Здравейте! Днес е 25.02.2018, часът е 21:12

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
Училищен кръг на олимпиада по Техническо чертане Печат
Сряда, 21 Февруари 2018 08:32

На 15 февруари 2018 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе училищен кръг на олимпиада по Техническо чертане - 2018 година.

Нашите ученици участват във втора група. Заданието включва две задачи за изпълнение:

- изпълнение на скица по даден детайл от натура и измервателни инструменти;

- изработване чертеж на детайл от чертеж на общия вид /детайлиране/.

Учебно съдържание, върху което се определят задачите е от задължителната професионална подготовка по учебен предмет техническо чертане. Задачите се определят от училищна комисия.

В олимпиадата участваха ученици, обучаващи се в различни професии, проявяващи интерес към техническото чертане. Това са: Никола Ликов и Кристиян Димитров от IXа клас, Веселин Йосифов от IXв клас, Николай Каишев и Николай Лазаров от Xа клас, Николай Йорданов от XIг клас и Мариел Йорданов от XIIг клас. Подготовката на учениците се осъществява от инж. Зорница Минчева.

Според регламента на за провеждане на ХХХІV олимпиада по техническо чертане – 2018 година, СОФИЯ, за участие в областния кръг на олимпиадата се класират учениците, които са получили на общинския кръг оценка не по-ниска от отличен (5,50) или не по-малко от 75% от максималния брой 200 точки.

За участие в областен кръг на олимпиадата се класираха Николай Каишев и Николай Лазаров от Xа клас, Николай Йорданов от XIг клас и Мариел Йорданов от XIIг клас. Нашето училище ще бъде домакин на областния кръг, който ще се проведе до 24.03.2018 г. Национален кръг ще се проведе от 20 до 22.04.2018 г.и се организира със съдействието на Технически университет - София.

На четиримата ученици пожелаваме успешно представяне на следващия етап на олимпиадата по Техническо чертане!

инж. Зорница Минчева 
Безопасен Интернет Печат
Вторник, 20 Февруари 2018 13:32

На 19.02.2018 г. в СПГ „Алеко Константинов” се проведе родителска среща на тема „Децата в дигиталната ера и ролята на възрастните” във връзка с „Дните на медийната грамотност” (февруари – март 2018г.). На родителите бе представена презентация от инж. Пламен Енчев, преподавател в нашата гимназия. Бяха раздадени и помощни материали от Националния център за безопасен Интернет.

Родителите бяха запознати с основите на дигиталната грамотност, предполагаща поведение в мрежата, което щади подрастващите от негативни влияния.

Дигиталните технологии представляват едно най-значимите постижения на съвременните наука и техника, но като всяко нещо в нашия живот те също имат своите светли и тъмни страни. Полезно за подрастващите и техните родители е да знаят, че безопасността не се свежда само до използването на антивирусни програми, но и до поведението в мрежата като цяло. Не само компютърната система може да се повреди, но поради невнимание или нездраво любопитство на потребителя в мрежата могат да следват негативи за подрастващия.

Родителите трябва да бъдат наясно, че в семейството трябва активно да играят възпитателна и просветителска роля по отношение на децата си. Трудните житейски въпроси трябва да бъдат открито коментирани и разрешавани в семейна среда, за да не ги търсят в неподходяща виртуална среда.

При липса на достатъчно критично съзнание младите хора лесно могат да се окажат жертва на непознати и злонамерени лица в мрежата. Опасно е при формиране на мирогледа и психиката на младежа, когато под негативно влияние си изгражда нереалистични представи за хората, живота, света и себе си като личност.

На следващия ден на учениците бяха раздадени материали и им бяха прожектирани презентации по темата.

Константин Байрактаров

 
Училищен кръг на състезание "Най-добър млад сервитьор" Печат
Четвъртък, 08 Февруари 2018 14:30

На 01.02.2018 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе училищен кръг на Национално състезание по професия „Най-добър млад сервитьор”.

В надпреварата се включиха четирима състезатели от професии „Ресторантьор“ и „Готвач“– Любомира Любенова, Борислава Борисова, Анна Ангелова и Йовка Здравкова. Задачата, която постави комисията бе да се зареди маса за два куверта.

Комисия в състав Лиляна Димитрова - председател и членове инж. Анета Владимирова и Ивелина Енчева оцени състезателите по следните критерии: външен вид и работно облекло, лична хигиена и хигиена на работното място, организация и техника на работа, прецизност при зареждане на масата.

