18.09.2021, 01:56 ч.


Банер
15-ти септември: откриване на учебната 2021/2022 година Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:54

Отново весела глъчка и смях изпълни довчера безлюдните училищни дворове. Отново е 15-ти септември. Дата, която символизира стремежа на българина към знание и просвета.
Под звуците на националния химн и посрещане на училищното знаме започна тържественото откриване на учебната 2021/2022г. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“.
Директорът г-жа Веска Николова прочете приветствено слово и пожела на всички много здраве, търпение и толерантност, с които да  бъдат преодолени предизвикателствата, които ще донесе новата учебна година.
Тържеството бе почетено от г-жа Камелия Христова от Община Свищов и проф. Маргарита Богданова от Стопанска академия „Димитър Ценов“ - Свищов.
Поздравителни адреси бяха получени от Министъра на образованието, Комисията по образование и наука в 46-то Народно събрание, РУО - гр. Велико Търново, Община Свищов, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Военно окръжие в гр. Велико Търново.
На този ден най-развълнувани са осмокласниците, защото за тях настъпва нов етап от живота им. Приветствени думи към тях отправи Рени Рушидова от 12 клас. Тя сподели, че и те също като тях преди пет години са били изплашени от новото начало, но винаги могат да потърсят подкрепа от по-големите си съученици и от класните си ръководители.
И въпреки че не присъстваха на тържеството заради епидемиологичната обстановка не по-малко специален е и този ден за най-големите ученици – дванадесетокласниците. За тях това е последният първи учебен ден и финалът на дългия път към знанието и мъдростта.
Нека да си пожелаем една успешна и спокойна учебна 2021-2022 година!

Елза Божанова


 
Европейско обучение за преподаватели по Еразъм+ Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:26

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ осъществи успешно мобилността за учители проект 2019-1-BG01-KA116-062136 "Европейски стандарти за качество на професионалното образование” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение" за обучение на осем преподаватели в Корк, Ирландия.
Всички обучения бяха проведени на английски език и с интерактивен подход. На преподавателите бе представена ирландската образователна система и организацията на учебния процес. Запознаха се с професионалното образование в Ирландия и направиха сравнение на двете образователни системи. Участниците подобриха знанията си за това какво прави една класна стая успешна и ефективна чрез прилагане на нови стратегии за преподаване – облачни технологии, запознаха се с нови творчески методи и стратегии за преподаване, придобиха практически умения за прилагане на критично и творческо мислене, използване на ИКТ инструменти за създаване на електронно учебно съдържание за обучение на учениците по професионална подготовка, за проверка и оценка на знанията на учениците и за визуализация на технологични процеси, мултидисциплинарен подход. Семинарите включваха използването на облачни технологии за стимулиране на интереса и активността на учениците с цел постигане на по-добри резултати в професионалното обучение. Беше осъществена професионална визита в Университетът в Корк (Univesity Cork City), използващ ИКТ инструменти в обучението.
Всички учители подобриха езиковите си умения и създадоха контакти за бъдещи съвместни дейности с колеги от други страни.
Културните визити в Shandon Bells and tower, парк Fitzgerald Park и неговия музей, Elizabeth Forth и художествената галерия допринесоха за запознаването с ирландските забележителности и моменти от тяхната история.

Ценка Петкова


 
Мобилността на компютърните техници в Германия по Еразъм+ (3 гр.) Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:24

Oт 03.07 до 19.07.2021 г. пет ученици от професия „Техник на компютърни системи “, професионално направление „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника” проведоха производствената си практика в Берлин, Германия  по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
След пристигането ни в Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin.
На 05.07.2021 г. проведохме онлайн среща с ръководителя на групата от фирмата-партньор Berlink госпожа  Силвия Дудек. Тя представи програмата и запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността. С ръководителя на групата проведохме визита в центъра на Берлин. Силвия показа основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От 05.07 до 16.07.2021 г. учениците провеждаха своята практика в офиса на Berlink под формата на семинарни занятия - IT Workshop. Ръководител на практиката от организацията-партньор бе Генади Господинов. На участниците в мобилността бяха подсигурени седмични карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Бъдещите компютърни специалисти усвоиха нови методи и техники за създаване и програмиране на приложни системи с използване на микроконтролери.
Освен работата, за младежите бе предвидена и интересна културна програма. По време на мобилността участниците имаха организиранa културнa визитa в Deutsche Technikmuseum – Берлин , която се проведе на 10.07.2021 г.
В края на производствената практика г-жа Силвия Дудек  благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви на наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Пламен Енчев
/придружаващ учител/ 
Мобилността на автотехниците в Германия по Еразъм+ (2 гр.) Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:21

