27.04.2024, 05:32 ч.


Лято 2022 - ученици на море по НП „Отново заедно“ Печат
Петък, 12 Август 2022 17:44

За втора година ученици от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ бяха класирани в две групи и почиваха на море в еко-селище в КК Златни пясъци и КК Слънчев бряг по Национална програма „Отново заедно“ на МОН. Целта на националната програма е да насърчи възстановяването на общуването между учениците и да преодолее дефицитите в социализацията на младите хора през последните години в условия на пандемия.
За всички участници беше осигурен шестдневен туристически пакет, в който бяха включени настаняване, храна, транспорт, застраховки и културни визити. Учениците съчетаха в едно не само морски отдих, но и обогатиха знанията си за българската култура, архитектура и история.
Първата група включваше 30 ученици от осми до единадесети клас на СПГ „Алеко Константинов“ и трима ръководители – г-жа Станка Койнова, г-жа Елена Николаева и г-жа Детелина Иванова. Мястото на пребиваване беше хотел „Тинтява“ в КК Златни пясъци.  
Както и миналата година, така и тази, екипът на туроператора Громатур се бяха погрижили да осигурят на всички почиващи както време за отмора на морския бряг, така и ежедневни посещения до знакови места – Шабла, резервата Яйлата, нос Калиакра, гр. Балчик, двореца на румънската кралица Мария Луиза, Ботаническата градина, Побитите камъни край с. Слънчево, Историческия парк в с. Неофит Рилски, Аладжа манастир, Морската градина и Делфинариума в гр. Варна.
Пътуването започна с посещение на старите столици на България – Велико Търново и крепостта Царевец, център на Второто българско царство, Велики Преслав, където учениците посетиха Археологическия музей, част от Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ и Плиска – столица на Първата българска държава, основана от хан Аспарух. Особено впечатлени останаха от „Двора на кирилицата“, като разгледаха експозицията от восъчни фигури и буквите, които съдържаха знакови елементи за всяка от тях – К като камбана, Л като лоза, А като ангел, Е като елен, Р като роза и др.

От следващия ден започна и дългоочаквания отдих на брега на морето. Учениците не само почиваха и се забавляваха всеки ден край морето и край басейна в хотела, но и обогатиха своите знания за нашата родина България, като посетиха различни културни и исторически забележителности.
Прекрасни спомени ще запазят всички от посещението на резервата с крепостта Калиакра – място с богата история и красива панорама и гр. Балчик – прекрасно място с бели къщи, бели скали, вековни дървета, водопади и ручеи. В Балчик от периода на румънската окупация е останала най-голямата забележителност на града – Дворецът (бивша лятна резиденция) на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (Мария Румънска),  построена през 1924 г. В границите и е разположена и Ботаническата градина – другата голяма забележителност на Балчик.
Но наистина впечатлени бяха учениците от Историческия парк до с. Неофит Рилски, които е първият по рода си културно-исторически комплекс в страната. Хронологично те преминаха през всички исторически епохи от халколит, през траки и славяни, чак до прабългари, влязоха в храма на богинята-майка, във възстановения тракийски дворец, опознаха вярванията на славяните, изпитаха величието на прабългарските воини и разгледаха експонираните реплики на някои от най-големите тракийски съкровища – Панагюрско, Рогозенско, Боровско.
В последния ден от престоя си учениците посетиха и Делфинариума в гр. Варна – морската столица на България. С особен трепет гледаха представянето на делфините, включиха се в играта на футбол с тях и   запазиха в снимки и видеоклипове тези безценни моменти.
Втората група се състоеше от 27 ученици и трима ръководители – г-жа Сребрина Лилова, г-жа Ценка Петкова и г-жа Галя Недялкова. Те бяха настанени в хотел „Тракия“ на КК Слънчев бряг.
Екскурзиите в Бургас и Несебър разнообразиха дните на децата и ги заредиха с много настроение.
Авиомузеят в Сарафово впечатли учениците с девет експоната, като всеки от които по време на експлоатационния си период е бил част от авиопарка на БГА-Балкан - Ту-15, Ан-12; АН-24; L-29, МиГ-21, МиГ-17, Ми-2, Ан-2 и Ан-14. Беседата за развитието на нашите Военно-въздушни сили през 21 век – участието им в учения на НАТО, действията им в защита на населението и природата при бедствия и аварии, впечатли всички. По-смелите бяха пилоти, механици и изследователи на нови светове. Никой не пропусна да надникне в кабините на самолетите и да се запознае с разположението, вида и особеностите на приборите и лостовете за управление. Всички усетиха атмосферата на летателните апарати. Интерес предизвика и екипировката на пилотите.
В Бургас всички се насладиха на Морската градина с прекрасните скулптури и бюстове на известни писатели, актьори и личности като Александър Пушкин, Любен Каравелов, Васил Левски, Георги Сава Раковски, Христо Ботев, Петя Дубарова и много други велики личности, Пантеона на загиналите във войните, Морското казино и Летния театър. Създадена през 1891година, тя радва посетителите си със стотици видове растения, от всички континенти, като част от нея е обявена за паметник на парковото изкуство. Паметникът на моряка и Бургаският мост привлякоха вниманието на фотолюбителите.
Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Старият град е разположен на малък полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак, в средата на който е емблематичната Вятърна мелница. За развитието на древния град Месамбрия Понтика, наречен през късното средновековие Месамбрия и по-късно Несебър, нашите ученици научиха в Археологическия музей. С интерес разгледаха находките, свидетелстващи за богатия икономически, културен и духовен живот на града. За християнските църкви Света София, Свети Стефан, Свети Йоан Кръстител и др. увлекателно разказа екскурзоводката. Всички те са част от Архитектурно-историческия резерват в града от 1956 г., а от 1983 г. са част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Учениците почувстваха духа на стария Несебър и се насладиха на уникалната атмосфера, живописните калдъръмени улички с типични черноморски къщи, древните руини на църквите, останките от Античността и красотата на скалистия бряг и синьото море. И разбира се, запечатаха красивите картини в снимки и селфита за спомен.
Участието на СПГ в дейностите по НП “Отново заедно“ даде възможност на учениците за създаване на нови контакти с техни връстници от други училища и активна лятна почивка, изпълнена с много незабравими емоции. Сутрин - плаж, море, забавни игри, а вечер в курортните комплекси – басейн, дискотека и атракциони.
Щастливи, но и малко тъжни, учениците се прибраха по родните си места като си пожелаха дейностите по НП „Отново заедно“ на МОН да продължат и през следващите години, защото това е прекрасна възможност както за активен отдих, така и за опознаване на нашата малка, но красива родина България.








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School