14.07.2020, 10:01 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Един незабравим ден в Плевен и на Крушунските водопади Печат
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Понеделник, 15 Април 2013 17:12

На 14.04.2013г. беше проведена екскурзия на клубове „Цифрова фотография”, ”Матрьошка”, „Здраве” и „Зелена алтернатива”, сформирани по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ) до град Плевен, природен парк Кайлъка и Крушунски водопади.

Независимо, че участниците бяха от различни клубове, заедно те посетиха Плевенската епопея, разходиха се из парк Кайлъка и се насладиха на уникалната природа и красивите водопади в Маарата.

Главната цел на посещението на Панорамата в Плевен бе запознаване с историята на българо-руските отношения и приносът на Русия за Освобождението на България. Учениците с повишено внимание изслушаха беседата на екскурзовода и разгледаха изложените експонати. Особен интерес предизвика фактът, че сградата на Плевенската епопея е построена върху бойното поле, а оръдията, изложени пред входа, провокираха въпроса дали те наистина са се използвали при отбраната на града. Членовете на клуб „Матрьошка” направиха много снимки за спомен край бюстовете на руските генерали – ген. Скобелев, ген. Гурко, ген. Столетов и други.

Вторият посетен обект бе природен парк Кайлъка. Там учениците наблюдаваха водни и сухоземни биоценози - зооценози и фитоценози. С голям интерес представителите на клуб „Здраве” изслушаха обясненията на г-жа Михайлова за видовото разнообразие и симбиозата в природата. Заедно с представителите на другите клубове те наблюдаваха популации на отделни видове животни, птици, бозайници и хищници в зоокъта в парк Кайлъка. А по-смелите се разходиха с водно колело из езерото.

Екскурзията продължи по маршрут към природен парк Маарата в село Крушуна, но преди това представителите на клуб „Зелена алтернатива” с ръководител г-жа Минчева, посетиха фотоволтаичната колекторна централа край град Летница. Интересно бе представена информацията за източниците на зелена енергия – слънце, вода, геотермална енергия.

Последната спирка бе Маарата. Всички ученици с нетърпение очакваха изкачването по скалните стълби до върха. Преживяването да се движат по тесните мостчета и стъпала, да виждат водата, течаща по отвесните скали, да стигнат до върха, да влязат в пещерите … ги зареди с много положителни емоции. Но ги и измори. Затова всички се отдадоха на заслужена почивка сред уникалната природа на Крушуна.

По време на цялата екскурзия представителите на клуб „Цифрова фотография” не престанаха да снимат – искаха да запечатат колкото може повече моменти от този прекрасен ден.

Прибрахме се в Свищов - изморени, но заредени с много положителни емоции.

 
Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2088.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес776
mod_vvisit_counterВчера1618
mod_vvisit_counterТази седмица2394
mod_vvisit_counterТози месец19251
mod_vvisit_counterВсичко1756090
В момента има 236 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School