19.04.2024, 11:57 ч.


140 години от Освобождението на Свищов Печат
Петък, 30 Юни 2017 11:13

27 юни е свята дата в историята на България. Тя е пряко свързана с Руско-турската война и Освобождението на родината ни. Тази година се навършват 140 години от освобождението на Свищов - първият освободен град. По този повод в общината бяха организирани и проведени различни мероприятия от 21 до 27 юни.

В проведената на 22 юни в Студентския дом на културата към СА „Д. А. Ценов“ научна конференция на тема „Десантът при р. Дунав“ участие взе и ученикът от ПГ по лека промишленост и строителство Ивелин Иванов от единадесети клас с мултимедийния си продукт „140 години свободен Свищов“. За своя труд той бе награден от Кмета на Община Свищов г-н Генчо Генчев с почетна грамота, сувенирни материали и книги, посветени на града ни.

На 27 юни се проведе официална церемония по поднасянето на венци и цветя на Братската могила в местността Паметниците, в чест на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и за освобождението на Свищов. Гости на събитието бяха посланикът на Руската Федерация в България, кметът на Община Свищов г-н Генчо Генчев, председателят на Общински съвет г-н Кристиян Кирилов, официални лица, граждани и гости на града ни. Представителна група от нашето училище под ръководството на г-н Ценко Ценков и г-жа Йонка Петрова поднесоха цветя в знак на признателност към хилядите, загубили живота си за свободата на България.

Елена Николаева











 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School