23.04.2019, 02:54 ч.

Bulgarian English French German Greek Italian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Новини
Трето място в конкурс за есе „Китай – близък и далечен” Печат
Вторник, 09 Април 2019 22:29

На 7.04.2019 г. в Институт Конфуций - София се проведе тържество по случай 70-годишнината от установяването на българо-китайските дипломатически отношения. В основната част от програмата беше конкурсът на тема „Мелодия с аромат на рози”, в който взеха участие 17-ет ученици от страната, които изпълняваха песни на китайски език. В рамките на празника се отчетоха резултатите от ученическия конкурс за есе на тема „Китай – близък и далечен”.
В конкурса за есе участваха общо 19-ет ученици от цялата страна. Съгласно регламента, отличените на първите челни позиции получиха парични и поощрителни награди. Ученичката Татяна Илиева (X кл.) от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов” представи достойно училището си като се класира на трето място. На церемонията по награждаването на победителите г-жа Снежана Тодорова - председател на Съюза на журналистите в България връчи грамота и подаръчен пакет на Татяна под аплодисментите на публиката.
Специални гости на празника бяха н.пр. посланикът на Китай в България - Дун Сюдзюн и неговата съпруга - г-жа Ся Джъшун, както й ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ - проф. Анастас Герджиков. Директорът на Институт Конфуций - София от българска страна - доц. Аксиния Колева благодари на участниците в конкурса за есе „Китай – близък и далечен” като допълни, че тази инициатива има перспективи за развитие и пожела на българските ученици още много нови творчески успехи. Тържеството продължи с песни на китайски език и протече с много позитивни емоции и жизнерадостни мелодии.

Константин Байрактаров,
ст. учител по философия

 
Отново класиран ученик за участие в Национална олимпиада по Техническо чертане! Печат
Вторник, 09 Април 2019 21:19

С оценка Отличен 6,00 Националната комисия - преподаватели от ТУ - София е оценила скицата и чертежа на Николай Иванов Каишев, ученик от ХI клас. Той е един от 40-те класирани ученици от цяла България за участие във втора възрастова група.

Националният кръг ще се проведе на 19-20 април в Машиностроителния факултет на Техническия университет в гр. София.

Изключително сме удовлетворени и горди от постижението на нашия възпитаник!

инж. Зорница Минчева

 
Национална младежка среща „Ние сме бъдещето“, 2019 г. Печат
Вторник, 02 Април 2019 10:27

От 29 до 31 март в Горна Оряховица се проведе XII Национална младежка среща под мотото „Ние сме бъдещето“. Организатор на срещата беше Сдружение „Горнооряховски младежки парламент“. Представител на Ученическия съвет при СПГ „Алеко Константинов“ бе Арзу Сезгинова от XI клас, с ръководител Галя Недялкова – педагогически съветник.
На тридневния форум младежи от цялата страна имаха възможност да споделят за инициативите и събитията, които са провели представените от тях организации и по какъв начин тези инициативи са повлияли на общността. Споделените добри практики породиха много идеи у присъстващите и ги вдъхновиха за бъдещата им работа.
По покана на организаторите на срещата присъстваха и лектори, които по атрактивен начин презентираха интересни и значими за младите хора теми:
-„За силата на думите, и как да отправяме въздействащи послания. Лидерът знае как да презентира“ - Александър Куманов и Милена Захариева от Фондация „Четиридесет и две“ и Форум КЛЮЧ;
- „Важно е да опознаем себе си и да не се страхуваме от трудните теми“ - Николета Попкостадинова от Платформа LoveGuide;
- „Свръхчовекът – как да използваме новите технологии, за да черпим вдъхновение всеки ден“ - Георги Ненов, Създател на един от успешните български подкаст канали – Свръхчовекът с Георги Ненов
- „Здравето в друг аспект“ - Ивелина Борисова – студентката от специалност „Здравен мениджмънт” при Медицински университет „Проф.д-р Параскев Стоянов”
Младите хора имаха възможност да се запознаят и с автентичната традицията на български ръчни занаяти в представените ателиета: Калоферска (Брюкселска) дантела, Българска бродерия и Работа с царевична шума и плъстене на вълна.
За доброто настроение на участниците се погрижиха Младежки театър ”Алтернатива” – Горна Оряховица, Ивайло Драганов от фондация „Да играем” с вечер на настолните игри, Таекуондо клуб Инвикта - сутрешно зареждане с енергия за ранобудни и активни и подготвените от домакините музикални игри.
Националната младежка среща в Горна Оряховица бе ползотворна за младежите защото за пореден път постави въпроса за тяхната значимост и роля за бъдещето на България, в рамките на обединена Европа.


