Здравейте! Днес е 26.07.2017, часът е 09:33

ПГЛПС
Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Банер
Новини
Младите готвачи от ПГЛПС на производствен стаж в най-красивия ни черноморски курорт -„Албена” Печат
Написано от Administrator   
Събота, 08 Юли 2017 22:48

На 07.07.2017г. в Професионална гимназия по лека промиленост и строителство се състоя родителска среща заедно с учениците от 10 б клас, професия Ресторантьор. Срещата беше организирана във връзка с предстоящото заминаване на класа за един от най-красивите курорти по българското крайбрежие – комплекс „Албена”. Учениците бяха поканени от самия комплекс да проведат там своята производствена практика, за да могат да надградят своите знания и умения в реална работна среда. Професионалният опит, който ще придобият по време на работата си в кухните на едни от най-добрите хотели в комплекса ще бъде ценен за тях тъй като през следващата година им предстои да заминат на производствен стаж в Малага, Испания. Учениците ще бъдат настанени в хотел „Добруджа”, а ще работят в реновираните хотели „Лагуна бийч”, „Лагуна гардън”, „Оазис”, „Малибу”, „Добротица” и „Парадайс блу”.
С много вълнение и нетърпение учениците очакват 15 юли, денят в който ще заминат към предизвикателството „Албена”.

Анета Владимирова - ръководител
 
140 години от Освобождението на Свищов Печат
Написано от Ценка Петкова   
Петък, 30 Юни 2017 11:13

27 юни е свята дата в историята на България. Тя е пряко свързана с Руско-турската война и Освобождението на родината ни. Тази година се навършват 140 години от освобождението на Свищов - първият освободен град. По този повод в общината бяха организирани и проведени различни мероприятия от 21 до 27 юни.

В проведената на 22 юни в Студентския дом на културата към СА „Д. А. Ценов“ научна конференция на тема „Десантът при р. Дунав“ участие взе и ученикът от ПГ по лека промишленост и строителство Ивелин Иванов от единадесети клас с мултимедийния си продукт „140 години свободен Свищов“. За своя труд той бе награден от Кмета на Община Свищов г-н Генчо Генчев с почетна грамота, сувенирни материали и книги, посветени на града ни.

На 27 юни се проведе официална церемония по поднасянето на венци и цветя на Братската могила в местността Паметниците, в чест на загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и за освобождението на Свищов. Гости на събитието бяха посланикът на Руската Федерация в България, кметът на Община Свищов г-н Генчо Генчев, председателят на Общински съвет г-н Кристиян Кирилов, официални лица, граждани и гости на града ни. Представителна група от нашето училище под ръководството на г-н Ценко Ценков и г-жа Йонка Петрова поднесоха цветя в знак на признателност към хилядите, загубили живота си за свободата на България.

Елена Николаева 
Награда от РУО „Учител на годината“ за Тони Вързалов Печат
Написано от Administrator   
Вторник, 13 Юни 2017 09:57

На 7 юни 2017г. в зала 1 на Регионално управление на образованието – Велико Търново, се състоя тържественото връчване на годишните награди „Директор на годината“ и „Учител на годината“ за учебната 2016/2017 година. На церемонията бяха връчени и ГРАМОТИ за учители за подготовка на ученици, спечелили призови места на национални олимпиади и състезания.

С такава грамота беше награден нашият колега Тони Вързаловучител практическо обучение, направление автотранспорт. Подготвените от него ученици на регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”, домакин на което беше нашата гимназия, заеха първо място във всички категории. На националния кръг на състезанието, проведено в Русе в отборното класиране младите професионалисти заеха второ място в категорията „Най-добър млад водач на МПС”.

Тони Вързалов в своята дългогодишна практика е доказал, че е учител, които умее да мотивира учениците за активно участие в учебно-възпитателния процес. Подходът и методите му на преподаване подпомагат учениците в процеса на формиране у тях на професионално-личностни качества като комуникативност, трудова дисциплина и етика, работа в екип и придобиването на отлични умения и компетентности по изучаваната професия.

Връченото му отличие е признание за неговия професионализъм, амбиция и всеотдайност към учителската професия.

Галя Недялкова

 
Достоен труд, достойна награда! Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 12 Юни 2017 20:31

На 7 юни 2017 г. в зала 1 на Регионално управление на образованието – Велико Търново, се състоя тържественото връчване на годишните награди „Директор на годината“ и „Учител на годината“ за учебната 2016/2017 година.

