28.10.2021, 05:47 ч.


Банер
Духът на Възраждането Печат
Неделя, 18 Ноември 2012 20:11
euro

ПРОЕКТ BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището

привлекателно за младите хора”

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”,

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

esf

uspeh

Trqvna1

На 17 ноември 2012г. членовете на клубове "Архитектурно макетиране" с ръководител г-н Димитър Митев и  "Цифрова фотография" с ръководител г-жа Ценка Петкова, сформирани по проект  BG051PO001-4.2.05-0001 „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), осъществиха заплануваната екскурзия до село Боженци и град Трявна, с цел осъществяване на съвместната работа на двата клуба.
По време на пътуването групата посети обявеното за архитектурно-исторически резерват село Боженци. По тази причина в него е запазена архитектурата от Възраждането, като съществува забрана за изграждането на сгради, които не са в запазения стил на селото. Тъй като заселниците по време на османското владичество са били заможни и влиятелни хора, голяма част от къщите са на два етажа (ката). Първият обикновено се използва за дюкян, а във втория са живеели стопаните. Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Настилката на боженските улици навсякъде е единствено калдаръмена.

През Възраждането град Трявна се оформя като процъфтяващ икономически и културно-просветен център. Сред занаятите, развиващи се в града, се отличават иконописът, дърворезбата, дюлгерството. Площад „Дядо Никола“ е най-значимият, уникален и единствен в България цялостно запазен Възрожденски площад - ансабъл с прочутата чаовникова кула на града, „Славейковото Школо“, с древният храм „Св. Архангел Михаил“ и старият каменен „Гивгирен мост“ свързващ чаршията с площада. Къщите в архитектурния резерват са запазили автентичния си вид с резбарските работилници и дюкяни, а покривите са от каменни плочи.

Всички останаха омагьосани от духа на Възраждането. Трявна и Боженци приличат на един своеобразен музей. Когато ги посетите, вероятно ще се чудите откъде да започнете обиколката си и на кой обект да отделите по-голямо внимание – на къщите, съхранили спомена за видните възрожденски дейци, на храмовете, давали несломима вътрешна сила на народа, или на Тревненската художествена школа, в която са създадени някои от най-ярките шедьоври на майсторите-занаятчии. Но със сигурност обаче ще почувствате автентичната атмосфера на града и ще поискате да се върнете отново, както си го пожелахме и ние.

Bojenci1 Bojenci2 Trqvna2
 


Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2028.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес247
mod_vvisit_counterВчера1228
mod_vvisit_counterТази седмица3554
mod_vvisit_counterТози месец31282
mod_vvisit_counterВсичко2348733
В момента има 313 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School