Здравейте! Днес е 24.04.2017, часът е 23:53

ПГЛПС
Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
Квалификационно обучение на педагози Печат
Написано от Ценка Петкова   
Понеделник, 24 Април 2017 11:38

На 20.04.2017г. педагозите от ПГ по ЛП и С получиха удостоверения за участие в квалификационно обучение на тема „Реформата в образованието в контекста на новия Закон за предучилищно и училищно образование”. На участниците в квалификационния курс е присъден 1 квалификационен кредит, който е отразен в Удостоверението издадено от Висшето училище в съответствие с Наредба № 12 от 01.09.2016 г. на МОН.

Обучението се проведе в периода от 10.12.2016 г. до 11.12.2016 г. в Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов” гр. Свищов, Учебна база „Проф. Бъров”. То е в съответствие с Държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.

Галя Недялкова
 
Кръгла маса в Община Свищов Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 20 Април 2017 11:40

На 20.04.2016г. в Зала 1 на община Свищов се проведе кръгла маса на тема “Сътрудничество в сферата на хотелиерството и ресторантьорството за развитие на Община Свищов”. Инициативата бе на община Свищов и на ПГ по ЛП и С – Свищов. Идеята бе подкрепена от представителите на местния бизнес в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Представители на домакините от общината бяха г-н Росен Маринов – Директор на Дирекция „Култура и културно наследство”, г-жа Румяна Кузева – Началник отдел „Образование и култура”, Станислава Йорданова – главен експерт Култура и връзки с обществеността и Георги Йорданов – главен експерт Европейски проекти и европейски въпроси.

Гост на събитието беше г- жа Таня Александрова – Дирекция „Бюро по труда” Свищов. Тя представи анализ на търсенето и предлагането на кадри в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Актуалността на темата провокира интереса на представителите на местния бизнес и участието им.

Кръглата маса се проведе по предварително изготвена програма. Директорът на гимназията г-жа Веска Николова представи презентация на тема „Развитие на туризма в Община Свищов - Общински план за развитие на община Свищов (2014-2020)”, а г-н Георги Йорданов анализира състоянието и потенциални възможности за развитие на туризма в общината. Преподаватели по професионална подготовка от гимназията презентираха възможностите на училището за подготовка на кадри в направление „ Хотелиерство, ресторантьорството и кетъринг” - обучение на ученици, валидиране на професионални знания, умения и компетентности.

Предимствата и ползите за учениците и работодателите от обучението чрез работа, което ПГ по ЛП и С предлага като форма на партньорство  между гимназията и бизнеса представи г-жа Веска Николова.

Разгледаните теми повдигнаха много въпроси и коментари, и събитието приключи с оживена дискусия по темата Възможности за развитие на Община Свищов в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Коментарите очертаха сферите на действие и бъдещо сътрудничество. Участниците в кръглата маса се обедениха около идеята, че Свищов със своята многовековна история може да е привлекателна дестинация за много туристи. В тази връзка е необходимо да се изработят уеб-сайт и рекламни брошури на туристическите обекти, хотели, ресторанти и места за забавления.

Галя Недялкова
 
Спортни изяви Печат
Написано от Administrator   
Четвъртък, 20 Април 2017 11:35

Лекоатлетическият крос „Да опазим децата” се организира от фондация „Ангели от Лим” и звено „Масова физкултура и спортна база” към Община Свищов на 19.04.2017г.

Възпитаниците на ПГ по ЛПС се представиха достойно. Божидар Петров Койнов от IX „б” клас зае второ място, получи сребърен медал, плакет и грамота. Със златен медал, статуетка и грамота бе награден Мирослав Ярославов Атанасов от XI „а” клас. Учителят по физическо възпитание и спорт г-н Ценко Ценков сподели, че е горд от постиженията на учениците от нашето училище.

Нека и в бъдеще младите хора съдействат за повишаване престижа на ПГ по ЛПС.

Веселина Владимирова

 
Покана за кръгла маса в Община Свищов Печат
Написано от Administrator   
Вторник, 18 Април 2017 12:38


 
ПГЛПС завоюва призови места в национални състезания и олимпиади Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 03 Април 2017 14:49От 30.03. до 01.04.2017 г се проведе национален кръг на Националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ в град Русе. Организатори на събитието бяха: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Русе и ПГ по транспорт - Русе.

В надпреварата участваха най-добрите отбори от градовете Шумен, Свищов, Казанлък, Сливница, София, Смолян и Русе, класирали се на регионалните кръгове на състезанието.

Състезанието премина в три етапа: теоретична част, практическа част и управление на МПС.

В теоретичената част начинаещите автомонтьори и водачи показаха доколко добре познават устройството, обслужването и ремонта на МПС и Закона за движение по пътищата.

Практическата част на състезанието се проведе в сервиз на „МOTO-PFOHE / Ford“. Участниците имаха възможност да работят с най-новата техника, материали, инструменти и технологии. Всички демонстрираха екипна и индивидуална отговорност при изпълнение на заданията.

Състезанието приключи с демонстрация на майсторски умения при управлението на МПС. В жестоката надпревара и силна конкуренция нашите ученици с ръководител Тони Вързалов завоюваха следните места:

В категорията „Най-добър млад водач на МПС“ индивидуално - Светослав Дончев Дончев от ПГЛПС – Свищов зае трето място и получи бронзов медал.

„Най-добър млад автомонтьор“ е следващата категория, в която Мариел Деянов Йорданов от ПГЛПС – Свищов се класира на второ място в страната и съответно бе награден със сребърен медал.

А в отборното класиране в категория „Най-добър млад водач на МПС“ заехме второ място и нашите момчета: Мариел Йорданов, Светослав Дончев, Павлин Ангелов и Христо Христов бяха наградени със сребърни медали и спечелиха купата на националните вице-шампиони.

В същото време от 30 – 31.03.2017 г. в град Плевен се проведе Регионален кръг на Националното състезание „Най-добър млад строител“. Гимназията участва с ученици, класирали се на училищния кръг на състезанието – Ферхат Георгиев в дисциплина „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“, Петър Брежанин в дисциплина „Облицовки инастилки“, Тасим Тасимов и Хюрай Чолакооглу в „Зидария“ и Георги Русанов и Самет Антонов в дисциплина „Сухо строителство – система KNAUF“, всички от Ха клас, професия „Строител-монтажник“, специалност „Изолации в строителството“ с ръководител инж. Диана Петкова. Отборът се класира на пето място в отборното класиране.

На 24.03.2016 г. се проведе Областния кръг на олимпиадата по техническо чертане. Класираните на училищен кръг ученици с ръководител инж. Зорница Минчева показаха отлични резултати и на областния кръг – Николай Йорданов от Хг клас е с оценка Отличен 5,50, а Мариел Йорданов от ХIг клас – Отличен 5,75. По регламент учениците ще участват в Националната олимпиада по техническо чертане през месец Април 2017 година в град Варна.

инж. Веска Николова

Директор на ПГЛПС 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 61
Банер

Важни новини

Стипендии 2016-2017

Уважаеми ученици, Тук може да намерите критериите за допускане и класиране на учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство - Свищов за получаване на стипендии за втори срок за учебната 2016-2017 година, съгласно Постановление № 33 от 15 февруари 2013 година за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование. За повече информация тук

ПГЛПС във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2016-2017 в ПГ по ЛПС професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2084.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес447
mod_vvisit_counterВчера640
mod_vvisit_counterТази седмица447
mod_vvisit_counterТози месец11288
mod_vvisit_counterВсичко575568
В момента има 133 посетителя в сайта

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство * Vocational School of Light Industry and Construction