След обобщаване на резултатите комисията обяви и победителя в категория „Най-добър млад сервитьор” – Любомира Любенова. На второ място се класира Борислава Борисова, а на трето – Йовка Здравкова.

Победителят в училищния кръг на състезанието ще представи гимназията на Регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 30 и 31  март 2018 година в град Русе.

Пожелаваме на победителя успешна подготовка, много вяра, късмет и достойно представяне.

Ивелина Енчева

 
Училищен кръг на Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето”- 2018 година Печат
Петък, 02 Февруари 2018 09:10


На 31 януари 2018 година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе училищен кръг на Национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето” – 2018 година.

Целите на състезанието са да се стимулира развитието на научно-техническата мисъл и популяризиране на машиностроителните професии; създаване на творчески контакт между учители и ученици от сродни професионални гимназии; развиване на сътрудничество между професионалнит гимназии и бизнеса.

Според регламента на състезанието, трябва да участват ученици от професионални гимназии, учещи по професии от област на образование „Техника”, професионални направления „Машиностроене, металообработване и металургия” и „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”. Нашите класирали се ученици: на първо място Мариел Йорданов от XII г клас и на второ място Николай Методиев от XI г клас се обучават по професия „Техник на транспортна техника”от професионално направление „Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства”. Те се подготвят от инж. Зорница Минчева.

Националното състезание протича в два кръга – училищен и национален.

Заданията и за двата кръга се подготвят от комисия, ръководена от председателя на Фондация „Милен Григоров” – гр. Горна Оряховица, представител на ТУ – Габрово и учители от ПТГ „Васил Левски” – гр. Горна Оряховица.

Училищният кръг на състезанието се състои от две части: тест и приложно-творческа задача. Тестът е с 20 въпроса, оценяващи знания и умения от учебните предмети техническо чертане, техническа механика, материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. В приложно-творческата задача трябва да се довърши чертеж на резбово съединение и детайлиране по зададен чертеж.

Класиралите се ученици получиха грамоти и пожелание за достойно представяне на националния кръг, който се провежда всяка година в гр. Горна Оряховица през месец март.

Националният кръг се организира се от Министерство на образованието и науката, РУО – Велико Търново, Фондация „Милен Григоров”, ТУ - Габрово и ПТГ „В. Левски” – гр. Горна Оряховица.

инж. Зорница Минчева


 
Училищен кръг на Национално състезание по професии "Най-добър млад готвач" Печат
Четвъртък, 01 Февруари 2018 12:10

На 31.01.2018г. учебната работилница по готварство за пореден път събра претендентите за титлата „Най-добър млад готвач” на СПГ „Алеко Константинов” – Свищов - училищен кръг на Национално състезание по професии.

Участваха ученици от професиите „Ресторантьор” и „Готвач”. Самуил Симеонов, Джем Хасанбашев, Звездомир Марков и Филиксия Иванова – ученици от ХІ клас и Ивелин Иванов – ученик от ХІІ клас. Задачата на участниците бе да приготвят едно и също ястие - "Пиле капрезе". Рецептата на ястието беше зададена на участниците непосредствено преди началото на самото състезание.

Работата на участниците и приготвените кулинарни изделия бяха оценявани от комисия в състав Лиляна Димитрова - председател и членове инж. Анета Владимирова и Ивелина Енчева. Състезателите се оценяваха по следните критерии: външен вид и работно облекло, лична хигиена и хигиена на работното място, безопасност при работа със съдове и инвентар, ефективност при използване на ресурси и хранителни продукти, организация и техника на работа, прецизност на изпълнение, оригиналност, новаторство при приготвяне и оформяне, вкусови качества, работа в екип.

След обсъждане и дегустация комисията излъчи за победител – Филиксия Иванова, която ще представи гимназията на Регионалния кръг на състезанието, който ще се проведе на 30 и 31 март 2018 година в гр. Русе.

Пожелаваме на победителя успех и достойно представяне на Регионалния кръг на състезанието.

Лиляна Димитрова 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 70


Банер
Банер

Важни новини

Държавни зрелостни изпити

Уважаеми зрелостници,

Информация за датите за организиране и провеждане на Държавни зрелостни изпити 2017 г. можете да намерите тук.
На всички дванадесетокласници пожелаваме ползотворна подготовка и успех!

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2017-2018 в СПГ "Ал. Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес256
mod_vvisit_counterВчера372
mod_vvisit_counterТази седмица3446
mod_vvisit_counterТози месец13056
mod_vvisit_counterВсичко748879
В момента има 43 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School