С почетната грамота „Директор на годината“ бе удостоена инж. Веска Николова – Директор на ПГ по ЛП и С – Свищов. Наградата е признание за това, че г-жа Николова е добър мениджър, уважавана е от учители, ученици и родители заради новаторските си идеи относно визията и бъдещото развитие на училището. Със своята всеотдайност и усърдие успява да мотивира педагогическия състав да работи с ученици извън редовните учебни занятия и да ги подготвя за участие в конкурси, състезания и олимпиади. Доказателство за това са успехите, които учениците ни постигнаха в състезанията по професии организирани от МОН, олимпиади и национални състезания през настоящата учебна година.

Благодарение на нейните усилия, хъс и амбиция гимназията печели проекти по програма „Еразъм +” и част от учениците ни провеждат своята производствена практика в страни от Европейския Съюз. През тази учебна година г-жа Веска Николова предостави и нова възможност на учениците обучавани в професия „Ресторантьор” – провеждане на производствена практика в курорти по българското Черноморие.

Под нейно ръководството гимназията печели проекти и по Национални програми „Модернизиране на системата на професионалното образование” – три проекта, „Оптимизиране на училищната мрежа” и „Модернизиране на материално – техническата база”, в резултат на което сградата на училището и прилежащите към нея учебни работилници и общежитие са реновирани и имат съвременна визия. Закупеното модерно професионално оборудване за различните професионални направления предоставя възможност на младите хора да получат качествена професионална подготовка.

Нейният креативен и новаторски дух неспирно търси нови хоризонти. С подкрепата на педагогическия състав тя се зае с нелеката задача да реализира първа в областта дуалната форма на обучение и за предстоящата 2017/2018г. ПГ по ЛП и С е обявила прием по специалностите „Механизация на селското стопанство” и „Вътрешни облицовки и настилки”. Идеята й срещна подкрепата на ръководството на Община Свищов и на местния бизнес в съответните професионални направления.

През учебната 2016/2017 година след закриване на ПГ „Проф. д-р А. Златаров” учениците бяха насочени към ПГ по ЛП и С. Г-жа Веска Николова успя да се справи успешно не само със законовата и документална страна на процеса, но и с чисто човешката. Като директор подпомогна и улесни процеса на адаптация както на педагогическите кадри, така и на учениците от ПГ „Проф. д-р А. Златаров”. Това тя успя да постигне благодарение на качествата, които доказа, че притежава през годините: умения за ползотворна комуникация, търпимост, отговорност и лоялност; умения за адаптиране към различни работни и социални среди. Тя притежава способност за планиране, организация и контрол както на собствената, така й на работа на педагогическия и непедагогическия персонал. Инж. Веска Николова в качеството си на Директор винаги се стреми да осигури прозрачност на намеренията и действията си. Постига я чрез непрекъснатия диалог с родители, училищно настоятелство и свищовската общественост.

Галя Недялкова

 
Древно, римско, вкусно … Печат
Написано от Administrator   
Понеделник, 05 Юни 2017 13:41

От 2 до 4 юни в Свищов се проведе тринадесетият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава”.

Нашите възпитаници от професии „Готвач” и „Ресторантьор” взеха участие във втория фестивален ден. Те представиха съвременна интерпретация на древна римска кухня. Под ръководството на шеф Павлин Илиев – главен готвач на ресторант „Calgary Bar & Food” те пренесоха присъстващите в древните римски времена, когато основна храна са били дивеч, свинско месо, риби, сирена, хляб, плодове и зеленчуци. С много вкус и естетика по съвременен начин бяха презентирани рибни хапки, пресни и сушени плодове, маринована риба, месни деликатеси и различни видове сирена. Най-вкусна за всички присъстващи бе кулинарната изненада – обезкостено пълнено прасенце. Интерес проявиха репортерите от Телевизионен център Велико Търново, Кабелна телевизия „Видеосат” и радио „Хоризонт”. /Репортаж по БНТ/

Изказваме своите благодарности на целият екип на ресторант „Calgary Bar & Food” и шеф Павлин Илиев за вкусната храна и безценната помощ, която винаги ни оказват!

Лиляна Димитрова
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 64
Банер
Банер

Важни новини

Прием 2017 - 2018

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство

Свищов

ОБЯВЯВА

прием за учебна

2017 - 2018 година

За повече информация тук


ПГЛПС във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2017-2018 в ПГ по ЛПС професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2008.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес139
mod_vvisit_counterВчера282
mod_vvisit_counterТази седмица796
mod_vvisit_counterТози месец13387
mod_vvisit_counterВсичко624591
В момента има 205 посетителя в сайта

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство * Vocational School of Light Industry and Construction