09.03.2021, 11:35 ч.


Новини
Училищен кръг на олимпиада по Техническо чертане – 2021 година Печат
Неделя, 07 Март 2021 23:36

За поредна учебна година в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” се проведе училищен кръг на олимпиада по Техническо чертане – 2021 година. В олимпиадата участваха ученици, проявяващи интерес към техническото чертане. Това са: Борислав Богданов и Владислав Богданов  от IХа  клас,  Никола Ликов и Кристиян Димитров от XIIа клас. Възпитаниците ни са участници във втора група - ученици от IX–XII клас. Подготовката на учениците се осъществява от инж.Зорница Минчева.
Заданието се определя от училищна комисия и включва две задачи:
- изпълнение на скица по даден детайл от натура и измервателни инструменти.
- изработване на чертеж на детайл /детайлиране/ по даден чертеж на общия вид, включващ проекции, размери, гранични отклонения и грапавости.
Задачите се оценяват по приложени критерии. Системата за оценяване е точкова. Приравняването на получения брой точки към цифрова оценка е съгласно скала. Според регламента за провеждане на ХХХVII олимпиада по техническо чертане за учебната 2020/2021 година, за участие в областния кръг на олимпиадата се класират ученици, които са получили на училищния кръг оценка не по-ниска от отличен (5,50) или не по-малко от 75% от максималния брой 160 точки.
Четирима ни възпитаници се класираха за участие в областния кръг. Те се обучават по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „УЧЕНИЧЕСКИ ОЛИМПИАДИ И СЪСТЕЗАНИЯ” -2020 г, модул „ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ УЧЕНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В УЧЕНИЧЕСКИТЕ ОЛИМПИАДИ”.
На 13.03.2021 г., от 9.00 часа, според регламента ще се проведе областния кръг на олимпиадата по Техническо чертане. Национален кръг се организира от МОН със съдействието на Технически университет - София. На класиралите се момчета пожелаваме  успешно представяне на следващия етап на олимпиадата по Техническо чертане!

инж.Зорница Минчева
 
Класиране в състезанието "Мога и зная как" Печат
Петък, 05 Март 2021 16:22

В условията на извънредна епидемична обстановка тази година състезанието "Мога и зная как" се проведе без представители на фирмата-партньор "Елимекс", като те контролираха и подпомагаха протичането на състезанието чрез видеоконферентна връзка.

Изпитните материали бяха получени в запечатан плик по куриер, който бе отворен в началото на състезанието. След приключването му всички тестове и практически работи отново бяха запечатани и предадени на куриер към фирмата партньор.

На 4 март 2021 г. пристигнаха резултатите на учениците от състезанието. В първа възрастова група се класираха Берна Юсуфова - 1 място, Мариела Андреева - 2 място, Виолета Борисова - 3 място и Севилджан Хайрединова - 4 място. От втора възрастова група се класираха Благовест Блажев - 1 място, Иван Калинов - 2 място, Мартин Абаджиев - 3 място и Дейвид Георгиев - 4 място.

Всички те получиха грамоти и ваучери на стойност 20, 15, 10 и 5 лв. в зависимост от заетото място за пазаруване в магазините на търговска верига "Елимекс". Нека да честитим на участниците, като им пожелаваме да се класират за Регионалното състезание!

инж. Пламен Енчев

 
Второ място в състезанието "Моята България" Печат
Петък, 05 Март 2021 10:24

Учениците от СПГ „Алеко Константинов“ за шеста поредна година участваха в състезанието „Моята България”, организирано от Община Свищов по повод Националния празник на България – Трети март.

Поради извънредните обстоятелства, тази година състезанието се проведе онлайн, в платформата Zoom, а в него се включиха ученици от пет свищовски училища.

Отборите се състезаваха в два поредни кръга. В първия кръг учениците демонстрираха знания, отговаряйки на въпроси, а във втората част на надпреварата представиха мултимедийни презентации, свързани с Освобождението.

