25.04.2024, 23:32 ч.


24-ти май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Печат
Четвъртък, 26 Май 2022 20:09

Свищов отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24-ти май. Празничният ден започна с полагането на цветя на гроба на д-р Георги Атанасович (1821-1892 г.), който след Освобождението е министър на народното просвещение в първото българско правителство на Княжество България.
Празникът продължи с общоградско шествие, в което се включиха учители и ученици от СПГ „Алеко Константинов”, редом с други училища и образователни институции.
На площад „Алеко” пред сградата на Общината се състоя общоградско тържество. Празнично слово произнесе кметът на Свищов - г-н Генчо Генчев, който приветства присъстващите учители и ученици. Бяха наградени изявени ученици от всички училища, които получиха почетни грамоти и подаръци от Отдел „Образование”.
Награди връчваха кметът Генчо Генчев, заместник-кметовете Анелия Димитрова, Бедри Алиев и Иван Шопов, секретарят на Общината Любомира Петрова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов.
С награди и грамоти в категория „Професионално образование” бяха отличени нашите възпитаници – Теодора Людмилова и Десислава Семова (XIб).  В категорията "Отбори" беше награден нашият отбор мебелисти в състав Радослав Николаев (XIа) и Атанас Каишев (IXа), професия "Техник-технолог в дървообработването". В категория "Наука" грамота получи Гергана Ефтимова (VIIIв).
На този празничен ден се отдава почит към делото на светите братя Кирил и Методий. Нека пламъкът на просвещението и науката да продължава да гори в сърцата и нашите ученици да ни радват с все повече успехи.

Константин Байрактаров








 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School