Здравейте! Днес е 26.03.2017, часът е 13:58

ПГЛПС
Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
Показахме, че сме най-добрите автомонтьори и водачи на МПС Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 20 Март 2017 11:03

Вече втора година Професионална гимназия по лека промишленост и строителство е домакин на Регионален кръг на Национално състезание. Тази година състезанието бе проведено на 17 и 18 март 2017г. Осем отбора се бориха за титлата „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“.

Организатори на състезанието бяха Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието, гр.Велико Търново и нашето училище.

В подготовката и организацията ни помогнаха и Автосервизи „Ексел“ ЕООД с управител Любомир Ламбев, „Кирилов - Комерс“ ООД с управител Красимир Кирилов, Община Свищов, РСИ - Авто ООД с управител инж. Иван Стоянов, „Гарант - Ауто - Цанков“ с управител Красимир Цанков, ЕТ „Автоекспрес“ с управител Стефан Стефанов и „Мони - 97“ ЕООД с управител Станимир Станимиров.

Гости на откриването бяха г-жа Здравка Минчева – Старши експерт от Регионално управление на образованието, гр.Велико Търново, г-н Борислав Замфиров – Заместник – кмет на Община Свищов, г-жа Румяна Кузева - началник отдел „Образование и култура“, гр.Свищов, г-н Йордан Иванов - началник на Областен отдел автомобилна администрация, гр.Велико Търново, г-н Ташко Ташков - инспектор „Пътна полиция“, гр.Свищов, доц. д-р Симеон Илиев и гл.ас. д-р Свилен Костадинов от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и гл. ас. Искрен Кандов - Технически университет, гр.Габрово.

Участници в тазгодишното състезание дойдоха от Професионална гимназия по механоелектротехника – гр. Ловеч с ръководител инж.Димчо Николов, Професионална гимназия по механоелектротехника "Девети май" - гр.Червен бряг с ръководител Ангел Върбанов, Професионална техническа гимназия "Васил Левски" - гр.Горна Оряховица с ръководител инж. Красимир Николов, Професионална гимназия по подемна, строителна и транспортна техника "Г.С.Раковски", гр.Плевен – с ръководител: Веселин Петков, Професионална гимназия по по механоелектротехника - гр. Троян с ръководител инж. Милен Радков, Професионална гимназия по транспорт "Проф.Цветан Лазаров" - гр.Плевен с ръководител инж. Наско Христов, Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев" - гр.Стражица с ръководител Анатолий Йорданов и разбира се ние - Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – гр.Свищов с ръководител Тони Вързалов.

Г-жа Веска Николова – Директор на училището домакин поздрави състезателите и даде старт на регионалния кръг на състезанието. Поздравление към участниците отправиха и всички гости, дошли да уважат събитието.

Поздравителен адрес бе получен от Министерството образованието и науката.

Първият етап от състезанието бе теоретичен и проверяваше доколко начинаещите автомонтьори и водачи познават устройството, обслужването и ремонта на МПС и Закона за движение по пътищата. От три варианта, изпратени от МОН г-н Йордан Иванов - началник на Областен отдел автомобилна администрация, гр. Велико Търново имаше честта да изтегли този, върху който работиха участниците.

След приключване на тестовата част учениците имаха възможност да разгледат нашия град и да се запознаят с хилядолетната му история. Техният гид из забележителностите на Свищов бе г-н Пети Доневски дългогодишен директор на Историческия музей.

На следващия ден всеки отбор проведе своите практически задания във фирмите, партньори - „Ексел“ ООД и „Кирилов - Комерс“ ООД.

Неусетно отминаха двата дни, изпълнени с много приятни емоции и стремеж всеки един състезател да покаже най-доброто, на което е способен. Журито имаше нелеката задача да оцени знанията и уменията на младите автомонтьори и водачи на МПС. И както във всяко състезание има победители и победени. Наградите връчи г-жа Веска Николова – Директор на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство, гр. Свищов. Участниците получиха подаръци още от Община Свищов, от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Технически университет, гр. Габрово.

В категорията „Най-добър млад водач на МПС“ – индивидуално се класираха: на трето място Виктор Лилков от ПГМЕТ – Ловеч, второто място зае Филип Филипов от ПГМЕТ - Троян и първо място извоюва Светослав Дончев от ПГЛПС – Свищов.

В категорията „Най-добър млад автомонтьор“ индивидуално бяха наградени, както следва: на трето място Ивайло Тончев от ПГМЕТ - Ловеч, на второ място Станимир Иванов от ПГТ „Проф.Цв.Лазаров“ - Плевен и първи е Мариел Йорданов от ПГЛПС – Свищов.