Нашето училище бе представено от Белослава Димитрова – XI б, Вилимира Димитрова, Магдалена Каракашева – X б и Радослав Николаев от X а клас, под ръководството на г-н Митко Бялков – старши учител по история и цивилизации.

Отличните познания по история за Освобождението на България, бързината и представената презентация „Живот и революционна дейност на Христо Ботев“ донесоха на нашия отбор почетното второ място. За достойното представяне ръководството на Община Свищов връчи грамота на ръководителя и ваучер за закупуване на книги.

Поздравления за участниците и техния ръководител г-н Митко Бялков!

Галя Недялкова

Ценка Петкова

 
Учител на годината 2020 - инж. Минко Николов Печат
Петък, 05 Март 2021 10:17

Инж. Минко Николов, преподавател в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“, бе отличен за учител на годината – 2020, в категория „Професионално образование“. Церемонията по награждаването се проведе на 1 март 2021г., поради усложнената епидемиологична обстановка.

Всеотдайността към професията, безрезервната отдаденост и трудолюбието на г-н Николов получиха заслужено признание от ръководството на Община Свищов. Наградата му донесоха много добрата научна и методическа подготовка в професионалното направление, в което преподава – „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“. В своята преподавателска дейност той използва иновативни и интерактивни методи на обучение, с които мотивира своите възпитаници за учене и ги превръща в активни партньори в учебния процес. Г-н Николов е уважаван от колегите си поради отзивчивостта си, лидерските си качества и  високия си професионализъм. Дейностите, в които участва, са изключително разнообразни и широкоспектърни – училищни комисии, координатор по проектите Еразъм+, подготовка на ученици за национални състезания и ръководител на групи по интереси. Поради тези му качества, г-н Николов бе поканен от Министерството на образованието и науката и държавни образователни стандарти към Националната агенция за професионално образование и обучение, да участва в разработването на новите учебни програми по професионална подготовка.

Достойна награда за достоен човек и учител!

Галя Недялкова

Ценка Петкова
 
Вътрешни кръгове на състезания „Най-добър млад хлебар-сладкар” и „Най-добър млад барман“ Печат
Събота, 27 Февруари 2021 11:20

Състезанията по професии в СПГ са очаквани всяка година с нетърпение от нашите ученици. Чрез тях се дава възможност да се демонстрират знания и умения, формирани в процеса на обучение по професионална подготовка, да се покаже новаторство и креативност.

На 25 и 26 февруари 2021г. бяха проведени вътрешните кръгове на категориите „Най-добър млад хлебар-сладкар” и „Най-добър млад барман“.

Задачата пред младите хлебари бе да приготвят класическо хлебно изделие в рамките на два часа. Първенецът убедително спечели призовото място с показаната организация на работа, вкусови качества и визия на приготвената от него пита „Слънце“. Първо място в категория „Най-добър млад хлебар-сладкар” бе присъдено на Цветелин Петров от XI б клас, професия Ресторантьор.

Пред състезателите в категория „Най-добър млад барман” задачата бе Куик микс или Бързо миксиране. Участниците трябваше да приготвят по една доза на коктейл „Дайкири”, спазвайки стъпките за правене на коктейл с метод „Шейкване”. С най-кратко време, техника на работа и прецизност при приготвянето на коктейла се отличи Белослава Димитрова от XI б клас, професия Ресторантьор, на която беше присъдено и първото място.

Победителите от училищните кръгове ще представят гимназията в регионалния кръг на състезанията по професии, който ще се проведе в град Русе.

Пожелаваме им достойно представяне и успех!

Лиляна Димитрова

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 109

Иновативно училище
Банер
Банер
Банер

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2026.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес359
mod_vvisit_counterВчера705
mod_vvisit_counterТази седмица1064
mod_vvisit_counterТози месец5718
mod_vvisit_counterВсичко2050614
В момента има 105 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School