24.04.2024, 14:27 ч.


Участие в регионален кръг на национално състезание за готвачи и сервитьори Печат
Петък, 01 Април 2022 14:00

Петнадесет училищни отбора от страната се състезаваха на 28-29 март в Регионалния кръг на Националните състезания по професии „Най-добър млад готвач“ и „Най – добър млад сервитьор“ за учебната 2021/2022 година, който се проведе в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. Нашата гимназия се представи с двама състезатели, които достойно се представиха срещу своите съперници - ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Варна, Добрич, Търговище, Велико Търново, Плевен, Русе и Хасково.

Състезанието се състои от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения – готвачите трябва да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие, а сервитьорите посрещат и настаняват гостите, устно представят менюто (на български и чужд език), обслужват гостите, като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Декантират или представят виното в зависимост от менюто.

В категорията „Най-добър млад готвач“ се представи Цветелин Петков от ХIIб клас с ръководител инж. Анета Тодорова. Той приготви две кулинарни изделия – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие вариация на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос.

В категорията „Най- добър млад сервитьор“ участва  Теодора Людмилова от ХIб клас с ръководител Ивелина Енчева, която се класира на шесто място. Нейната задача бе да  предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие, червено вино (с коркова тапа) - за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.

Цел на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на  придобити  знания  и  умения  в  конкретна работна  ситуация, и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката, а партньори – Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи и Евро-Ток Интернационал.


инж. Анета Тодорова,
Ивелина Енчева





 

Свищовска професионална гимназия "Ал. Константинов" * Aleko Konstantinov Svishtov Vocational School