15.07.2020, 04:56 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Изява на клуб „Тенис на маса“ Печат
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Петък, 17 Февруари 2017 10:26

    

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час“


На 16.02.2017 год. се проведе  първата представителна изява на клуба по интереси „Тенис на маса”, сформиран по проект „Твоят час” на МОН, по който работи през тази учебна година гимназията. Ръководител на клуба е Ценко Ценков - старши учител по общообразователен учебен предмет в гимназиален етап.

Изявата беше съгласувана с провеждането на общинските ученически игри по тенис на маса. Участие в игрите взеха ученици от всички общински училища.

Целта при тениса на маса е всеки от играчите да вкара топчето в полето на другия играч. Всеки от тях трябва след като пинг-понг топчето се удари в тяхното поле да го върнат в полето на другия играч на тенис на маса. Във всяко едно разиграване, победител е този, който няма грешки – т.е. всеки път връща правилно топчето в полето на другия играч.

Целта на всеки от противниците е да вкара топчето в полето на другия. Печели този играч, който пръв спечели 11 точки. Ако резултатът при играта е равен – 10:10 играта продължава. Играе се до 2 точки разлика. Примерно: 12:10. При резултат 10:10 играчите на тенис на масаизпълняват по 1 сервис всеки път.

Победител в играта е този играч, който спечели определен брой геймове 2 от 3, 3 от 5 и т.н.

Тениса на маса се играе от 2-ма или 4-ма играчи. Принципа на игра е един и същ и при двата варианта на игра – има няколко изключения. Когато играят 4-ма играчи всеки от тях трябва да удари топчето по 1 път, като всеки играч в отбор има право да направи само 1 удар, след което е ред на неговия съотборник. Другата специфика е при изпълняването на сервиза за тенис на маса, играча трябва да изпрати топчето в противоположното поле на противника, а при играта от 2-ма човека на тенис на маса няма изискване за изпълнението на сервис.

Учениците от клуба показаха опит и самочувствие, гарант за бъдещи успехи в спорта.

Ценко Ценков

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School