31.07.2021, 15:30 ч.


Банер
Обучение – Мастър клас с шеф Михалчев Печат
Понеделник, 04 Юни 2018 09:55

24 may 2018

По лична покана на шеф Петър Михалчев, на 28 май готвачите от СПГ „Алеко Константинов“- Свищов присъстваха на обучение в японския ресторант „Мияби“ - София.

Кой е Петър Михалчев: роден през 1973 г., в гр. София. От 1993 работи в различни ресторанти из България, като през 1996 оглавява кухнята на френски ресторант.  През 2002 г. става главен готвач в Малта, като прави своя компилация между френска, средиземноморска и балканска кухня. През 2008 г. заминава за Токио, Япония, където специализира майстор на суши, за което получава съответния сертификат. След което се връща в България и отваря своя японски ресторант Мияби. През 2015 г. става част от журито на едно от най-гледаното и ефектно състезание по БТВ – MasterChef. Петър Михалчев е известен у нас като Майстора на японската кухня, като „бунтаря в кухнята” и като „самурая”. Той изповядва японската философия. Правилата на Петър Михалчев в кухнята са прости – дисциплина и хигиена, после всичко се нарежда. И никой да не му пипа ножовете – за него те са свещени!

Директорът инж. Веска Николова, ръководителите Лиляна Димитрова, Анета Тодорова, Галя Недялкова, Елена Йорданова и 16 готвача, от СПГ „Алеко Константинов“ се озоваха на предварително уговорена работна среща. Всички бяха топло посрещнати не само от шеф Михалчев, но и от неговата съпруга и мениджър на ресторанта - Ина Михалчева, заедно и с шеф Бони Петков. И тримата, прекрасно обучени и едни от най-добрите експерти в японската кухня, в България.

Проведе се четиричасов Мастър клас, в няколко етапа. През първия, учениците бяха запознати с различни видове от морския свят, като сьомга, каменна риба и различни подправки. Подробно се демонстрира как се обработва сьомга -  филетиране и подготока за готвене.

През втория етап, учениците бяха обучени на начини за приготвяне на сьомга. Един от тях е нагири сьомга, гарнирана с мариновани водорасли и уасаби. Също така шеф Михалчев демонстрира два начина с техники на опушване - с кедрови клонки, със слама, с различни дървесни чипсове и  специфични японски подправки от морски плевели.

Трети етап: обработка и приготвяне на октопод. Бяха демонстрирани специфики при неговото обработване, които спомагат за по-добър вкус и мекота. Шеф Михалчев демонстрира японска рецепта за приготвяне на октопод, в специален уред, който може да се намери само в Япония, всичко това гарнирано с японски сосове.

През цялото време се задаваха въпроси от страна на нашите възпитаници, свързани със съответните демонстрации, на които професионално и подробно отговаряха шеф Михалчев и шеф Петков.

Работната среща приключи с много ценни  съвети, практики и насоки свързани с професионалното бъдеще на нашите възпитаници. Въодушевен от желанието и мотивацията на готвачите при СПГ “Ал. Константинов“ да се развиват и учат нови неща – шеф Михалчев предложи безвъзмездна практика в неговия ресторант на желаещи да се развиват в японската кухня.

Колективът и възпитаниците на гимназията подариха за спомен картина с църквата „Света Троица“ нарисувана от свищовският художник Камен Крумов и лимитирана бутилка вино, на Винарна Свищов. Срещата приключи с много топли пожелания, снимки и автографи.

От сърце благодарим на сенсеят в японската кухня - шеф Михалчев, че ни разкри непознати и екзотични за нас светове в кулинарното изкуство. Да се докоснеш до такава класа на професионалисти – неминуемо остава спомен за цял живот и заряд за професионално развитие на готвачите от Свищов.

Пожелахме си взаимно: до нови скорошни срещи!

Елена Йорданова

 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2028.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес1171
mod_vvisit_counterВчера1635
mod_vvisit_counterТази седмица10352
mod_vvisit_counterТози месец44798
mod_vvisit_counterВсичко2235703
В момента има 446 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School