20.04.2024, 13:12 ч.


Морска академия 2030 Печат
Четвъртък, 07 Юли 2022 13:45

Това е името на образователната програма, в която взеха участие двама учители от СПГ „Алеко Константинов“ – г-жа Светослава Йорданова и г-н Николай Любенов.

Обучението, организирано от Център за съвременно образование, се проведе от 2 до 5 юли 2022 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“.

Целите на проекта са повишаване и усъвършенстване на уменията на педагогическите специалисти за работа в екип и ефективно организиране на екипни дейности, като насоката е към практични казуси, демонстрации и визуализация.

Научен ръководител и лектор бе д-р Яна Христова, а координатор Здравка Гаврилова.

Програмата бе изградена от няколко тематични модула, включващи кратък теоретичен обзор за същността и структурата на екипа и екипната работа и практическа част.

На първата работна сесия бяха разгледани мястото и ролята на работа в екип в образователната институция, нормативни регламенти и механизми за ефективно организиране на работа в екип. Участниците коментираха осемте екипни роли, определени от английския професор Мередит Белбин, и ги съотнасяха към категориите „Мислещи хора“, „Правещи хора“ и „Чувстващи хора“.

Втората работна сесия представи видовете екипи, структура и факторите за тяхната ефективност.

И двата модула включваха и практически въпроси за сформиране на екип и изпълнението на екипни задачи.

Семинарът завърши с обсъждане и защита на предварително зададени групови проекти, индивидуални и практически задачи.

Участниците в семинара получиха удостоверения за участие с два квалификационни кредита. А знанията и уменията, получени по време на образователната програма доказа, че работата в екип мотивира и осигурява големи възможности за учене, усъвършенстване, взаимопомощ, търпение и толерантност.

Светослава Йорданова

Николай Любенов

 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School