28.03.2024, 13:33 ч.


Финал на проект „Заедно в шарен свят“ Печат
Четвъртък, 29 Октомври 2020 14:25

На 28 октомври в СПГ „Алеко Константинов“ ученици, родители и учители приготвиха традиционни ястия, свързани с един от най-светлите празници за ромската общност - Едерлези. Събитието беше една от заложените финални дейности по проект „Заедно в шарен свят“, който СПГ „Алеко Константинов” реализира с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/. Целта на съвместните дейности с родители, деца и учители е да бъдат преодоляване на културните стереотипи и формиране на толерантна нагласа по отношение на различията.

Под наставничеството на г-жа Лиляна Димитрова – учител–методик по проекта, нашите ученици и с помощта на своите родители приготвиха традиционни за празника Едерлези ястия. Едерлези се празнува като начало на пролетта, на затоплянето на времето. „Най-важният елемент в подготовката е купуването на агнето. Всеобщото поверие е, че агнето трябва да преспи в къщата. На главата му се слага венец, а на него се поставя свещичка, която се запалва, преди агнето да бъде заклано. Докато свещичката горяла, агнето се прикажда и благославя. С коленето на агнето се заема най-старият мъж, главата на семейството. Агнето не се разрязва на парчета. Пече се цяло – на чеверме или на тава. И при ромите Гергьовден е свързан с много веселие и добро настроение.”- обясниха Ася и Айсел.

Децата съвместно с родителите си приготвиха вкусно агнешко печено, тридиционната дроб сарма, обреден хляб, мляко с ориз, баница с локум, зелена салата. Родителите с радост подкрепиха своите деца в мероприятието. Те също споделиха мнението, че трябва да приемаме многообразието и различието - етническо, културно и религиозно. В края на събитието бе подредена красива празнична трапеза за Едерлези. Всички участници с радост дегустираха празничните ястия. Всички живеем заедно в шарен свят!

Галя Недялкова
Лиляна Димитрова










 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School