20.06.2021, 09:05 ч.


Банер
Празнуваме заедно в шарен свят Печат
Неделя, 25 Октомври 2020 17:51

На 23 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ родители, ученици и учители приготвиха традиционни за Великденските празници ястия. Мероприятието бе част от заложените дейности по проект „Заедно в шарен свят“, който гимназията реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Целта на съвместните дейности с родители, деца и учители е преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различията.

Съвместно с г-жа Лиляна Димитрова – учител–методик по проекта, нашите възпитаници и представители на родителите приготвиха дроб сърма, агнешка плешка на пещ, обредна пита, млечна баница, пълнена кокошка, свежа великденска салата и традиционните боядисани яйца. Белослава от 11б клас разказа на присъстващите как за празника замесва тестото за обредната пита и описа технологията на приготвянето й. Цветелин ни показа как в неговото родно село приготвят традиционната на празника агнешка дроб сарма и печеното агнешко. Тези ястия са традиционни за Великденската трапеза и се свързват с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било принесено агне.

Родителите с радост се включиха в мероприятието и подкрепиха своите деца. Насърчиха ги да приемат многообразието и различието - етническо, културно и религиозно.
Инициативата завърши с дегустация на кулинарните изделия.
Всички живеем заедно в шарен свят!

Лиляна Димитрова 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School