Награждаването продължи с отборното класиране за „Най-добър млад водач на МПС“. Училище, класирало се на трето място е ПГМЕТ „Девети май“ - Червен бряг, на второ място е ПГМЕТ - Троян и на върха на стълбичката е училище ПГ по ЛПС – Свищов.

В отборното класиране за „Най-добър млад автомонтьор“ третото място зае ПГМЕТ - Троян, на второ място е ПГМЕТ - Ловеч и на върха на стълбичката е училище ПГ по ЛПС – Свищов.

Награждаването завърши с отборното комплексно класиране: на трето място е отбора на ПГМЕТ - Ловеч, на второ ПГМЕТ - Троян и безапелационно първото място зае ПГЛПС - Свищов.

Показахме, че когато способните и талантливите ученици, получават добра професионална подготовка от преподаватели – професионалисти и подкрепяни от амбициозен ръководен екип се постигат отлични резултати.

"Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка" учи китайският философ Лао Дзъ, а тази стъпка вече е направена от нашите момчета Мариел Йорданов, Светослав Дончев, Павлин Ангелов и Христо Христов под ръководството на г-н Тони Вързалов.

Елза Божанова

 
Регионално състезание "Най-добър млад готвач" и "Най-добър млад сервитьор" Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 13 Март 2017 17:19

На 12.03.2017г. в гр. Велико Търново се проведе регионалният кръг на състезанието по професии „Най-добър млад сервитьор” и „Най-добър млад готвач” организирано от Министерството на образованието и науката.

Домакини бяха Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр. Велико Търново.

В състезанието взеха участие десет отбора от Северна България. След изтеглен жребии за поредността на отборите, нашите състезатели Ивелин Илиев - категория „Сервитьор” с ръководител Ивелина Енчева и Звезделина Иванова - категория „Готвач”, с ръководител инж. Анета Владимирова, и двамата от 11 б клас на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство започнаха своето участие под номер 6.

За сервитьора състезанието се изразяваше в подреждане на маса по предварително подготвено меню, обслужване на гостите, предлагане на бяло и декантиране на червено вино.

Майсторски приготвените ястия от готвача Звезделина: предястие от френско козе сирене с бадеми, сушени кайсии и бисквити от лимец; рулца от бяла риба върху канапе от изпържен патладжан с орехов сос и шоколадови трюфели с ментов сладолед, и донесоха поздравления от гостите в ресторанта.

За готвачите жури с председател Даниел Петров дегустираха приготвените ястия от състезателите и присъдиха второ място на Звезделина Иванова.

Сервитьора ни също бе оценен по достойнство и получи грамота.

В националният кръг на състезанието „Най-добър млад готвач”, което ще се проведе на 20 - 22.04.2017 г. в гр. Пловдив, ще участва младата ни надежда Звезделина Иванова с ръководител инж. Анета Владимирова.

Нека пожелаем на Звезделина дръзновение и постигане на още по-високи резултати в Националния кръг на състезанието в гр. Пловдив.

 
Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”- 2017 година Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 13 Март 2017 16:16

На 11 март 2017 година в град Горна Оряховица се проведе национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2017 година.

Националното състезание се провежда в гр. Горна Оряховица през месец март. Организира се от Министерство на образованието и науката, РУО – Велико Търново, Фондация „Милен Григоров”, ТУ - Габрово и ПТГ „Васил Левски”, град Горна Оряховица.

Гости на състезанието бяха: Заместник - министър Мария Гайдарова, МОН, г-жа Росица Илиева – главен експерт в отдел „Професионално образование и обучение” МОН, инж. Розалия Личева – Началник на РУО – Велико Търново, представители на Техническите университети – Габрово, Русе и Варна, директори и заместник- директори на професионални гимназии.

По време на официалното откриване на състезанието заместник-министър Мария Гайдарова прочете поздравителен адрес от името на министъра на образованието проф. Николай Денков. Адресът бе връчен на директора – домакин инж. Димитър Станчев.

След изтегляне на варианта на състезанието, участниците предварително разпределени в две зали, във време от 3 астрономически часа показваха своите знания и умения.

Националното състезание се състои от две части: тест и две приложно-творчески задачи. Тестът съдържа 40 въпроса като всеки верен отговор се оценява с 2 точки. Вярните решения на приложно - творческите задачи се оценяват с 20 точки. След проверка, комисии определят най-добрите в индивидуалната и отборна надпревара. Победителите получават сертификати за прием без приемен изпит в Техническите университети в страната.

В състезанието участваха 90 ученици от 42 професионални гимназии от цяла България.

В отбора на Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов бяха учениците Мариел Йорданов от XI клас и Николай Методиев от X клас, които се обучават по професия „Техник на транспортна техника”. Те бяха подготвяни и ръководени от инж. Зорница Минчева.

Особено сме горди, че в индивидуалното класиране на участниците Мариел Йорданов се класира на 8 място, а в отборното класиране заемаме 10 място.

