28.03.2024, 19:25 ч.


55 ГОДИНИ – традиции, новаторство и поглед в бъдещето Печат
Понеделник, 18 Юни 2018 08:33

Имало едно време преди много лета… Това е началото всяка приказка, а нашата започва преди 55 години, когато в града на стоте първи неща отваря врати първото сградостроително училище в града и региона. За негов директор е назначен господин Иван Драганов Иванов. Основната причина за разкриването на такъв вид училище е необходимостта от кадри за изграждането на химическия комбинат „Свилоза“. Новото учебно заведение много бързо привлича младежи не само от града, но и от близки и далечни краища на България. В същото време се възлага проектирането на нова учебна сграда и общежитие за 200 ученика. Оттогава е изминал повече от половин век, но гимназията следва пътя на познанието и се ползва с признанието на ученици и родители, както от град Свищов, така и от региона.

Юбилеят на единственото учебно заведение, наследник на 4 училища се състоя на 15 юни 2018г. Тържеството започна с изслушване на химна на РБългария и внасяне на знамето на училището.

Гостите, които уважиха събитието са: г-н Генчо Генчев - кмет на Община Свищов, г-жа Анелия Димитрова - заместник-кмет, г-жа Румяна Кузева - началник отдел „Образование и култура“, г-н Росен Маринов - Директор Дирекция „Култура и културно наследство”, г-жа Мая Стефанова - Председател на Обществения съвет на СПГ „Алеко Константинов“, партньори на училището от местния бизнес и бивши директори, учители и служители.

По традиция поздравление към всички присъстващи отправи директорът на нашето училище г-жа Веска Николова. От името на гостите слово произнесе г-н Генчо Генчев - кмет на Община Свищов. Той връчи на г-жа Николова почетния знак на Община Свищов.

Поздравителни адреси бяха получени и от РУО Велико Търново и Община Свищов.

Колко възрожденски дух, колко знания, колко трепети и мечти е побрало в себе си през всичките тези години нашето училище! Назад във времето ни върна съвместната презентация на г-жа Денка Василева и г-жа Веска Николова, разказвайки за историята на гимназията и за проектите и националните програми по които работи и благодарение на които училището ни днес отговаря на предизвикателствата на XXI век.

Тържеството продължи с изпълнение на ръченица от осмокласниците Мартин и Ивайло. Песента винаги е съпътствала, както делника, така и празника на българина и затова талантливите Мелек и Гергана изпяха хумористичната песен „Ерген деда“.

Хорото е знаков ритуал за нашата страна. Смята се, че то ни е завещано от древните траки и имало за цел да съединява човека с Космоса. Магия, емоция, енергия, сила имаше в изпълненията на фолклорния танцов състав към Арт център „Твореца” – Свищов с ръководител и хореограф Явор Узунов.

Отшумяват години, десетилетия. Времето е най-сигурният критерии за всяка духовна ценност. Всяка годишнина означава история, опит, традиции и памет. Наша отговорност и мисия е да съхраним тази традиция и да я предадем на тези, които идват след нас, защото сме разбрали, че образованието е висша ценност. То ни дава знания и отваря пред нас вратите на тайнствата и мечтите, то е в основата на великите идеи и открития.

Елза Божанова























 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School