Oт 03.07 до 19.07.2021 г. седем ученици от професия „Техник по транспортна техника“, професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства“ проведоха производствената си практика в Берлин , Германия  по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за инвестиция в бъдещето” по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", Сектор "Професионално образование и обучение".
В Берлин, Германия бяхме настанени  в  Metropol Hostel Berlin. На 05.07.2021 г. от 10.00 ч. проведохме онлайн среща с ръководителя на групата от фирмата-партньор Berlink госпожа  Силвия Дудек, която презентира фирмата-партньор и запозна учениците с особеностите и изискванията при провеждане на мобилността.
С ръководителя на групата проведохме визита в центъра на Берлин. Силвия показа основните забележителности на града, транспорта, културни и други институции.
От 05.07 до 16.07.2021 г. учениците провеждаха своята практика като бяха разпределени на работа в 4 фирми, работеха по 6 часа дневно, както следва:
- Антонио Цветанов, Иван Василев и Мартин Георгиев работеха във фирма BAZ  Berlin;
- Рамон Капелов и Тихомир Янков работеха във фирма Contessa;
- Найден Алексиев работи във фирма  Wyhikel;
- Никола Янков работи във фирма CNC.
На участниците в мобилността бяха подсигурени седмични карти за пътуване, за да могат да се придвижват до работното си място.
Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в немска фирма , надградиха знанията, усвоени в училище, придобиха опит и умения в областта на обслужването и ремонта на транспортната техника. По време на мобилността участниците имаха организиранa културнa визитa в Deutsche Technikmuseum – Берлин , която се проведе на 10.07.2021 г.
В края на производствената практика г-жа Силвия Дудек благодари на учениците за чудесното представяне и за прекрасните отзиви от наставниците. Всички участниците получиха европейски сертификати, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

Тони Вързалов
/придружаващ учител/

 
Мобилността на ресторантьорите в Италия по Еразъм+ (1 гр.) Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 16 Септември 2021 20:19

През месец юли група ученици от XI клас, професия "Ресторантьор", специалност "Кетъринг" проведоха производствената си практика в гр. Римини, Италия. Мобилността се осъществи по проект 2020-1-BG01-KA116-078533 „Европейска мобилност за  инвестиция в бъдещето“, професионално направление „ Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“, програма „Еразъм +“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. Партньор на гимназията по проекта е организацията Sistema Turismo, Италия.
Учениците проведоха производствения си стаж в реномираните заведения RISTORANTE ACQUA SALATA DI PROFESSIONE TURISMO SRLS и HOTEL JOLI DI MAURO COCILOVO в град Римини в рамките на две седмици. Дейностите по проекта бяха насочени основно към разширяване на професионалните знания и умения по изучаваната професия в реална работна среда, както и за развитие на по-добра адаптивност към европейския пазар на труда. Участието в дейностите по проекта спомогнаха за формирането на стремеж за по-високо професионално развитие и усъвършенстване у младите хора
Освен работата във фирмите Sistema Turismo организира и културни визити до Венеция, Република Сан Марино и посещение на тематичен парк „Италия в миниатюра”.
Практиката приключи с връчване на сертификати за успешно проведена мобилност в офиса на Sistema Turismo.

Анета Владимирова
/придружаващ учител/

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 242


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2081.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес126
mod_vvisit_counterВчера1718
mod_vvisit_counterТази седмица7723
mod_vvisit_counterТози месец23282
mod_vvisit_counterВсичко2301456
В момента има 209 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School