Здравейте! Днес е 26.03.2017, часът е 14:00

ПГЛПС
Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Твоят час
На гости в приказен Китай Печат
Написано от Administrator   
Сряда, 01 Март 2017 12:45

    

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час“


Китайската кухня от векове се смята за една от най-богатите и разнообразни кухни и наследства в света. В тайните на китайското кулинарно изкуство ни пренесоха участниците в клуб „На гости в приказен Китай - китайска кухня” на своята първа представителна изява. За своите гости те бяха приготвили традиционнни китайски предястия, основи ястия и десерти.

Кулминацията на изявата бе специалният гост на младите кулинари – шеф Павлин Илиев главен готвач на „Calgary Bar&Food” – Свищов. Пред притихналата публика от ученици, учители, служители и родители той показа някои от тайните на азиатските кухни. Шеф Илиев представи японскато кулинарно чудо - суши. Той направи демонстрация какви са основните съставки на сушито, техниката на приготвянето му и представи различини презентации, в зависимост от вложените продукти. Натрупали първоначални впечатления и емоции от видяното младите ни таланти изявиха желание да се пробват да направят суши. Опитите им като за първи път бяха успешни и те бяха похвалени от своя ментор – шеф Илиев. С обещание за бъдещи съвместни изяви участниците от клуба изпратиха своя гост и му благодариха за приятните емоции и преживявания, които им донесе неговото гостуване.

Клуб „На гости в приказен Китай - китайска кухня” е сформиран по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Изявата беше отразена от местната кабелна телевизия „Нове ТВ“.

Лиляна Димитрова

ръководител на клуба

 
Покана за първа представителна изява на клуб "На гости в приказен Китай - китайска кухня" Печат
Написано от Ценка Петкова   
Петък, 24 Февруари 2017 12:13


 
Първа представителна изява на клуб "Кулинарни изкушения от Франция" Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 23 Февруари 2017 09:45

    

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час“


На 22.02.2017г. се проведе първата представителна изява на клуб “Кулинарни изкушения от Франция” с ръководител г-жа Ивелина Енчева – учител практическо обучение, сформиран по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

В клуба участват петнадесет ученици от 9 а, 10 б, 11 б, 11 г и 12 г клас. На първата си изява участниците в клуба приготвиха ястия от френската кухня. Приготвени и дегустирани бяха традиционни френски ястия – рататуй, мус от сьомга със сос от камби, пиле с шампанско, киш Лорен, салата в стил „Ница“, пилешки крокети и терин със зеленчуци. Ястията бяха изложени на блок-маса, която аранжираха сами.

Учениците, заедно със своята ръководителка г-жа Енчева, получиха поздравления от г-жа Веска Николова - директор на гимназията, за положените усилия. Гости на изявата бяха техни съученици,учители и служители, които с удоволствие дегустираха френските ястия и бяха възхитени от кулинарния талант на участниците в клуба.

Изявата беше отразена от местната кабелна телевизия „Нове ТВ“.

Ивелина Енчева

 
Изява на клуб „Тенис на маса“ Печат
Написано от Administrator   
Петък, 17 Февруари 2017 10:26

    

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Твоят час“


На 16.02.2017 год. се проведе  първата представителна изява на клуба по интереси „Тенис на маса”, сформиран по проект „Твоят час” на МОН, по който работи през тази учебна година гимназията. Ръководител на клуба е Ценко Ценков - старши учител по общообразователен учебен предмет в гимназиален етап.

Изявата беше съгласувана с провеждането на общинските ученически игри по тенис на маса. Участие в игрите взеха ученици от всички общински училища.

Целта при тениса на маса е всеки от играчите да вкара топчето в полето на другия играч. Всеки от тях трябва след като пинг-понг топчето се удари в тяхното поле да го върнат в полето на другия играч на тенис на маса. Във всяко едно разиграване, победител е този, който няма грешки – т.е. всеки път връща правилно топчето в полето на другия играч.

Целта на всеки от противниците е да вкара топчето в полето на другия. Печели този играч, който пръв спечели 11 точки. Ако резултатът при играта е равен – 10:10 играта продължава. Играе се до 2 точки разлика. Примерно: 12:10. При резултат 10:10 играчите на тенис на масаизпълняват по 1 сервис всеки път.

Победител в играта е този играч, който спечели определен брой геймове 2 от 3, 3 от 5 и т.н.

Тениса на маса се играе от 2-ма или 4-ма играчи. Принципа на игра е един и същ и при двата варианта на игра – има няколко изключения. Когато играят 4-ма играчи всеки от тях трябва да удари топчето по 1 път, като всеки играч в отбор има право да направи само 1 удар, след което е ред на неговия съотборник. Другата специфика е при изпълняването на сервиза за тенис на маса, играча трябва да изпрати топчето в противоположното поле на противника, а при играта от 2-ма човека на тенис на маса няма изискване за изпълнението на сервис.

Учениците от клуба показаха опит и самочувствие, гарант за бъдещи успехи в спорта.

Ценко Ценков

 
Покана за първа представителна изява на клуб "Кулинарни изкушения от Франция" Печат
Написано от Administrator   
Петък, 17 Февруари 2017 10:20


 
« НачалоПредишна123СледващаКрай »

Страница 1 от 3
Банер

Важни новини

Стипендии 2016-2017

Уважаеми ученици, Тук може да намерите критериите за допускане и класиране на учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов за получаване на стипендии за втори срок за учебната 2016-2017 година, съгласно Постановление № 33 от 15 февруари 2013 година за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование. За повече информация тук


Професионална гимназия по лека промишленост и строителство * Vocational School of Light Industry and Construction