18.04.2024, 05:37 ч.


СВИЩОВСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” Е НОВОТО ИМЕ НА ПГ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И СТРОИТЕЛСТВО Печат
Сряда, 02 Август 2017 19:00

На 15.09.2017г. ПГ по лека промишленост и строителство – Свищов  ще посрещне своите възпитаници с ново име - Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”.

Педагогическият съвет на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство, на свое заседание, взе решение за промяна на наименованието на училището. Изпратеното до МОН мотивирано предложение беше разгледано и одобрено със заповед на Министъра на образованието и науката, обн. в. ДВ бр.58/18.07.2017г., с 14 дневен срок на обжалване.

Мотиви за необходимостта от промяна на наименованието на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов

Промяната е наложителна поради несъответствие на наименование на гимназията с многообразието от професионални направления, по които се предлага обучение. Динамичните промени на пазара на труда и потребностите на местния бизнес от кадри, удовлетворяващи спецификата му през последните години, доведоха до необходимостта от разширяване на спектъра от професии, по които гимназията извършва обучение.

В резултат на демографската криза и оптимизацията на училищната мрежа Професионална гимназия по лека промишленост и строителство днес е учебно заведение, наследник на четири професионални училища (СПТУ по строителство „Пеньо Пенев“ - Свищов, СПТУ по лека промишленост – с. Алеково, СПТУ по машиностроене и електроника - Свищов и Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Свищов), които през последните седемнадесет години поетапно са обединени в една Професионална гимназия. От всяко професионално училище бяха запазени актуалните, перспективните и търсени на трудовия пазар професии. Постоянното увеличение на спектъра от професионални направления, които не са в сферата на леката промишленост и строителството, доведе до несъответствието на името с предлаганите професии. Към настоящата година се извършва обучение по 8 професионални направления, 15 професии и 15 специалности, някои от които са единствени в областта.

Наименованието на училището: Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” много по-адекватно ще отговаря на разнообразието от професии и специалности, по които се предлага обучение на ученици. Евентуално бъдещо въвеждане на нови професии и специалности, съобразно с потребностите на пазара на труда, не би нарушило съответствието между името на училището и обучението, което то предлага.

Основанието за избор за патрон на гимназията Алеко Константинов бяха следните:

  1. От 2000 година (при обединяването на СПТУ по строителство „Пеньо Пенев“ - Свищов, СПТУ по лека промишленост – с. Алеково) до този момент Професионална гимназия по лека промишленост и строителство няма патрон на училището.
  2. След закриването на СОУ „Алеко Константинов”, вече почти десет години, на територията на града няма училище, което да носи името на Щастливеца. Смятаме, че в Свищов като роден град на великия писател трябва да има училище носещо неговото име.
  3. Освен общественик, демократ, юрист и писател Алеко Константинов е и основател на клуб на българските туристи, които се свързва и с началото на организирания туризъм в страната. Дейността му в тази насока кореспондира с професионалното направлението „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, по което се извършва обучение в училището и се подготвят кадри в сферата на туризма. Най-голям е броят на учениците в училището, които се обучават по професии и специалности от професионално направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

Поради гореизложеното, педагогическият колектив на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство смята, че новото име на гимназията Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, адекватно ще отрази многообразието на предлаганите професии за обучение.

С успехите, които постигат при участието си в международни проекти, национални състезания и олимпиади нашите възпитаници с гордост ще носят името на патрона на училището и родния му град.

инж. Веска Николова – директор на СПГ „Алеко Константинов“

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School