Галя Недялкова – педагогически съветник 
Участие на наши ученици в състезанието „Надпревара за знания“ Печат
Понеделник, 01 Април 2019 11:11

В традиция се превърна Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост да организира „Надпревара за знания“ - състезание за студенти и ученици от професионалните гимназии. То се провежда във връзка с изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел 2019“, гр.София.
На 28.03.2019 год. група ученици, обучаващи се по специалностите „Производство на мебели“ и „Мебелно производство“, и техният преподавател г-н Николай Любенов посетиха Интер Експо Център, за да се включат в състезанието, имащо за цел да превърне надпреварата в алтернативен метод за обмяна на знания между учениците и студентите. Бъдещите мебелисти получиха възможността да се обучават посредством най-добре доказания метод – практическия. Заедно с третокурсниците от Лесотехнически университет - София сглобяваха модулни мебели, изготвени от студенти, като обсъждаха различни варианти за модулиране.  
Учениците имаха възможност да разгледат най-новите тенденции в мебелното производство и да работят на специализирани машини – циркуляри с подрезвач, фрези за дърво, мобилни и станционарни кантиращи машини и др.
С приятни емоции и срещи  с ученици  от други училища, нови запознанства и приятелства завърши един нетрадиционен учебен ден.

Сребрина Лилова – заместник директор 
Трето място в отборното класиране „Най-добър млад автомонтьор“ Печат
Сряда, 27 Март 2019 10:52

В периода 22 - 23.03.2019г. в ПГМЕТ – Ловеч се проведе регионален кръг от Национално състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“. Проявата се организира от Министерството на образованието и науката и „Интер Карс България“ ЕООД.

На 22 март при официалното откриване и техническата конференция инж. Ирина Стоенчева, директор на училището, пожела на участниците успешно представяне и феърплей.

В надпреварата тази година участие взеха 9 отбора от области – В. Търново, Ловеч и Плевен.

Всеки отбор се състоеше от 4 ученици, предварително избрани от проведените училищни кръгове, като трима от тях се състезават в категория „Най-добър млад автомонтьор“, а четвъртият в „Най-добър водач на МПС“.

В първия ден от надпреварата всички състезатели решаваха теоретичен тест за автомонтьори на хартиен носител и тест за водач на МПС - онлайн листовка.

През втория ден се проведоха практически задания за автомонтьори – отборно по предварително обособени 5 поста, индивидуално задание за автомонтьр за участника с най-много събрани точки и индивидуално практическо задание за водач на МПС.

Най-атрактивно бе индивидуалното практическо задание за водач на МПС, в което участник от всеки отбор демонстрира умения за майсторско управление на МПС по предварително определено трасе. Нашият състезател бе Иван Василев Василев от 9 а клас, който в надпреварата със своите „батковци“ зае 4 място, въпреки крехката си възраст.

Отборът на СПГ „Ал.Константинов“ в състав: Петър Митков Димитров от 12 г клас, Найден Валериев Алексиев и Мартин Пламенов Георгиев от 9 а клас завоюва Трето място в отборното класиране „Най-добър млад автомонтьор“.

Ръководството на Гимназията изказа благодарност на отбора и техния ръководител г-н Тони Вързалов за достойното представяне.

Сребрина Лилова, заместник-директор

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 85


Банер
Банер
Банер

Важни новини

Ученически практики

Професионална гимназия по лека промишленост и строителство – Свищов участва в изпълнението на ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 „УЧЕНИЧЕСКИ ПРАКТИКИ“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. За повече информация: тук

СПГ във Facebook

Анкета

Коя от предложените за учебната 2017-2018 в СПГ "Ал. Константинов" професии бихте избрали?
 

Изображение

IMGP2033.jpg

Брояч посетители

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterДнес84
mod_vvisit_counterВчера666
mod_vvisit_counterТази седмица750
mod_vvisit_counterТози месец26507
mod_vvisit_counterВсичко1099032
В момента има 114 посетителя в сайта

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School