23.09.2019, 05:29 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
111 години Независимост Печат
Неделя, 22 Септември 2019 17:57

Днес се навършват 111 години от обявяването на Независимостта на България. Едно от най-георичните дела в новата българска история.

Учениците от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се включиха в общоградското тържество.

На днешната дата през 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд с правителството на Александър Малинов обявяват Независимостта на България с манифест, подписан от министрите Александър Малинов, Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов, Иван Салабашев, Тодор Кръстев, генерал Николаев и Андрей Ляпчев.

Провъзгласяването на Независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението.

Ценка Петкова
 
Учениците от първата дуална паралелка в Свищов вече работят в реална работна среда Печат
Петък, 20 Септември 2019 15:21

На 19.09.2019 г. стартира практическото обучение в реална работна среда за учениците от XIв клас на СПГ „Алеко Константинов“, приети в дуална форма на обучение по професия „Монтьор на селскостопанска техника“.

Обучението чрез работа (дуална система на обучение) е специална форма на професионално обучение за придобиване на професионална квалификация, която се организира въз основа на партньорството между работодателите и професионалната гимназия.

Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионалната гимназия и работа във фирма. Този модел елиминира проблема с липсата на стаж, което пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. Фирмите спестяват разходи и време за обучаване на новоназначените служители, защото същите вече имат необходимите знания и умения.

През учебната 2017 - 2018 година учениците бяха приети в IX клас по желана от работодателите професия „Монтьор на селскостопанска техника“.

След две години обучение в училище учениците от XIв клас започнаха практическо обучение в реална работна среда при работодатели, с които училището сключи договор. Поели отговорността и предизвикателството да бъдат първите работодатели, участници в дуалното обучение са земеделските кооперации: ППОК „Изгрев-93“ – с. Царевец, „Сортови семена – Елит 2000“ ЕООД – с. Ореш, ППК „Искра“ и ППК „Възраждане“ – с. Морава, ЕТ „Росен Кирилов“ – с. Татари, ЗППК „Бъдеще 93“ – с. Овча могила, ППОКЧС „Земеделец 93“ – с. Козловец и „Петров Транс 2018“ – с. Петокладенци.

С учениците са сключени трудови договори и те ще получават възнаграждение за своя труд. Те ще работят два дни в седмицата под зоркото ръководство на наставниците, определени във всяка земеделска кооперация. Връзката между работника, наставника и училището ще се осъществява от г-н Тони Вързалов – учител – методик.

Дуалното обучение е инвестиция в бъдещето, защото е ефективно средство за осигуряване на квалифицирани млади кадри, което от своя страна води до развитие на националната икономика и задържане на младите хора в страната.


инж. Веска Николова,

директор на СПГ „Ал. Константинов“
 
Училище свидно, любимо Печат
Вторник, 17 Септември 2019 15:21

Слънчев и прекрасен септемврийски ден - първият учебен. Дворът на Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ бе оживен от разговорите и смеха на ученици и родители. Всички са в очакване на старта на новата учебна 2019/2020г. За някои тя ще първа в новото училище, а за други – последна.

Звучи химнът на Република България и се издига трибагреника. Тържествено бе внесено знамето на гимназията. Водещите Берна и Рени поздравиха гости, учители, ученици, служители и родители с празника, символ на почитта към знанието и образованието, а в българската традиция образованието е непреходна ценност.

Гости на събитието бяха: г-н Бедри Алиев – заместник-кмет на Община Свищов, доц. д-р Христо Сирашки - директор на ЦПО към Стопанска академия, гр. Свищов, г-жа Татяна Друмева – секретар на ЦПО към Стопанска академия, гр. Свищов, г-жа Нели Бонева – представител на земеделските кооперации „Дунав 2000“.

По повод празника поздравителни адреси бяха получени от Комисията по образованието и науката към 44-то Народно събрание, РУО-Велико Търново, Община Свищов, ЦПО към Стопанска академия, гр. Свищов, ЦОП - гр.Свищов, Националната асоциация на училищата по мода и др.

Първите приветствени думи бяха отправени от директора на гимназията инж. Веска Николова. Тя поздрави педагогическия колектив с началото на новата учебна година и им пожела здраве, упоритост и успехи. Специално внимание в словото й бе отделено на най-развълнуваните ученици - осмокласниците, на които благодари за избора им на училище - СПГ „Алеко Константинов“.

От името на гостите говори заместник-кметът г-н Бедри Алиев, който прочете поздравителен адрес от името на г-н Генчо Генчев – кмет на Община Свищов.

Вълненията си от първия учебен ден от името на учениците от 8 клас сподели Преслава Романова. Приветствие към най-младите ученици в гимназията от името на 9 клас прочете Берна, а стихотворението „Училище мое любимо“, изпълнено от Кадяр бе поздрав към всички осмокласници.

След първия школски звънец, най-напред към класните стаи тръгнаха осмокласниците с класните си ръководители.

На добър час през новата учебна 2019-2020 година!

Елза Божанова

 
6-ти септември - Ден на Съединението Печат
Петък, 06 Септември 2019 21:39

Днес се навършват 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което тържествено беше отбелязано в Свищов. Паметната дата събра пред паметника на Свободата в града общинска управа, политически организации, учащи и граждани. Учениците от СПГ „Алеко Константинов” също се включиха в мероприятието и поднесоха цветя в знак на признателност към делото на борбените родолюбци, които осъществиха Съединението.

 
Учебници 2019-2020 Печат
Четвъртък, 05 Септември 2019 00:00

Уважаеми ученици и родители, Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ обявява Списък на учебниците и учебните комплекти, които ще се използват в училището за учебната 2019/2020г.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 92Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2019-2020 в СПГ "Алеко Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2027.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес307
mod_vvisit_counterВчера1423
mod_vvisit_counterТази седмица307
mod_vvisit_counterТози месец31403
mod_vvisit_counterВсичко1313167
В момента има 108 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School