заявили участие 23 училища с кулинарен профил. Между 10-те финалисти бе и Василена Димитрова, ученичка от СПГ „Алеко Константинов”. Под строгите погледи на международно жури, включващо шеф-готвачи от Франция, Канада и Тайланд тя приготви своето „Свинско бонфиле с екзотични гъби, сос розе и пюре от манатарки”. Строги, но справедливи кулинарните корифеи класираха Василена на четвърто място, изказаха своите поздравления за вкусно приготвеното ястие, безупречната хигиена и интересната презентация.

За Василена това е първо участие и класиране в такъв кулинарен формат. Конкуренцията от участници, както и обективното международно жури правят победата на нашата възпитаничка още по-ценна.

Изказваме своите благодарности на шеф Павлин Илиев – главен готвач на „Calgary Bar & Food”, който подготви Василена за участието и успешното ѝ представяне в конкурса.

Благодарим и на всички Вас, които подкрепихте нашата възпитаничка по пътя към това кулинарно предизвикателство. Пожелаваме ѝ да е все така борбена, упорита, да покорява кулинарни върхове и да ни кара да се гордеем с нейните постижения!

Лиляна Димитрова

















 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School