Като класирали се в първите десятки - индивидуално и отборно, учениците ни получиха грамоти. Те получиха и дипломи за участие в национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” 2017г. Диплом за участие в състезанието получи и ПГ по лека промишленост и строителство.

Състезанието „Най-добър техник в машиностроенето” се провежда от 1999 г. в горнооряховската техническа гимназия. Възникнало е като регионално по идея на Фондация „Милен Григоров”, която продължава да му е съорганизатор. От 2009 г. е включено в календара на МОН и е обявено за национално. Състезанието се признава за приемен изпит в ТУ – Габрово, ТУ – София, ТУ – Варна, ТУ „Ангел Кънчев” – Русе и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” – София

инж. Зорница Минчева

 
Барманството е изкуство Печат
Написано от Administrator   
Събота, 11 Март 2017 18:53

В истинността на това твърдение имаха възможност да се уверят ученици от ПГ по ЛПС – Свищов, които взеха участие в бармански workshop на тема „Основни техники и похвати”. Мероприятието се осъществи с любезното домакинство на „Calgary Bar&Food”. Водещ и модератор на събитието бе Калоян Кулев – представител на Българската асоциация на барманите. Основните акценти в workshopа бяха следните: 1. Основи на гостопримеството в професията; 2. Основни техники за наливане и миксиране; 3. Особености на различните работни места и как да ги подредим ефикасно и по какво да се водим; 4. Какво трябва да направим за да приготвим вкусна напитка; 5. Приготвяне на класическа напитка.

Нашите ученици с интерес наблюдаваха демонстрациите и активно се включиха в дискусиите. На финала всеки от присъстващите имаше възможност да дегустира от приготвените коктейли.

Видяното и преживяното амбицира нашите възпитаници да усвояват с интерес барманството, защото то е не само професия, но и изкуство!

Лиляна Димитрова

 
"Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС" - програма Печат
Написано от Administrator   
Петък, 10 Март 2017 20:11

ПРОГРАМА

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛЕН КРЪГ НА НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ

"НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МПС"

17 - 18 март 2016 година, гр.Свищов

ОРГАНИЗАТОР: Министерство на образованието и науката, Регионално управлние по образованието – Велико Търново, Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов

Място на провеждане на състезанието:

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов, ул. «Искър» 19, Автосервизи «Ексел» ЕООД и «Кирилов-Комерс» ООД


17 март 2017 год. (петък)

12.30 – 13.15 часа - Посрещане и настаняване на участниците в хотел Иванофф - Свищов

13.30 – 14.30 часа

- Официално откриване на Регионалния кръг на състезанието ''Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС''

- Теглене номерата на отборите за определяне реда им за участие.

- Теглене на вариант за теоретичен тест по устройство, обслужване и ремонт на МПС

- Приветствие на Директора на ПГ ЛПС - Свищов

- Приветствие от гости

14.30 – 14.50 часа – Решаване на теоретичен тест по устройство, обслужване и ремонт на МПС

15.00 – 15.40 часа – Решаване тест по БДП в компютърни кабинети

15.50 – 16.30 часа - Инструктаж по ЗБУТ и ПАБ в учебна работилница.

16.30 – 17.30 часа - Запознаване с работните места.

17.30 – 18.45 часа – Запознаване със забележителностите на гр.Свищов

18.45 – 19.30 – лично време

19.30 часа – Вечеря в ресторанта на хотел Иванофф - Свищов


18 март 2017 год. (събота)

7.00 – 7.45 часа – закуска в ресторанта на хотела

7.45 – 8.00 часа – Придвижване на участниците до Автосервизите

8.00 – 12.30 часа – Провеждане по схема на отборните практически задания автомонтьори

9.00 часа – Провеждане индувидуалното състезание "Майсторско управление на МПС" - изпълнение на практическите задания за водачи на МПС – полигон местност «Манастира»

12.30 – 13.00 часа - Обяд.

13.30 – 15.00 часа – Индивидуално състезание – изпълнение на практическото  задание за автомонтьори

15.00 – 15.30 часа – Работа на Комисиите за оценяване и класиране.

15.30 часа – Обявяване на резултатите, награждаване и закриване на състезанието.

16.00 часа – Отпътуване на участниците 

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 60
Банер

Важни новини

Прием 2016 - 2017

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2016 - 2017 година

За повече информация тук


ПГЛПС във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2016-2017 в ПГ по ЛПС професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2027.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес188
mod_vvisit_counterВчера446
mod_vvisit_counterТази седмица3814
mod_vvisit_counterТози месец10951
mod_vvisit_counterВсичко561838
В момента има 78 посетителя в сайта

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство * Vocational School of Light Industry and Construction