20.04.2024, 10:51 ч.


Училищен кръг на национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ 2023 Печат
Четвъртък, 09 Февруари 2023 11:02

На 08.02.2023 год. в Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ се проведе училищен кръг от националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как”. Организатор на състезанието е МОН в партньорство с фирма „Елимекс”.

Състезанието се провежда ежегодно в три конкурсни кръга – училищен, регионален и национален кръг в две възрастови групи: първа - ученици от ІХ - Х клас и втора - ученици от ХІ - ХІІ клас. Целта му е учениците да приложат на практика своите познания и умения по изучаваната професия „Техник на компютърни системи” в конкурентна среда. Състезанието стимулира развитието им в областта на компютърната техника и създава условия за осъществяване на творчески контакти между ученици и учители от сродни училища.

В училищния кръг участваха ученици, обучаващи се по професиите „Техник на компютърни системи“, специалност „Компютърна техника и технологии“ и професия „Техник по комуникационни системи“, специалност „Телекомуникационни системи“ първа възрастова група ІХ - Х клас, и професия „Техник на компютърни системи“, специалност „Компютърна техника и технологии“– втора възрастова група XI - XII клас. То се проведе в две части – теоретична, последвана от изпълнение на практическа задача.

Времето, допустимо за изпълнение на двете задачи бе 80 мин. - 20 мин. за теоретичната част и 60 мин. за практическата.

Теоретичната част бе под формата на тест. Изпълнението на практическата задача, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема, даде възможност на учениците да покажат своите знания и професионални умения и да проявят бързина, съобразителност и креативност. След приключване на двете части на състезанието и обобщаване на резултатите се извърши и окончателното класиране на учениците.

Първото място в първа възрастова група зае Даниел Георгиев Маринов от X клас, второто място бе за Владислав Янков Върбанов от IX клас, а трети стана Дияна Юлиянова Иванова - също от X клас.

Първото място във втора възрастова група зае Виолета Светославова Борисова от XII клас, второто място – Берна Ертанова Юсуфова също от XII клас, а трети стана Иван Георгиев Иванов от XI клас.

Регионалният кръг на състезанието ще се проведе в град Варна, а участниците в него ще бъдат определени след извършване на окончателно класиране на училищата по региони. Критерият е брой получени точки на училищно ниво. Надяваме се нашите възпитаници да са сред класираните шест училища, защото с теоретичните си знания и практическите си умения те показаха, че заслужават да са сред фаворитите на регионалния кръг.

Всички участници получиха грамоти и награди под формата на ваучер за пазаруване от фирмата-партньор „Елимекс”.

Техните учители - инж. Пламен Енчев, инж. Детелина Иванова и инж. Милен Игнатов, както и представители на ръководството - Директорът на СПГ „Алеко Константинов“ – инж. Веска Николова и г-жа Сребрина Лилова - зам.- директор, поздравиха своите възпитаници за отличното представяне и им пожелаха успех в следващите кръгове на състезанието.

инж. Пламен Енчев – старши учител по професионална подготовка








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School